Intimiteit en/of seksualiteit horen bij het leven. De een is hierin wat actiever dan de ander en in de ene periode loopt het beter dan in de andere. Dit geldt voor iedereen, gezond of ziek. Seksuele gevoelens verdwijnen niet als u een longziekte heeft, maar een longziekte kan wel veel invloed hebben op uw seksleven. Als u neerslachtig bent heeft u meestal minder zin om te vrijen. Toch hoeft een longziekte geen belemmering te zijn voor een goede seksuele relatie. Het is belangrijk te accepteren dat er belemmeringen zijn. Zoek naar wat wel kan en grijp nieuwe mogelijkheden aan. In deze folder vindt u informatie die u kan helpen van seks te genieten met zo min mogelijk ademhalingsproblemen.
Sommige veranderingen in uw seksleven worden veroorzaakt door het ouder worden en niet door uw longproblemen. Bij mannen is het bijvoorbeeld normaal dat erecties langzamer komen en dat orgasmen langer op zich laten wachten. Bij ouder wordende vrouwen kan het vrijen moeilijker gaan omdat hun vagina minder vochtig wordt bij opwinding.
Uw longziekte kan u belemmeren om seks (lees ook intiem contact) te hebben. Vermoeidheid en benauwdheid kunnen zin in seks verminderen. U kunt zich minder aantrekkelijk voelen als u slijm ophoest. U kunt ook bang zijn voor een hoestaanval of kortademigheid tijdens het vrijen. Zoenen gaat bijvoorbeeld moeilijk als u benauwd bent. Of u verdraagt geen druk op de borstkas als u stevig omhelsd wordt of als u tijdens het vrijen onder ligt. U moet het vrijen soms onderbreken om uit te rusten, om op adem te komen of om medicijnen in te nemen.
Uw relatie kan veranderen en onder druk komen te staan als seks niet meer gaat zoals vroeger. Uw lichaam reageert anders of werkt niet meer zoals u wilt en u moet zich aanpassen aan lichamelijke beperkingen. Wat dit voor u betekent, hangt voor een deel af van de fase in uw leven waarin de longziekte zich bij u openbaarde. Als dat op latere leeftijd was, kunnen uw relatie en uw seksleven behoorlijk op z’n kop komen te staan. Problemen met seks kunnen leiden tot schuldgevoelens, spanningen, verlies van zelfvertrouwen en verstoring van het emotionele evenwicht. Dit betekent dat u als het ware afscheid neemt van de seksualiteit die u gewend was.
Hoe ernstiger de longziekte hoe moeizamer het vrijen kan worden. Seks kost energie en vraagt veel inspanning van uw hart en longen. In korte tijd worden uw ademhaling en hartslag sneller, en uw bloeddruk hoger. Maar na afloop komen ze ook weer snel terug op hun normale niveau.
“Met liefde, geduld en begrip kan ook iemand met een longprobleem een prettige seksuele relatie hebben.”
“Anders vrijen of maar niet …?”
“Ik vind seksualiteit nog steeds belangrijk maar we doen het wel minder en anders dan voordat ik ziek werd.”
Voel u vrij om ons vragen te stellen of te praten over zorgen die u heeft met betrekking tot seks. Wellicht heeft u ook suggesties die andere patiënten kunnen helpen.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met uw Astma/COPD-verpleegkundige. Met medische vragen kunt u bij uw behandelend arts terecht. Ook voor eventuele verwijzing binnen het ziekenhuis bestaan er mogelijkheden.
“Ik ben niet meer wie ik ooit was, ik kan niet meer wat ik ooit kon, maar ook voor mij schijnt nog steeds de warme levenszon.”
Stel uw vraag via BeterDichtbij: www.elkerliek.nl/beterdichtbij
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 53
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 13
T: 0492 – 59 59 42
Telefonisch spreekuur: maandag tot
en met vrijdag van 09.00 – 10.00 uur
E: copdconsulent@elkerliek.nl
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.