Het roesje is verleden tijd!1 januari 0001

Misschien heeft u het wel eens gezegd. ‘Doe mij maar een roesje.’ De dokter gaf u dan een combinatie van een slaapmiddel en een pijnstiller. Maar lang niet iedereen was achteraf blij met die keuze. De ‘vervelende’ onderzoeken, waarbij een roesje vaak werd toegediend, bleven dan net zo vervelend. Niet prettig voor de patiënt, en ook niet voor de arts die zich graag volledig wil concentreren op het onderzoek. Het roesje is er nog wel, maar er is ook iets nieuws. Sinds enige tijd werken in ons ziekenhuis namelijk twee Sedatie Praktijk Specialisten. En het moet gezegd: de ervaringen van zowel patiënten als artsen zijn zeer positief.

Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn. Hierdoor ervaart u minder ongemak zoals angst, pijn en stress. Sedatie kan prettig zijn als een onderzoek lang duurt of als u heel stil moet liggen. Sedatie kan het roesje, dat de dokter toedient, vervangen. Wij, speciaal hiervoor opgeleide anesthesiemedewerkers, komen met onze mobiele anesthesiekar naar de polikliniek en brengen de patiënt licht in slaap, ook weer in combinatie met pijnstilling. Het grote voordeel is dat we per patiënt heel precies kunnen kijken welke hoeveelheid optimaal is. Soms hoeft maar een kleine hoeveelheid te worden toegediend, vergelijkbaar met het oude roesje, maar als het nodig is kunnen we direct overschakelen naar een matige tot diepe sedatie. Ondertussen blijft u zelf ademen en kunnen we u, als dat nodig is, direct wekken.

Na een sedatie bent u vrijwel meteen klaarwakker. En na een uurtje kunt u weer naar huis. Het oude roesje is dus ‘uit’.  Sedatie blijkt een veilige en meer dan uitstekende opvolger. Overigens: Niet iedereen komt in aanmerking voor sedatie. Dit is afhankelijk van uw gezondheidssituatie. Op onze polikliniek anesthesiologie kunnen we u er alles over vertellen.

Doranda Thomassen
Annemieke Niemantsverdriet
Sedatie Praktijk Specialisten Elkerliek ziekenhuis