ActueelNieuw spreekuur dat kinderen en jongeren voorbereidt op operatie

2 oktober 2018

Woensdagmiddag 3 oktober start het Elkerliek met een nieuw pre-operatief spreekuur voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. De groepsgewijze voorlichtingsmiddag die voorheen werd georganiseerd, is vervangen door dit snellere én individuele alternatief. Een anesthesioloog, verpleegkundige en pedagogisch medewerker houden spreekuur en beantwoorden alle vragen. Nodig daarvoor is dat ouders thuis al starten met het voorbereiden van hun kind.

Een operatie en verblijf in het ziekenhuis kunnen spannend en ingrijpend zijn voor kinderen en de ouders. Daarom is het belangrijk goed voorbereid te zijn op wat gaat komen. Voorheen werden kinderen van 3 tot 12 jaar uitgenodigd voor een voorlichtingsmiddag in het ziekenhuis. Een informatieve middag, maar wel een lange zit en veel drukte in de wachtruimte. Dat moest beter kunnen. De groepsgewijze voorlichtingsmiddag is veranderd in een spreekuur voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, waar een anesthesioloog, verpleegkundige én pedagogisch medewerker aanwezig zijn. De anesthesioloog onderzoekt het kind en bespreekt welke vorm van anesthesiologie gebruikt wordt. Daarna zijn de pedagogisch medewerker en verpleegkundige aanwezig of beschikbaar voor het beantwoorden van alle andere vragen, mochten die er zijn. Daarna kan het kind goed voorbereid naar huis.      

 
Voorbereiding thuis
In de uitnodigingsbrief voor dit spreekuur wordt gevraagd thuis de voorlichtingsfilm te bekijken via de kinderwebsite. Op de kinderwebsite staat alle informatie bij elkaar. Ook worden een speciale folder en ansichtkaart meegestuurd. Pedagogisch medewerker Barbara van Mil: “Ouders hebben nu de regie bij het voorlichten. Zij bepalen hoeveel informatie ze aan hun kinderen geven en op welk moment. Sommige kinderen vinden het fijn om alles te weten. Zij lezen alles en willen de film een aantal keer zien. Terwijl andere kinderen daardoor juist extra gespannen raken. Ouders weten zelf het beste hoe en welke informatie ze aan moeten bieden. Verder is het prettig dat we nu ook jongeren van 12 tot 18 jaar bereiken.”

Meer nieuws