Actueel



Samenwerking tussen disciplines bij zorg complexe patiënt steeds belangrijker

31 oktober 2022

Overleg MDO

De komende jaren neemt het aantal ouderen in Nederland toe. Naar verwachting is in 2040 een kwart van de bevolking vijfenzestig jaar of ouder. Hierdoor zal ook de groep ouderen met meerdere complexe en/of chronische aandoeningen toenemen. Dit maakt niet alleen de zorgverlening, maar ook de organisatie van zorg steeds ingewikkelder.

Voor deze groeiende groep complexe patiënten die relatief veel zorg gebruiken, wil het Elkerliek de zorg verbeteren. Dit doen we onder andere door het stimuleren van multidisciplinaire samenwerking. Voorbeelden van dit soort nauwe samenwerkingsvormen binnen het Elkerliek zijn het multidisciplinair overleg (MDO) tussen chirurgen, intensivisten en anesthesiologen (CIA) en de geriatrische traumatologie.

MDO CIA leidt tot verbeterde kwaliteit van zorg
“Naast de samenwerking tussen chirurgen, intensivisten en anesthesiologen worden ook andere specialismen zoals geriatrie, longgeneeskunde en cardiologie veelvuldig geconsulteerd om mee te kijken naar het besluit om de patiënt wel of niet te opereren”, geeft chirurg Tammo de Vries Reillingh aan. De toegevoegde waarde van dit MDO is vooral dat er steeds minder patiënten geopereerd hoeven te worden, terwijl deze patiënten wel een betere 1-jaarsoverlevingskans blijken te hebben. “In de toekomst zou het inzichtelijk maken van de ervaren kwaliteit van leven door patiënten nog een mooie toevoeging zijn”, aldus chirurg Johannes Wegdam. De betrokken medisch specialisten geven stuk voor stuk aan dat het goed is om met dit MDO door te gaan. Johannes Wegdam zegt hierover: “In dit MDO bespreken we namelijk steeds complexere patiënten met multi-pathologie en dat zal in de toekomst alleen nog maar meer worden”.

Geriatrische Traumatologie biedt laagdrempelige samenwerking
In oktober 2021 is de pilot Geriatrische Traumatologie in het Elkerliek van start gegaan. In deze pilot werken de specialismen geriatrie, traumachirurgie en orthopedie samen om de zorg voor kwetsbare ouderen met een gebroken heup of bekken naar een hoger niveau te tillen. De geriater heeft namelijk specialistische kennis van de kwetsbare oudere en kan daarmee sneller de juiste zorg inzetten. In een tussentijdse evaluatie komt naar voren dat nu geriatrie meer betrokken wordt het aantal consulten van andere specialismen (zoals interne, longgeneeskunde en cardiologie) juist afneemt. Betrokken zorgverleners zijn positief over de samenwerking en de zorg die zij met elkaar leveren aan deze kwetsbare ouderen. Zij benadrukken met name het laagdrempelige contact tussen de verschillende disciplines als positief punt. “In de nabije toekomst willen we graag toewerken naar een geriatrische trauma unit waar alle kwetsbare oudere trauma patiënten behandeld worden. Daarmee kunnen we met elkaar de zorg nog beter afstemmen op de behoeften van kwetsbare oudere patiënten”, aldus geriater Andrew Tan.

------------------------------------------------------------------------
Het MDO is een project dat bij het Elkerliek loopt en samen met zorgverzekeraar CZ tot stand is gekomen. Het ziekenhuis en de zorgverzekeraar werken in een Duurzame Coalitie samen aan zorgvernieuwingsprojecten. Meer weten? Kijk dan op www.elkerliek.nl/duurzamecoalitie

Meer nieuws