logo

Frenulotomie



Inleiding

De arts heeft met u afgesproken dat er een frenulotomie gaat plaatsvinden. Een frenulotomie is het operatief doornemen van het voorhuidriempje, het frenulum. De oorzaak van een te kort frenulum is niet duidelijk. Soms is er een verhoorning van de voorhuid en soms is het bij de geboorte al te kort. Het kan hierdoor makkelijker inscheuren en daarmee zorgen voor littekenvorming. Een te kort frenulum kan hygiënische en seksuele problemen geven. In sommige gevallen heeft een behandeling met een corticosteroïden zalf, zonder resultaat, al plaats gevonden. 

In het ziekenhuis

Vanuit de centrale hal volgt u de borden ‘Urologen’. Daar meld u zich aan de balie. 

Voorbereiding

De ingreep vindt plaats op de polikliniek. In de kleedkamer trekt u uw onderkleding uit. De kleding van het bovenlichaam houdt u gewoon aan. Hierna neemt u plaats in de behandelstoel. De penis wordt gejodeerd.  

De ingreep

De uroloog zal eerst het gebied rondom het frenulum verdoven. Wanneer de verdoving is ingewerkt zal het frenulum worden gekliefd met een elektrisch mesje of schaartje. In sommige gevallen wordt het wondje gesloten met zelfoplossende hechtingen. Het is een eenvoudige ingreep met weinig ongemak, het duurt ongeveer 10 minuten.   

Nazorg

Als u pijn heeft na de ingreep mag u paracetamol gebruiken volgens de bijsluiter. Na de ingreep worden seksuele activiteiten gedurende twee weken afgeraden. Maak het wondgebied dagelijks schoon met lauwwarm water, dit kan onder de douche. Schuif de voorhuid na het schoonmaken terug over de eikel. Eventueel kan het aanbrengen van vaseline de eventuele pijn verzachten. U mag de dag na de ingreep douchen. 

Complicaties

Ook een kleine ingreep kan soms een nabloeding of een wondinfectie tot gevolg hebben. Neem contact op met de polikliniek indien:

  • u koorts krijgt boven de 38.5 graden;
  • er ontstekingsverschijnsel als roodheid, zwelling en koorts aanwezig zijn. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Urologie. Telefoonnummer 0492-59 59 50, kies optie 2.

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
URO-51672
Laatst bewerkt: 20-12-2023