logo

ENG (Elektronystagmografie)



Inleiding

Een ENG (Elektronystagmografie) is een onderzoek om een eventuele storing in het evenwichtsorgaan te meten, door middel van verschillende oogreflextesten uit te voeren. 

Voorbereiding thuis

  • Nuchter
    U dient voor dit onderzoek nuchter te zijn, dus ’s morgens niet eten, drinken en/of roken. Indien uw afspraak in de middag is gepland, dan de lunch overslaan, vier uur van te voren niets meer eten of drinken.  Het is indien nodig wel toegestaan om een dextro of druivensuikersnoepje te nemen.  
  • Medicijnen
    In overleg met uw arts dient u één week voor het onderzoek te stoppen met de medicijnen tegen de duizeligheid. 
  • Make-up
    Het gebruik van make-up, mascara en crème is niet toegestaan in verband met het contact van de elektroden. 
  • Begeleiding
    Het is verstandig een begeleider mee te nemen, omdat u van het onderzoek tijdelijk duizelig kunt worden. 

In het ziekenhuis

Vanuit de centrale hal van het ziekenhuis volgt u de borden ‘Neurologen’ op de begane grond. Meld u bij de balie.  

Het onderzoek

U mag plaatsnemen in de onderzoeksstoel. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een speciale camerabril of met plakkers rondom de ogen om uw oogbewegingen te kunnen meten. Er volgt een reeks van testen, waarbij u puntjes of beelden moet volgen. Ook worden meerdere hoofdbewegingen uitgevoerd. Daarna gaan we een aantal testen uitvoeren met gesloten ogen of met afgedekte camerabril. Het laatste onderdeel bestaat uit het spoelen van de oren met koud (30°C) en warm (44°C) water. Tijdens deze handelingen wordt de werking van het evenwichtsorgaan links en rechts afzonderlijk gemeten. We wekken hierbij een draaiduizeligheid op, welke telkens gedurende één à twee minuten aanwezig blijft. Ook kan al bestaande duizeligheid tijdelijk toenemen. Bij sommige mensen treedt ook een bijkomende misselijkheid op. Gedurende het onderzoek legt de laborant(e) steeds uit wat er gebeurt. Indien nodig passen we het onderzoek op uw klachten aan. 

Duur van het onderzoek

Na maximaal 60 minuten is het onderzoek afgelopen. 

Uitslag

Bij het eerstvolgende polikliniekbezoek krijgt u de uitslag van uw specialist. 

Verhinderd

Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde

Contact


Polikliniek Keel-, Neus en Oorheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 56

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 16


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KNO-12302
Laatst bewerkt: 25-1-2024