logo

Verpleegafdeling 3D



Geriatrie

Wat is geriatrie

Bij het ouder worden vinden vaak veranderingen plaats op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Het lopen kan bijvoorbeeld slechter gaan, het geheugen kan achteruit gaan, er kan acute verwardheid optreden en somberheid. Dit kan sneller tot ziekten leiden. Soms zijn er klachten waarvan men de oorzaak niet weet, het is niet duidelijk om welke ziekte het gaat. De klinisch geriater kan gevraagd worden om onderzoek te doen naar de oorzaak van het ziek zijn en een behandeling starten. Een klinisch geriater is een specialist op het gebied van ouderdomsziekten. 

Door wie wordt u of uw naasten verwezen

De verwijzing naar de afdeling Geriatrie wordt gedaan door de huisarts, een verpleeghuisarts of een andere medisch specialist. 

Opnameduur

De afdeling Geriatrie kent een gemiddelde opnameduur van twee weken.   

Vertrouwenspersoon/contactpersoon

Bij opname vindt een gesprek plaats met de afdelingsarts en een verpleegkundige. Het wordt zeer op prijs gesteld als een vertrouwens-/contactpersoon hierbij aanwezig kan zijn. Dit kan bijvoorbeeld een partner, familielid of een verzorger zijn. Wij zullen u ook vragen om twee contactpersonen op te geven. Met uw toestemming is het mogelijk om inlichtingen te geven over uzelf en uw ziekte of behandeling aan deze contactpersonen. 

Wanneer u informatie wilt over uw naaste kunt u naar de afdeling bellen na 11.00 uur. Wilt u informatie hoe de nacht is verlopen, dan graag bellen voor 07.15 uur.

Wat gebeurt er

Het doel van de opname is het verrichten van onderzoek naar en de behandeling van de ziekte(n). Omdat de oorzaak van slechter functioneren bij ouderen vaak meerdere gebieden bevat, zijn op de afdeling medewerkers met een verschillende achtergrond aanwezig, zoals: 

  • (gespecialiseerd) verpleegkundige;
  • klinisch geriater;
  • activiteitenbegeleiding;
  • fysiotherapie;
  • maatschappelijk werk;
  • ergotherapie;
  • psycholoog;
  • logopedie;
  • diëtetiek;
  • dienst geestelijke verzorging en ethiek.

Omdat bij ouderen het minder actief zijn grotere risico’s met zich meebrengt, is de afdeling meer gericht op activering. Dit gebeurt onder andere door het aanbieden van een dagritme in de huiskamer van de afdeling. Ongeveer vijf dagen na opname vindt er een gesprek plaats met u, de afdelingsarts en een verpleegkundige. Het is wenselijk dat er een contactpersoon bij aanwezig is. In dit gesprek wordt het beloop van de opname, uitslagen van onderzoeken en mogelijke behandeling besproken. Er wordt dan ook aandacht gegeven aan het ontslag. En gekeken hoe en wanneer u/uw naaste met ontslag mag.

Elke dinsdag vindt er een multidisciplinair overleg (MDO) plaats. Hierin wordt de situatie van u/uw naaste minimaal 1 x in besproken tijdens de opname. Bovenstaande disciplines medewerkers met specifieke kennis zijn hierbij aanwezig. 

Het verblijf op de afdeling

Bij vragen of wensen kunt u terecht bij de verpleegkundige. 

  • Patiëntentoewijzing

Op de afdeling wordt gewerkt met patiëntentoewijzing. Dit houdt in dat één verpleegkundige per dienst de coördinatie van zorg voor u/uw naaste regelt. Deze verpleegkundige is dan ook aanspreekpunt. 

  • Verzorging

Vooral in de ochtend vindt de lichamelijke verzorging plaats. Belangrijk hierbij is, dat alles wat u zelf kunt doen in de verzorging, dit ook zelf doet.

  • Maaltijden

Tussen 08.00 en 09.30 uur wordt het ontbijt geserveerd, om 12.00 uur de lunch en om 17.00 uur de warme maaltijd. Waar mogelijk kunnen de maaltijden in de huiskamer genuttigd worden. Er worden op diverse momenten (10.00, 14.30 en 20.00 uur) extra drinken aangeboden.

  • Activiteitenbegeleiding

De activiteitenbegeleiding van de afdeling draagt zorg voor een vaste dagstructuur. Ze houdt zich onder andere bezig met het observeren op onder andere cognitie (geheugen, waarneming, aandacht), stemming, gedrag en wisselingen in functioneren. Activiteiten/observaties vinden zowel individueel als in groepsverband plaats.

  • Rustuur

Tussen 13.00 en 14.00 uur is er gelegenheid om te rusten.

  • Bezoekuur

Het bezoekuur is dagelijks van 14.00 tot 15.00 uur en van 18.30 tot 19.30 uur. We verzoeken het bezoek zich strikt aan deze tijden te houden in het belang van alle patiënten! De meeste patiënten hebben behoefte aan rust. Drukte op de patiëntenkamers moet daarom worden vermeden. Een algemene regel in het ziekenhuis is, dat er niet meer dan drie bezoekers toegelaten worden bij de patiënten. Patiënten zitten vaak in de huiskamer. Deze kunnen daar opgehaald worden tijdens het bezoekuur. Het is voor de rust van alle patiënten niet de bedoeling dat het bezoek plaats neemt in de huiskamer! Bezoek kan plaatsvinden op de patiëntenkamer of, indien de gezondheidstoestand van de patiënt dit toelaat, in het dagverblijf of beneden in de centrale hal. In verband met de veiligheid vragen wij het bezoek om de patient weer terug te begeleiden naar de huiskamer, wanneer u naar huis gaat. Of overleg met de verpleegkundige of hij/zij wel alleen op de slaapkamer kan achterblijven.

Wat neemt u mee bij opname

  • Medicijnen die u/uw naaste thuis gebruikt en/of een overzicht van de medicijnen;
  • Bril, hoorapparaten (en batterijen);
  • Toiletartikelen (zeep, shampoo, scheerapparaat, kam, tandenborstel en tandpasta);
  • Voldoende ondergoed;
  • Nachtkleding;
  • Schoenen, die goed passend zijn en waar u of uw naaste goed op kan lopen;
  • Gewone kleding;
  • Kleine spulletjes waar u aan gehecht bent, zoals foto’s;
  • Indien van toepassing: (loop)hulpmiddelen (rollator, wandelstok, rolstoel).

Wat kunt u beter thuis laten

Op de patiëntenkamer heeft iedere patiënt een eigen kast, waarin u kleding opgehangen kan worden. Toch is het beter als u/uw naaste geen sieraden, grote geldbedragen of andere kostbaarheden bewaard op de afdeling. Ook waardevolle papieren kunt u beter thuis laten. Het Elkerliek ziekenhuis kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor vermissing of beschadiging van persoonlijke goederen van patiënten of bezoekers. 

Bloemen en planten

Wanneer u/uw naaste bloemen krijgt, kan er een vaas in de spoelruimte, schuin tegenover de huiskamer, gepakt worden, links onderin het keukenblok.

Radio en televisie

De huiskamer is voorzien van beeld- en geluidsapparatuur. Elk bed heeft een bedsideterminal, tegen een vergoeding kunt u gebruik maken van televisie, telefoon en internet. Hiervoor moet eenmalig het bankrekeningnummer ingevoerd worden.

Ontslag

Na de opname gaat u/uw naaste in principe terug naar de situatie waar u vandaan komt, mogelijk met uitbreiding van zorg. Mocht u van mening zijn dat de huidige zorg niet toereikend is, geef dit zo snel mogelijk na opname aan bij de verpleegkundige. Als de arts het nog nodig vindt om een ontslaggesprek te voeren, wordt er een afspraak gemaakt. Indien u of uw naaste nog behoefte heeft aan een gesprek, geef dit dan tijdig aan, zodat een gesprek gepland kan worden (eventueel telefonisch). Soms is het moeilijk aan te geven wanneer het ontslag plaatsvindt, we proberen dit zo tijdig mogelijk aan u door te geven. Het streven is, om de definitieve ontslagdatum 24 uur vóór ontslag door te geven. Het ontslag vindt in principe om 10.00 uur plaats, u krijgt dan de ontslagpapieren van de verpleegkundige.

Belangrijk telefoonnummer

De afdeling Geriatrie is te bereiken via telefoonnummer 0492 – 59 56 64.

Code

De afdeling is voorzien van een codedeur. Om op de afdeling te komen zit er op de muur links een grote langwerpige, blauwe knop om de deur te openen. Om van de afdeling af te gaan is een code nodig. Wanneer deze ingetoetst wordt op het cijferkastje, gaat de deur open. Wilt u alert zijn dat er geen patiënten met u meelopen van de afdeling af.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Geriatrie.

Belangrijke gegevens tijdens opname

  • Kamernummer:.....................................................
  • Behandelend arts:..................................................
  • Code: ..................................................................

Contact


Geriatrie - Verpleegafdeling 3D

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 56 64


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
GER-12310
Laatst bewerkt: 30-10-2023