ActueelKlachten graspollen verminderen; bijvoetseizoen van start

12 juli 2023

Bijvoet plant

De afgelopen weken werden zeer veel graspollen geteld door het Elkerliek ziekenhuis en het Leids Universitair medisch Centrum (LUMC). Deze aanhoudend hoge concentraties hebben veel gezondheidsklachten opgeleverd. Dat blijkt uit het aantal recepten voor hooikoortsmedicijnen dat is uitgegeven. Het graspollenseizoen loopt nu geleidelijk over in het bijvoetpollenseizoen. Die piekperiode daarvan wordt tussen 20 juli en 4 augustus verwacht.

Bij het Elkerliek werden tot vorige week ruim 3.400 graspollen geteld. De teller van het LUMC stond begin juli al op ruim 5100 graspollen die geteld zijn dit jaar. Sinds het jaar 2000 werden niet meer zoveel graspollen aangetroffen. Dit jaartotaal staat tot nu toe op de derde plek van hoogste jaren sinds 2000. Dit terwijl door de verdergaande verstedelijking rondom beide ziekenhuizen er de afgelopen jaren juist sprake was van een dalende trend in het aantal getelde graspollen.

Ideale omstandigheden voor graspollen

De graspollenconcentratie kon zo hoog oplopen doordat de eerste maanden van dit jaar zeer nat en warm waren, waardoor de grassen goed groeiden. Vanaf het moment dat de grassen in bloei kwamen, viel er wekenlang geen druppel regen. De ideale omstandigheden voor graspollen! Opvallend aan dit jaar was dat de graspollenconcentratie lang hoog bleef. Normaal is het aantal dagen met een graspollenconcentratie boven de 80 pollen tussen de 2 en 15 dagen. Dit jaar kwam de pollenconcentratie 17 dagen boven de 80 bij het Elkerliek en 21 dagen boven de 80 bij het LUMC. Bij beide ziekenhuizen het hoogste aantal ooit.

Veel recepten voor hooikoortsmedicijnen

Mensen die gevoelig zijn voor graspollen hebben het effect van de hoge concentraties gemerkt. Ook mensen die normaal gesproken geen allergische klachten van graspollen hebben, kunnen dit jaar klachten ervaren hebben. Uit de gegevens van Service Apotheek blijkt dat huisartsen meer recepten voor hooikoortsmedicijnen hebben uitgeschreven dan voorgaande jaren. Het aantal recepten voor Fluticason, een neusspray die wordt voorgeschreven bij zwaardere klachten, lag gedurende de maanden mei en juni 21 procent hoger dan in 2021 en 12 procent hoger dan vorig jaar. Het aantal voorschriften voor Desloratadine, een tablet voor mensen met mildere klachten, lag 14 procent hoger dan in 2021 en 18 procent hoger dan vorig jaar. Het verloop van het aantal hooikoortsmedicijnen dat per week op recept is uitgeschreven en uitgegeven door Service Apotheek komt precies overeen met het verloop van het getelde aantal graspollen door het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis.

Start bijvoetpollenseizoen

De graspollenconcentratie is inmiddels over het hoogtepunt heen en nadert het einde. Dit betekent niet dat het hooikoortsseizoen voorbij is. Er zullen nog steeds graspollen in de lucht aanwezig zijn en momenteel komen ook de eerste bijvoetplanten in bloei. De verwachting is dat de piekperiode van het bijvoetpollenseizoen tussen 20 juli en 4 augustus zal liggen. Bijvoet bloeit korter dan graspollen en minder mensen zijn gevoelig voor bijvoetpollen.

Meer nieuws