logo

Advies-, instructie- en/of voorlichtingsbezoek wijkverpleegkundige



Waarom AIV

Geconfronteerd worden met een ziekte grijpt in op uw leven. Het roept veel vragen en onzekerheden op. Vragen en onzekerheden die te maken hebben met het ziekteproces, de behandeling en/of het herstel. 

Bijvoorbeeld:

  • Ik voel me onzeker; ik weet niet wat de gevolgen kunnen zijn van de ziekte en/of behandeling die ik ga krijgen.
  • Het eten smaakt me niet meer.
  • Ik ben zo moe, het lukt me niet om mijn dagelijkse bezigheden op te pakken.
  • Ik voel me zo alleen staan; met wie en op welke manier kan ik over mijn ziekte praten. 

Misschien herkent u dit. En zou u het fijn vinden hier eens met iemand over te praten. Met iemand die u psychische ondersteuning kan bieden en eventueel verdere hulp kan regelen.  

Wat kunt u verwachten

De wijkverpleegkundige kan helpen een antwoord te vinden op uw vragen over uw ziekte, de behandeling en wat dit betekent voor uw dagelijks leven. Daarnaast vertelt zij u wat de mogelijkheden van de thuiszorg zijn. De wijkverpleegkundige brengt u (gemiddeld) twee huisbezoeken van ongeveer een uur. In het eerste bezoek bekijkt u samen met haar aan welke vragen specifiek aandacht besteedt moet worden. U bent degene die daarbij bepaalt of de mantelzorg hierbij aanwezig is. Wanneer u en de wijkverpleegkundige vinden dat er meer huisbezoeken gewenst zijn, kunt u dit met elkaar bespreken.   

Aanvragen AIV

Advies Instructie en Voorlichting kan rechtstreeks door de afdelingsverpleegkundige worden aangevraagd, zonder CIZ-indicatie en zonder eigen bijdrage van de patiënt.  

Als u gebruik wenst te maken van AIV zal de verpleegkundige in het ziekenhuis (van de verpleegafdeling of de polikliniek) u aanmelden bij de thuiszorgorganisatie.  

De wijkverpleegkundige neemt dan binnen vijf werkdagen contact met u op voor het maken van een afspraak. Mocht u op dit moment geen gebruik willen maken van het AIV maar op een later moment wel, dan kunt u zelf contact opnemen met uw thuiszorgorganisatie.  

Kosten

Aan AIV bezoeken zijn geen kosten verbonden. 

Vragen

Wanneer u vragen hebt met betrekking tot AIV, kunt u zich het beste wenden tot de afdelingsverpleegkundige.


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
ONC-39542
Laatst bewerkt: 11-12-2023