logo

Blaasonderzoek bij kinderen - Cystoscopie Meatotomie



Inleiding

Er wordt binnenkort bij uw kind een blaasonderzoek (cystoscopie) uitgevoerd. In deze folder willen wij u informeren over de voorbereiding voor dit onderzoek en de nazorg. 

Cystoscopie

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de blaas en de plasbuis. De arts voert dit onderzoek uit met een cystoscoop. Dit is een zeer dun, hol buisje, die gemakkelijk in de plasbuis past en waardoorheen een camera ingebracht wordt. Via deze buis is het mogelijk om de blaas te vullen met water. Hierdoor kan de uroloog met behulp van de camera de blaas beter bekijken. 

Het kan zijn dat een plasbuisklep (urethraklep) de plasstroom gedeeltelijk blokkeert. De uroloog voert een kijkoperatie uit en zal de plasbuiskleppen insnijden of wegbranden.  

Wanneer de arts een vernauwde plasbuis constateert, kan direct een meatotomie worden uitgevoerd. Dit is een kleine operatieve ingreep, waarbij de plasbuis wordt ingeknipt en/of opgerekt. 

Voorbereiding

Bij een kind gebeurt een cystoscopie altijd onder volledige anesthesie (narcose) op de operatiekamer. Dit betekent dat uw kind dan slaapt. Uw kind wordt voor dit onderzoek een dagdeel opgenomen op de afdeling Kind & Jeugd. Meer informatie over de gang van zaken op deze afdeling kunt u vinden in de folder ‘Dagopname afdeling Kind & Jeugd’.   

Voorlichting tijdens het pre-operatief spreekuur (POS-intake)

Uw kind ontvangt een uitnodiging voor het preoperatief spreekuur. Tijdens het spreekuur onderzoekt de anesthesioloog uw kind en bespreekt welke vorm van narcose bij uw kind gebruikt wordt. Ook zijn een verpleegkundige en pedagogisch medewerker aanwezig voor het beantwoorden van vragen.  

Voorlichtingsfilm 

Voorafgaand aan het spreekuur vragen we u, samen met uw kind, de informatie en film te bekijken op www.elkerliek.nl/kind.  

Dag van het onderzoek

Uw kind moet voor de operatie nuchter zijn. Dit betekent dat uw kind na een bepaald tijdstip niets mag eten en drinken. Volg de instructies op zoals is afgesproken door de anesthesist. Wat uw kind wel mag hebben, staat in de folder ‘Anesthesie voor kinderen en jongeren’.  

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.  

Naar huis

Meestal mag uw kind dezelfde dag weer naar huis. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt uw kind een controleafspraak mee. 

Weer thuis

  • Laat uw kind zittend plassen. Tijdens het onderzoek kan het slijmvlies van de urinebuis geïrriteerd zijn. Hierdoor is het mogelijk dat uw kind na het onderzoek wat  bloed plast. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Het kan zijn dat uw kind nog enkele dagen aandrang blijft voelen om te plassen. Bovendien kan het plassen een branderig gevoel veroorzaken. Om dit te verminderen is het belangrijk dat u uw kind stimuleert om extra te drinken. De dag van de ingreep wordt geadviseerd om het rustig aan te doen, om nabloedingen te voorkomen. 
  • Uw kind mag de dag na de ingreep gewoon douchen. Wij raden u aan om het wondje dagelijks goed te spoelen onder de douche. U kind mag de eerste week niet in bad.
  • U kind mag een week niet fietsen.
  • Bij pijnklachten mag paracetamol gebruikt worden.
  • De hechtingen zijn oplosbaar, wanneer deze nog niet zijn opgelost kan er wat afscheiding optreden.

Complicaties

We verzoeken u altijd contact op te nemen:

  • bij koorts boven de 38,5⁰C;
  • als de wond blijft bloeden; 
  • bij pijnklachten ondanks gebruik van pijnstilling;
  • als de urine gaat ruiken.

Tijdens kantooruren belt u met de polikliniek Urologie, telefoon 0492 - 59 59 50 (kies optie 2). Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp, telefoon 0492 - 59 55 71.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie, telefoon 0492-59 59 50 (kies optie 2).

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
URO-49760
Laatst bewerkt: 21-2-2024