Actueel



Wereldkankerdag 2023

3 februari 2023

Kanker heeft een grote en brede impact, op de patiënt en diens omgeving. Op zaterdag 4 februari vragen allerlei organisaties in Nederland en over de hele wereld hier extra aandacht voor. Ook het Elkerliek besteedt dit jaar breder aandacht aan Wereldkankerdag. De komende maand delen we daarom verhalen van collega’s die betrokken zijn bij de behandeling van kankerpatiënten in het Elkerliek.

Vandaag deel 1 – Veel aandacht voor goede voeding.

Lekker en gezond eten. Het klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren, maar voor patiënten met kanker is eten soms een groot probleem. Door de ziekte en door de behandelingen hebben ze geen zin in eten of, door de werking van bepaalde geneesmiddelen, verandert hun smaak. Omdat een goede en uitgebalanceerde voeding juist voor patiënten met kanker van groot belang is, wordt er in het Elkerliek veel aandacht aan dit thema besteed.

Als diëtiste is Lotte van de Wijdeven een van de spinnen in het web rond de voeding van onze patiënten. Zo worden alle opgenomen patiënten gescreend op ondervoeding en het risico daarop tijdens hun verblijf. Lotte: “Van voeding worden mensen natuurlijk niet beter, maar een goede voeding kan wel ondersteunen tijdens de behandeling en het herstel. Daarom kijken we heel gericht naar de voedingssituatie als patiënten worden opgenomen. Als sprake is van ondervoeding of van een verhoogd risico daarop ga ik, samen met de patiënt kijken wat we daar aan kunnen doen. Ook omdat we een eigen keuken binnen het ziekenhuis hebben, zijn daar gelukkig veel mogelijkheden voor.”

Boterham met kaas én stroop
Elke de Kimpe en Miranda van Beek zijn twee van de acht voedingsassistenten die in nauw contact staan met de diëtiste. Zes keer per dag staan zij aan het bed van de opgenomen patiënten. Ook bij de mensen die zijn opgenomen vanwege kanker. Miranda: “De patiënten zijn vaak erg ziek en dan kun je als voedingsassistente echt het verschil maken. Even een praatje, even wat extra aandacht. En we kijken hoe we een stapje extra kunnen zetten.” Elke: “Heeft die patiënt zin in een eiwitrijk tussendoortje zoals een speciaal voor ons gebakken kokosmakroon, een huisgemaakte yoghurtshake, een boterham met kaas én stroop of een kop koffie met slagroom? Dan kijken we wat we kunnen doen. Is dat sapje net wat te zuur of smaakt het niet tijdens de chemo? Dan kijken we of we het met een ander sapje kunnen mixen. We zoeken altijd naar mogelijkheden. Fijn om dan te zien dat een patiënt daar van geniet. En fijn dat we altijd bij de diëtiste terecht kunnen voor advies.”

Op zoek naar een nieuw evenwicht
Voor de patiënten die alleen naar het ziekenhuis komen voor een chemokuur is de diëtiste in de buurt voor hulp. “Vaak worden we ingeschakeld door een verpleegkundige die tijdens de kuur of in een gesprek merkt dat er mogelijk problemen of vragen rondom de voeding leven”, zegt Lotte. “In zo’n geval probeer ik tijdens een kuur even binnen te lopen.”

Ook na ontslag uit het ziekenhuis speelt de diëtiste een rol. “In het oncologisch nazorgtraject geef ik gerichte voedingsadviezen. Door de medicatie is er echt wel het een en ander veranderd. Ze moeten op zoek naar een nieuw evenwicht.”

Wij zijn een lichtpuntje
Elke en Miranda zien dat ze met hun werk dagelijks van toegevoegde waarde zijn voor deze patiënten. “Als wij komen gaat het niet over medicatie of behandeling. Het gaat om iets lekkers eten of drinken. Wij zijn een lichtpuntje op de dag. Bovendien, wij krijgen ook energie van deze mensen. Ze zijn vaak zo enorm strijdvaardig en positief. En het is mooi om te zien als mensen vooruit gaan. Het werken op deze afdeling is super fijn, ook omdat we een belangrijk onderdeel van het totale team vormen. Het belangrijkste? Dat de patiënten hier ‘gezien’ worden. Daar gaat het om!”

 

Voedingsassistentes Miranda en Elke op afdeling 4 in het Elkerliek.

Meer nieuws