U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie aan uw blaas. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, de opname in het ziekenhuis en de operatie.
Tijdens uw bezoek aan de polikliniek Urologie heeft de uroloog u verteld dat u één of meerdere tumoren in de blaas heeft. Deze tumoren groeien meestal oppervlakkig. Dat wil zeggen dat ze alleen in het blaasslijmvlies groeien. De meeste tumoren zijn kwaadaardig derhalve is het belangrijk dat ze verwijderd worden. Tevens kan een tumor groter worden, bloedingen veroorzaken en doorgroeien in de spierwand. Dit verwijderen van de blaastumor gebeurt met een operatie via de plasbuis. Dit wordt een Trans Urethrale Resectie van blaas (TURB) genoemd. In deze folder vindt u algemene informatie over deze operatie en is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw uroloog. Voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier is beschreven. Als dit zo is, informeert uw arts u hierover.
Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’.
Belangrijk
Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:
Voorbeelden:
Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn. Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld.
Bij aankomst op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Zij zal u wegwijs maken op de afdeling en eventuele vragen beantwoorden. Vervolgens wordt u voorbereid voor de operatie. In de meeste gevallen blijft u een nachtje slapen in het ziekenhuis.
Met behulp van een camera kijkt de arts via de plasbuis in de blaas. De tumor wordt via deze kijkbuis met een rond lisje uit de blaas gesneden. Na de operatie wordt een katheter ingebracht om urine af te voeren en uw blaas te spoelen. Losgemaakte weefseldeeltjes en bloed worden uit uw blaas gespoeld. Na de operatie wordt de tumor opgestuurd en onderzocht door de patholoog. De uitslag hiervan krijgt u tijdens het eerste polikliniekbezoek na de operatie. Dit is na ongeveer 10-15 dagen.
Na de operatie gaat u naar de verkoeverkamer. Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. De verpleegkundige voert de nodige controles bij u uit. U heeft een infuus in uw arm. Hiermee kunnen vocht en medicijnen worden toegediend. Wanneer u geen infuus meer heeft, is het belangrijk dat u goed drinkt zolang de urine bloederig is.(minimaal 2 liter per dag).
De uroloog bepaalt wanneer de katheter en het eventuele spoelsysteem worden verwijderd. Meestal is dat de dag na de operatie. U krijgt een bloedverdunnende injectie om de kans op trombose te voorkomen.
U bent meestal 1 nacht opgenomen in het ziekenhuis. Bij ontslag krijgt u een controleafspraak mee.
Belangrijk
Wij adviseren u altijd contact op te nemen als:
Tijdens kantooruren met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50.
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp, telefoonnummer 0492 – 59 55 71.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50.
Stel uw vraag via BeterDichtbij: www.elkerliek.nl/beterdichtbij
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10
T: 0492 – 59 55 71
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.