logo

Verpleegkundig specialist chirurgie - (colorectaal)



Tijdens een darmonderzoek dat bij u verricht is, is er een afwijking gevonden waarbij gedacht wordt aan darmkanker. Het is logisch  dat u hiervan schrikt en hier zo snel mogelijk zekerheid over wil hebben. Om de diagnose darmkanker met zekerheid te stellen en het behandelplan te bepalen, zijn verschillende onderzoeken nodig.  

Van de Maag-, Darm- en Leverarts (MDL-arts) of verpleegkundig endoscopist krijgt u de volgende afspraken mee:

  • Bloedonderzoek;
  • Intakegesprek bij de coloncare verpleegkundige (we vragen u samen met een naaste naar deze afspraak te komen);
  • CT-scan van de buik en de longen;
  • MRI van de endeldarm (alleen indien de verdenking van kanker zich in de endeldarm bevindt). 

Als u bovenstaande afspraken niet direct heeft meegekregen, dan plant de verpleegkundig specialist deze en worden ze zo snel mogelijk telefonisch aan u doorgegeven. 

U vindt alle afspraken ook terug in uw digitale patiëntenportaal MijnElkerliek. U vindt MijnElkerliek op de website van het Elkerliek ziekenhuis via www.elkerliek.nl/MijnElkerliek. U kunt hier vervolgens inloggen met uw DigiD.                   

Uitslag onderzoeken

Als alle onderzoeken hebben plaatsgevonden, vindt er een multidisciplinair overleg plaats. Door nauwe samenwerking tussen MDLarts, internist/oncoloog, chirurg, radiotherapeut, radioloog, patholoog en verpleegkundig specialist is het mogelijk om u binnen ongeveer twee weken de uitslag van alle onderzoeken te geven en de mogelijke behandelopties met u te bespreken. 

U krijgt een afspraak bij uw behandelend MDL-arts of bij de chirurg en de verpleegkundig specialist om de uitslagen en het behandelplan met u te bespreken. De afspraak met de chirurg en de verpleegkundig specialist krijgt u mee tijdens het intakegesprek.  

Patiëntinformatie

Tijdens het intakegesprek bij de coloncare verpleegkundige krijgen u en uw naasten informatie over uw ziekte, onderzoeken en behandeling. Indien u voor dit gesprek al meer informatie wilt dan adviseren wij u om de ‘Patient Journey app’ te downloaden. U kunt deze app downloaden op uw telefoon in de App Store of Google Play. Selecteer de ‘Patient Journey app’. Vervolgens selecteert u in deze app het ‘Elkerliek ziekenhuis’. Daarna kiest u voor ‘darmkanker’.  

De verpleegkundig specialist

Tijdens uw behandeltraject in het Elkerliek is de verpleegkundig specialist uw aanspreekpunt. De verpleegkundig specialist is een relatief nieuwe beroepsgroep. De verpleegkundig specialist combineert verpleegkundige behandelingen met medische behandelingen en werkt zelfstandig naast de medisch specialist.  

Wat kan de verpleegkundig specialist voor u doen

De verpleegkundig specialist is de regisseur van het hele zorgproces, zowel medisch als logistiek. Bij de verpleegkundig specialist kunt u terecht met vragen over uw ziekte en behandeling. Het streven is om zoveel mogelijk afspraken bij dezelfde verpleegkundig specialist te plannen. Bij telefonisch contact of bij afwezigheid kan het echter zijn dat een collega u te woord staat. Zij is ook op de hoogte van uw situatie en kan u verder helpen met uw vragen. 

Polikliniek Chirurgie

De verpleegkundig specialist werkt op de polikliniek Chirurgie. U kunt uitsluitend volgens afspraak terecht op het spreekuur van de verpleegkundig specialist.  

Voor vragen die niet kunnen wachten tot uw geplande afspraak kunt u gebruik maken van de ‘BeterDichtbij’ app. 

Het is belangrijk om in onderstaande gevallen altijd contact op te nemen met de verpleegkundig specialist:

  • Opgeblazen gevoel en/of misselijkheid;
  • Braken;
  • Toenemende buikpijn;
  • Als u drie dagen geen ontlasting heeft gehad. 

Indien de verpleegkundig specialist niet aanwezig is, kunt u tijdens kantoortijden contact opnemen met de polikliniek chirurgie en buiten kantoortijden met de Spoedeisende hulp van het Elkerliek ziekenhuis. 

Voor het maken, verzetten of annuleren van een afspraak kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie.

 

Contact

 

Verpleegkundig specialist chirurgie

T: 0492 – 59 59 43

Polikliniek Chirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 61

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 21

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
CHI-52071
Laatst bewerkt: 28-3-2024