Actueel



Online dagboek helpt IC-patiënt én naasten bij verwerking en herstel

6 augustus 2020

Crétien Jacobs (intensivist): “Een opname op de Intensieve Care is een aangrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor zijn naasten. Zo houdt meer dan de helft van de voormalig IC-patiënten er langdurig lichamelijke, cognitieve of psychische klachten aan over. Deze klachten kunnen alle drie tegelijk voorkomen, maar kunnen ook los van elkaar optreden. We noemen dit het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Ook familieleden en andere mensen uit directe omgeving van de patiënt kunnen hier last van hebben. Daarom gebruiken we op de IC een dagboek. Dat kan helpen om de opname op de IC te verwerken. Zo’n dagboek geeft namelijk inzicht in wat er is gebeurd. Zo wordt de onzekere tijd achteraf wat minder zwaar beleefd en dat helpt de patiënt om het vertrouwen in eigen kunnen te herstellen.”

Irene Maas (IC-verpleegkundige) vult aan: “Tot voor kort gebruikten we in het Elkerliek een papieren dagboek. Dat boden we bij elke patiënt op de IC aan. Het bezoek kon daar dan ter plekke in schrijven. We horen vaak terug op onze nazorgpoli dat dit als heel waardevol wordt ervaren. Patiënten die op de IC gelegen hebben, kunnen zich achteraf vaak weinig herinneren van hun opname. Voor de patiënt helpt het dagboek om van dag tot dag terug te kunnen halen wat er allemaal gebeurd is en hoe anderen dat beleefd hebben. Voor naasten is het dagboek ook een fijne manier om emoties en gevoelens van zich af te schrijven. Bovendien kunnen ze zo ook een bijdrage leveren aan de zorg voor hun naasten.

Sinds kort zijn we overgestapt op een online versie van het dagboek. Zo’n digitaal dagboek heeft verschillende voordelen. Het is niet alleen heel laagdrempelig en eenvoudig in gebruik, maar er kunnen meerdere naasten (op afstand, bijvoorbeeld vanuit huis) in mee schrijven. Ook kunnen er foto’s bijgeplaatst worden. Daarnaast is het mogelijk om medewerkers van de IC toegang te geven tot het dagboek. Dan kunnen zij er hun kant van het verhaal aan toevoegen. Zo ontstaat er een nog completer verhaal. Persoonlijk levert het mij veel voldoening op om dat te kunnen doen voor de patiënt en zijn naasten.”

Crétien: “Het idee voor een digitaal dagboek is enige tijd geleden ontstaan door een collega-intensivist uit het Catharina ziekenhuis. De ontwikkeling ervan kwam in een stoomversnelling door de strenge bezoekersmaatregelen tijdens de COVID-19 periode. De initiatiefnemers hebben ons en een aantal andere ziekenhuizen op weg geholpen met hun reeds ontwikkelde plannen. Zorgverzekeraar CZ ondersteunt het initiatief in financieel opzicht voor de komende twee jaar. Dat we daar blij mee zijn in het Elkerliek, spreekt voor zich. Niet voor niets is ons motto ‘van mens tot mens’. Iedere patiënt heeft zijn eigen verhaal, waar we oog voor (moeten) hebben. Dat is echt zo belangrijk! Met dit soort dingen kunnen we dat waar maken.”

Irene: “Het hele IC-team is inmiddels aangehaakt en enthousiast. We hebben een training gehad in het gebruik van het online POST-IC dagboek en kunnen er dus mee aan de slag.”

[foto: Chrétien Jacobs en Irene Maas]

Meer nieuws