logo

Wondinfecties verminderen



Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie. Bij elke operatie bestaat er een risico op een wondinfectie. Deze wondinfectie kan bij een (vaat)prothese ernstige gevolgen hebben. Uit een uitgebreid onderzoek is gebleken dat er veel wondinfecties ontstaan door de Staphylococcus aureus-bacterie die de patiënt zelf bij zich draagt. Een eenvoudige behandeling kan het risico op wondinfecties verminderen. 

Staphylococcus aureus-bacterie

De Staphylococcus aureus-bacterie is een bacterie die bij veel mensen altijd of tijdelijk verblijft. De bacterie zit vooral in de neus en keel. Bij gezonde mensen zal deze bacterie bijna nooit infecties veroorzaken. Wanneer hij echter de kans krijgt om door de huid het lichaam binnen te dringen, bijvoorbeeld via een wond(je), kunnen er vervelende infecties ontstaan. Om dit te voorkomen krijgt u een medicatiepakketje mee.  

Medicatiepakketje

Dit pakketje bestaat uit:

  • Neuszalf (Bactroban)
  • Hibiscrub (Chloorhexidinegluconaat) 

Behandeling

U start vier dagen voor de opname met de behandeling. Het is hierbij de bedoeling dat u zich die dagen grondig wast met deze lotion. Breng een ruime hoeveelheid lotion aan op een washand en was hiermee uw gehele lichaam en uw haren en spoel het daarna af. Bovendien moet u ’s ochtends en ’s avonds de voorgeschreven neuszalf in beide neusgaten smeren. Op de dag van de opname wast u zich ’s morgens weer grondig met de lotion. Ook zalft u de beide neusgaten weer met de neuszalf. De behandeling duurt in totaal vijf dagen.  

Tot slot

Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie, telefoonnummer 0492 – 59 59 60. 

Contact


Polikliniek Chirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 61

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 21

Polikliniek Orthopedie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 60

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 20

Hygiëne & Infectiepreventie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 52 78
E: infectiepreventie@elkerliek.nl 


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
HYG-41411
Laatst bewerkt: 23-4-2024