logo

Polikliniek/dagbehandeling Hemato-oncologie



Algemeen

Voor een controle en/of behandeling van een hematologische aandoening (bloedziekte) en/of een oncologische aandoening (kanker) heeft de huisarts u doorverwezen naar de polikliniek/dagbehandeling Hemato-oncologie. In deze folder leest u over de gang van zaken en wat de verschillende zorgverleners voor u kunnen betekenen. 

Polikliniekassistente

Met al uw vragen over afspraken, herhaalrecepten en andere logistieke zaken kunt u terecht bij de polikliniekassistente. Bij het maken van afspraken wordt zo veel mogelijk geprobeerd om dit te combineren met bestaande afspraken. Wanneer u specifieke wensen heeft rondom uw afspraken, kunt u dat met haar bespreken. Ze denkt graag met u mee. U kunt de polikliniekassistente bereiken op telefoonnummer 0492 – 59 59 47. 

Oncoloog/Hematoloog/Longarts

Uw behandelend arts bekijkt samen met u wat nodig is in uw specifieke situatie. U wordt regelmatig gecontroleerd op het spreekuur van uw arts (fysiek of telefonisch). Vaak is het nodig om vooraf bloed en/of urine te onderzoeken. Zo nodig spreekt uw arts aanvullende onderzoeken af, bijvoorbeeld het maken van een röntgenfoto.  

Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, is het van belang dat u voorbereid naar de controle komt. U kunt bijvoorbeeld een notitiebriefje maken en/of iemand meenemen die meeluistert. Het is belangrijk dat u uw klachten bespreekbaar maakt, zodat uw arts mee kan denken in mogelijke oplossingen. Uw arts is verantwoordelijk voor uw medische behandeling. Waar nodig zal uw arts u doorverwijzen naar andere zorgverleners. 

Verpleegkundig Specialist Oncologie (VSO) en Verpleegkundig Specialist Hematologie (VSH)

De VSO/VSH is een masteropgeleide verpleegkundige die zich gespecialiseerd heeft in kanker en de bijbehorende behandelingen of bloedziekten. De verpleegkundig specialist richt zich op de impact van de ziekte en behandeling op u als mens. Ze probeert mee te denken in uw situatie en de ondersteuning die u hierin nodig heeft. 

De kerntaken van de verpleegkundig specialist zijn:

  • Het geven van voorlichting gericht op behandeling en ziekte.
  • Controle van patiënten die behandeld worden met chemo- en/of doelgerichte therapie. Hierbij kunt u denken aan de controle van uw bloed/urine en uw algeheel welbevinden.
  • Begeleiding en ondersteuning die gericht is op uw zorgbehoefte tijdens en na de behandeling.
  • Afname van de Lastmeter. Dit meetinstrument geeft een weergave van uw welbevinden. 

De VSO/VSH heeft na ieder spreekuur supervisie van één van de artsen waarin alle patiënten die zij gezien heeft besproken worden. Wanneer nodig geeft de VSO/VSH een terugkoppeling van deze supervisie aan u. U kunt zonder doorverwijzing een afspraak maken bij de verpleegkundig specialist. 

De verpleegkundig specialist hematologie is het aanspreekpunt voor patiënten met een bloedziekte. De verpleegkundig specialist is het aanspreekpunt voor patiënten met kanker die geen gespecialiseerd verpleegkundige hebben als aanspreekpunt.                

Oncologieverpleegkundige

De oncologieverpleegkundige is een gespecialiseerd verpleegkundige binnen het vakgebied oncologie. Binnen het Elkerliek ziekenhuis is zij met name betrokken bij de behandeling van bloedziekten en kanker op de dagbehandeling Hemato-oncologie. 

De kerntaken van de oncologieverpleegkundige zijn:

  • Het geven van voorlichting gericht op de behandeling met chemotherapie, doelgerichte therapie en/of immuuntherapie.
  • Het toedienen van de medicijnen die horen tot uw behandeling. Over het algemeen zijn dit infusen en/of injecties.
  • Begeleiding en ondersteuning tijdens de behandeling.
  • Beantwoorden van vragen met betrekking tot de behandeling en eventuele klachten. Het telefonisch verpleegkundig spreekuur is op werkdagen van 09.00 - 10.00 uur en van 13.30 - 14.30 uur, telefoonnummer 0492 – 59 59 35.
  • Het geven van voorlichting gericht op het herstel na de behandeling van kanker. 

Researchverpleegkundige

Voor de patiënt speelt de researchverpleegkundige een belangrijke rol. Zij licht de patiënt voor over een medisch wetenschappelijk onderzoek (studie), beantwoordt vragen en begeleidt de patiënt. Zij is direct aanspreekbaar voor de patiënt en zorgt daardoor voor een laagdrempelig contact met de afdeling Hemato-oncologie. De researchverpleegkundige is verantwoordelijk voor alles rondom het reilen en zeilen van een onderzoek. Samen met de andere teamleden zorgt zij voor het verzamelen en nauwkeurig vastleggen van alle gegevens, waardoor de resultaten van een onderzoek gebaseerd zijn op betrouwbare gegevens.                

Casemanager oncologie/palliatieve zorg

De casemanager oncologie/palliatieve zorg is een gespecialiseerd verpleegkundige die de zorg tijdens het traject van onderzoeken, behandeling en nazorg coördineert. Daarnaast geeft de casemanager oncologie persoonlijke ondersteuning en aanvullende informatie over diagnose, onderzoeken en het behandelplan aan de patiënt. Zij werkt nauw samen met de specialist. U kunt een afspraak bij haar maken via de polikliniekassistente. De afspraak wordt vaak gecombineerd met de afspraak met de behandelend arts. 

Controle bij de behandeling met chemotherapie, doelgerichte therapie en/of immuuntherapie

Wanneer u start met de behandeling met chemotherapie, doelgerichte therapie en/of immuuntherapie, krijgt u altijd een aanvullend (telefonisch) gesprek/videobelgesprek met de oncologieverpleegkundige of de verpleegkundig specialist. Dit gesprek duurt ongeveer 45 minuten. De informatie ontvangt u altijd schriftelijk/digitaal. Meer informatie vindt u op: www.elkerliek.nl/afdelingen/hemato-oncologie.

Afhankelijk van uw behandeling worden de controles voorafgaand aan de nieuwe kuur gepland. Deze controle wordt uitgevoerd door de arts of de verpleegkundig specialist. Tijdens deze controle wordt gekeken naar:

  • Uw algeheel welbevinden.
  • De uitslag van uw bloed- en/of urineonderzoek.
  • De uitslag van beeldvormend onderzoek (bijvoorbeeld een scan). Deze uitslag wordt alleen gegeven door de arts.
  • De mate van bijwerkingen die u mogelijk ervaart en het effect van mogelijke oplossingen tegen deze bijwerkingen.               

Contact


Verpleegafdeling 4A

T: 0492 – 59 59 47

VSO-spreekuur

T: 0492 – 59 59 47

Telefonisch oncologisch verpleegkundig spreekuur

T: 0492 – 59 59 35
Op werkdagen van 09.00 - 10.00 uur en van 13.30 - 14.30 uur.


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
ONC-41575
Laatst bewerkt: 6-11-2023