logo

Plasbuisincisie-Sachse urethrotomie



Belangrijk

Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven; dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:

  • Niets meer mag eten
  • Niet meer mag roken
  • Tot twee uur voor de opname alleen nog water mag drinken. Dus geen melk of melkproducten of andere vloeistoffen.

Voorbeelden:

  • Als u om 08.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer eten en niet meer roken en mag u tussen 02.00 en 06.00 uur alleen nog water drinken.
  • Als u om 14.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 08.00 uur niets meer eten en niet meer roken en mag u tussen 08.00 en 12.00 uur alleen nog water drinken.

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn. Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld.

Inleiding

U heeft met uw medisch specialist afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen om de vernauwing in uw plasbuis op te heffen. U wordt hiervoor opgenomen op de dagbehandeling/kortverbijfafdeling.

Voor de operatie

Voordat u wordt opgenomen wordt u verwacht op de polikliniek Anesthesiologie voor een gesprek met de anesthesioloog en eventueel verder onderzoek. U krijgt bericht wanneer u wordt verwacht. Tevens krijgt u dan het informatieboekje ‘Anesthesie’.

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moeten deze tijdig voor de ingreep gestopt worden. Tijdens het gesprek op de polikliniek Anesthesiologie wordt dit met u afgesproken.

Als u tijdens het bezoek aan de polikliniek Anesthesiologie nog geen datum krijgt voor de ingreep, belt de afdeling Opname en planning u wanneer u geopereerd gaat worden. 

Op de afdeling

Bij aankomst op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Zij zal u wegwijs maken op de afdeling en eventuele vragen beantwoorden. Vervolgens wordt u voorbereidt voor de operatie. U krijgt eventueel een medicijn toegediend waar u slaperig van wordt.

Anesthesie

In overleg met uw medisch specialist en de anesthesioloog wordt met u afgesproken of de operatie onder algehele anesthesie (narcose) of regionale (gedeeltelijke) anesthesie plaatsvindt. Informatie over algehele of regionale anesthesie vindt u in het informatieboekje ‘Anesthesie’.

De operatie

De uroloog brengt een kijkinstrument (cystoscoop) in de plasbuis. Hierdoor kan hij met een klein mesje de vernauwing opheffen. Tijdens de operatie wordt een blaaskatheter ingebracht om de urine onbelemmerd te laten afvloeien.

Na de operatie

Wanneer u weer terug bent op de afdeling heeft u een infuus. Hiermee krijgt u extra vocht toegediend. U krijgt een antistollingsmiddel toegediend om trombose te voorkomen. De eerste dagen kan er bloedbijmenging zijn in de urine, dit is normaal. Wanneer u geen infuus meer heeft is het belangrijk om, zolang de urine bloederig is veel te drinken, minimaal twee liter per dag. De uroloog bepaalt wanneer de katheter wordt verwijderd. Meestal is dit de dag van de ingreep.

Weer thuis

  • De urine kan nog wat bloederig zijn en het plassen kan branderig aanvoelen. Dit kan soms enige dagen aanhouden. Zolang uw urine nog wat bloederig is, is het belangrijk om veel te drinken, minimaal twee liter per dag. Indien uw urine erg bloederig is en u bent ongerust daarover, kunt u tijdens kantooruren gerust contact opnemen met de polikliniek Urologie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp.
  • De uroloog spreekt met u af wanneer u weer mag beginnen met de bloedverdunnende medicijnen, meestal is dit als de urine 3 dagen helder is.
  • De controleafspraak met de uroloog krijgt u mee bij uw ontslag.

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
URO-35953
Laatst bewerkt: 2-4-2024