logo

Urodynamisch onderzoek (UDO)



U heeft met uw specialist afgesproken dat u binnenkort komt voor een urodynamisch onderzoek. Dit is een onderzoek naar de functie van de blaas en naar de reden van eventueel ongewenst urineverlies of andere plasklachten. De druk in uw blaas, plasbuis en buikholte wordt gemeten en geregistreerd in een computer. In deze folder leest u meer over dit onderzoek als aanvulling op de mondelinge informatie.  

Voorbereiding thuis Een week voor het onderzoek moet u urine naar het laboratorium brengen. Dit is nodig om een eventuele blaasontsteking uit te sluiten. Als u niets hoort gaat het onderzoek gewoon door en is de uitslag van het urine onderzoek dus goed. Ook heeft u een mictielijst, ook wel plaslijst, meegekregen. Het is de bedoeling dat u deze twee keer 24 uur bijhoudt, en meeneemt naar uw afspraak. Zorg dat u met een volle blaas op uw afspraak verschijnt. 

In het ziekenhuis

In het ziekenhuis volgt u vanuit de centrale hal de borden ‘Urologen’. Meld u bij de balie. 

Het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek plast u op een speciale toilet, de flowmeter, uw blaas leeg. Indien u niet zelf kunt plassen, en hiervoor gebruik maakt van katheters, is dit voor u niet van toepassing. Het onderzoek vindt over het algemeen in zittende houding plaats, op een speciale onderzoeksstoel.  

  • Voor het onderzoek wordt eerst met een katheter uw blaas leeg gemaakt.
  • Hierna worden twee speciale katheters ingebracht. De ene katheter gaat in de blaas. Door deze katheter wordt de blaas geheel gevuld met water. Er wordt gekeken naar de blaascapaciteit en de druk in de blaas. De andere katheter wordt in de endeldarm ingebracht. Met deze katheter wordt de druk in de buikholte gemeten. Met een drietal plakkertjes, welke aangesloten worden op een daarvoor bestemd kastje, wordt de activiteit van de bekkenbodemspier geregistreerd.
  • Tijdens het onderzoek wordt af en toe gevraagd om te hoesten.
  • De blaas wordt gevuld tot u aangeeft dat u sterke drang heeft tot plassen en deze niet meer op kunt houden. Daarna mag u uitplassen langs de katheter, wanneer dit niet lukt wordt de blaas geleegd middels een katheter. Daarna wordt alles verwijderd en ontkoppeld en is het onderzoek afgelopen. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. 

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan gedurende ongeveer twee dagen het plassen wat branderig aanvoelen, of wat bloedverlies optreden via de plasbuis. Het is belangrijk om zolang het plassen branderig aanvoelt veel te drinken, ongeveer twee liter per dag. Na het onderzoek zijn er geen beperkingen.  

De uitslag

Enkele dagen na het onderzoek krijgt u de uitslag van uw uroloog, hiervoor is al een afspraak gemaakt. 

Meer informatie Als u nog vragen heeft, kun u die aan uw behandelend arts stellen.  

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492- 59 59 50 (kies: optie 2).

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
URO-12430
Laatst bewerkt: 28-2-2024