logo

Opheffen sterilisatie bij mannen (Vaso-vasostomie)



Inleiding

U heeft met uw medisch specialist afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen om uw sterilisatie operatief op te heffen, een vaso-vasostomie. U wordt hiervoor opgenomen op de dagbehandeling.  

Een vaso-vasostomie

De operatie houdt in dat de afgesloten uiteinden van de zaadleiders weer opengemaakt worden en op hun doorgankelijkheid worden getest. Wanneer deze doorgankelijkheid tijdens de operatie duidelijk is, kunnen de beide uiteinden weer aan elkaar gehecht worden. Hoe korter de tijd tussen de sterilisatie en de hersteloperatie en hoe jonger de partner, hoe beter de resultaten. Ook is bepalend voor het slagen van de ingreep, de genezing van de opnieuw aan elkaar gezette uiteinden van de zaadleider. De operatie vindt plaats via twee sneetjes in de balzak. 

Afspraak polikliniek Anesthesiologie

Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologen. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Meer informatie leest u in de folder 'anesthesie'.

Voorbereiding thuis op de dag van operatie

Belangrijk!
Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:

  • niets meer mag eten.
  • niets meer mag drinken (u mag tot 2 uur voor de opname alleen nog een beetje water drinken).
  • niet meer mag roken.

 Voorbeelden:

  • Als u om 08.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 02.00 en 06.00 uur alleen nog een beetje water drinken.
  • Als u om 14.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 08.00 uur niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 08.00 en 12.00 uur alleen nog een beetje water drinken.

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn.  

Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld

Niet vergeten: neem een strakke onderbroek mee! 

Op de afdeling

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich aan de balie van de verpleegafdeling. Een verpleegkundige maakt u wegwijs op de afdeling en beantwoordt eventuele vragen. U wordt voorbereid op de operatie. Mogelijk krijgt u een medicatie toegediend waar u slaperig van wordt. Ook krijgt een antistollingsmiddel toegediend om trombose te voorkomen. Voor de hygiëne is het belangrijk dat het operatiegebied onthaard is, dat is het gebied rondom de penis en het scrotum. De strakke onderbroek wordt meegenomen naar de operatiekamer, zodat deze direct gedragen wordt na de ingreep.  

De operatie 

Via een snede in het scrotum (balzak), zowel links als rechts, heft de uroloog de afsluiting van de zaadleiders weer op. Er worden beiderzijds hechtingen door de zaadleider geplaatst die achterblijven.   

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de verkoeverkamer. Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. De verpleegkundige voert de nodige controles bij u uit. U heeft een infuus. Hiermee krijgt u extra vocht toegediend. Wanneer het infuus wordt verwijderd is het belangrijk dat u goed drinkt, minimaal twee liter per dag. Om het scrotum te ondersteunen is het belangrijk dat u een strakke onderbroek draagt.  

Ontslag

Wanneer alles naar tevredenheid verloopt, mag u dezelfde dag weer naar huis. U krijgt een controleafspraak mee. Tijdens deze afspraak worden de hechtingen verwijderd. 

Leefregels

U mag douchen, de eerste week niet baden of zwemmen. U dient één week rustig aan te doen, met minimale inspanning. Om het operatiegebied ‘rust ’te geven is het beter dat u twee weken geen geslachtsgemeenschap heeft. Na drie maanden ‘wordt het sperma onderzocht op de aanwezigheid van zaadcellen. 

Belangrijk

Wij adviseren contact op te nemen met het ziekenhuis indien: 

  • u koorts krijgt (38,5 0C of hoger);
  • er een nabloeding of infectie optreedt.

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp, telefoonnummer 0492-59 55 71.     

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492-59 59 50 optie 2.

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
URO-12432
Laatst bewerkt: 28-2-2024