logo

Vrijleggen van geretineerde gebitselementen



U heeft geretineerde gebitselementen. Hiervoor bent u doorverwezen naar de kaakchirurg. Deze folder geeft u meer informatie over de voorbereiding en de behandeling van geretineerde gebitselementen. 

Geretineerde gebitselementen

Geretineerde of geïmpacteerde gebitselementen zijn tanden en kiezen die niet op de normale tijd doorbreken. Dit is bijvoorbeeld de hoektand die normaal tussen het 10e en 13e jaar zijn plaats in het blijvende gebit inneemt.  

Mogelijke oorzaken waarom een tand niet doorbreekt:

  • erfelijkheid;
  • te weinig ruimte;
  • trauma;
  • cysten/gezwellen. 

Voorbereiding

De tandarts kan met behulp van een röntgenfoto meestal vaststellen of een tand nog in het kaakbot aanwezig is. Vaak wordt verwezen naar de orthodontist. Deze doet verder onderzoek (onder andere grotere röntgenfoto's) en stelt een behandelplan op. Hierin staat dat een doorverwijzing naar de kaakchirurg nodig is om het element zichtbaar te maken. Om de precieze ligging van de tand vast te kunnen stellen, wordt in sommige gevallen nog een CT-scan gemaakt.                  

Behandeling

De kaakchirurg kan het element in de mond zichtbaar maken na het geven van lokale verdoving. Het bot en tandvlees waarmee de tand nog bedekt is, wordt verwijderd. Bij dit zogenaamde vrijleggen, maakt de chirurg een venster naar de tand, zodat deze zichtbaar is. Wanneer dit venster niet open wordt gehouden, groeit het weer vrij snel dicht. Daarom stopt de kaakchirurg hier een stukje wondverband in wat een beetje op stopverf lijkt. Dit wordt langzaam hard en kan wel drie tot vier weken blijven zitten. Na drie weken valt het wondverband er spontaan uit of u kunt het zelf makkelijk uitnemen. De tand is nu zichtbaar en zal vanzelf verder doorbreken. Om de tand op de juiste plaats in de tandenrij te krijgen, gaat u weer terug naar de orthodontist of de tandarts, meestal na 2 tot 6 weken. 

Wanneer de tand wat dieper in de kaak ligt, zal de kaakchirurg de tand opzoeken en er een slotje (bracket) op plaatsen. Hieraan kan de orthodontist met een metalen draadje, een plaatje of een slotjesbeugel langzaam (enige maanden) trekken, zodat de tand op de juiste plek komt. 

Een filmpje over het vrijleggen van de hoektand kunt u bekijken op www.elkerliek.nl/films                   

Instructies

Hieronder volgen instructies, nadat bij u een of meerdere geretineerde gebitselementen operatief zijn behandeld op onze polikliniek. 

Verbandgaasje
Indien een verbandgaasje op de wond is gedaan, moet dit tenminste gedurende één uur op die plaats worden gehouden. Daarna mag u het gaasje verwijderen. 

Hechtingen
De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Het vroegtijdig verliezen van draden is dus niet verontrustend. Als hechtdraad is gebruikt dat niet oplost, heeft de assistente met u een afspraak gemaakt voor het verwijderen van deze hechtingen. 

Koelen met ijs
Om het ontstaan van zwelling van de wang zoveel mogelijk tegen te gaan, mag u zo snel mogelijk na de ingreep de wang koelen met ijs. Dit doet u door tegen de wang op de plaats van de wond een coldpack of een washandje met daarin een plastic zakje gevuld met ijsblokjes te houden. Doe dit minimaal anderhalf uur, telkens een kwartier erop houden en vervolgens weer vijf minuten eraf. 

Nabloeden
Enig nabloeden uit de wond is normaal. Dit veroorzaakt rood gekleurd speeksel dat soms ten onrechte voor een actieve bloeding wordt aangezien. Op de dag van de behandeling is het raadzaam om de mond niet te spoelen, want dit vergroot de kans op nabloeden. Wel kunt u wat drinken. 

Als een echte bloeding (helderrood) niet vanzelf stopt, breng dan een opgevouwen vierkant gaasje of eventueel een opgevouwen zakdoek (gebruik geen watten!) aan op de wond. Bijt dit gedurende een uur stevig dicht. Blijft de wond toch bloeden, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Kaakchirurgie, telefoonnummer 0492 – 59 59 51. 

Pijnstiller
Voor de bestrijding van mogelijk optredende wondpijn wordt meestal paracetamol geadviseerd of een recept voorgeschreven. Gebruik bij pijn de tabletten volgens voorschrift. Neem de eerste dosis al nadat u de gaastampon verwijderd hebt, dus terwijl de verdoving nog werkt. De pijnstillers dienen om de wondpijn draaglijk te maken, maar nemen deze meestal niet helemaal weg. Houd u echter aan de voorgeschreven dosering. 

Eten, drinken en roken
Er zijn geen beperkingen wat betreft eten en drinken, hoewel dit de eerste dagen na de behandeling meestal niet makkelijk gaat. De meeste patiënten geven de voorkeur aan een zacht dieet. Wij raden u af om de eerste twee dagen na de behandeling alcoholische dranken te gebruiken. 

Roken verstoort de wondgenezing, waardoor lange tijd napijn kan ontstaan. Daarom adviseren wij u om de eerste twee weken na de behandeling niet te roken. 

Mondverzorging
Voor een goede genezing is het schoonhouden van de mond van belang. Wij adviseren u om direct na de maaltijden tanden te poetsen, ook aan de kant waar u bent geholpen en op de plaats van de wond. De wond zelf mag u na de eerste dag reinigen door te spoelen met een zelfgemaakte zoutoplossing (los een afgestreken theelepeltje zout op in een glas lauw water) of een verdunde waterstofperoxyde-oplossing (3% één op één verdund met lauw water). Spoel na elke grote maaltijd en voor het slapen gaan (maximaal 4 keer per dag).                  

Zwelling, temperatuursverhoging en beperkte mondopening
De wang kan behoorlijk opzwellen. Dit is normaal, evenals een temperatuursverhoging en een onvermogen om de mond normaal te openen. Deze ongemakken nemen gewoonlijk na drie tot vier dagen weer af. 

Neem altijd contact met ons op als:

  • de zwelling niet afneemt, maar juist toeneemt.
  • er ernstig kloppende pijn optreedt gepaard gaande met hoge koorts (39°C of hoger).
  • er slikklachten ontstaan.

Bij dringende zaken kunt u buiten kantooruren contact opnemen met de Spoedeisende hulp, telefoonnummer 0492 – 59 55 71. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Kaakchirurgie.

Contact


Polikliniek Kaakchirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 51

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 11

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KAA-41823
Laatst bewerkt: 26-2-2024