logo

Vaginale oestrogeen behandeling



Inleiding

Deze folder geeft u informatie over vaginale atrofie bij vrouwen en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.                

Waarom zou ik lokale oestrogenen gebruiken? 

Lokale oestrogenen worden gebruikt om urogenitale atrofische huidveranderingen te behandelen. Dit is een medische term die huidveranderingen ter plaatse van de vagina, plasbuis en schaamlippen beschrijft. Deze huidveranderingen kunnen optreden na de overgang als de eierstokken stoppen met oestrogeenproductie. Dit kan leiden tot een droge, dunne, gevoelige huid, minder vochtige slijmvliezen en veranderingen in de zuurgraad van de vagina en vaginale afscheiding. 

Vaginale atrofie bij vrouwen kan de volgende klachten veroorzaken: een oncomfortabel gevoel of pijn bij de gemeenschap, een toename in vaginale afscheiding en irritatie of een branderig gevoel. Lokaal laag gedoseerde oestrogenen hebben als doel deze klachten te verhelpen. De slijmvliesveranderingen die in de schede plaatsvinden kunnen zich ook voordoen in de plasbuis en de blaasbodem. Dit kan klachten van frequent plassen, aandrang tot plassen en een oncomfortabel gevoel tijdens het plassen veroorzaken. Ook kunt u gevoeliger zijn voor blaasontstekingen. 

Indien er een pessarium (ring) in de vagina is geplaatst ter behandeling van een verzakking wordt er regelmatig lokaal oestrogeentherapie gegeven. Dit is ter behandeling, maar ook ter preventie, van het ontstaan van schaafwondjes in de vagina welke tot pijn- en afscheidingsklachten kunnen leiden.                

Wat is  lokale oestrogeen behandeling? 

Dit zijn oestrogenen die direct in de vagina worden aangebracht, waar het een lokale werking heeft. Door de huid en slijmvliezen dikker te maken en beter te bevochtigen en de zuurgraad te normaliseren wordt lokaal de kwaliteit van de huid en slijmvliezen verbeterd. Het voordeel van lokale therapie ten opzichte van systemische behandeling (zoals Hormoon Substitutie Therapie (HST) in tabletvorm, pleisters etc) is de lagere dosis hormonen die gebruikt kan worden om hetzelfde effect te bereiken in de schede, met minimale effecten op andere organen zoals de borsten of baarmoeder. Vaginale oestrogeen toediening bestaat in diverse vormen zoals vaginale tabletten, crèmes of gel of in een vaginale ring.  

Is het gebruik van lokale oestrogenen veilig? 

Vaginale oestrogeen preparaten werken plaatselijk op de huid en slijmvliezen, en slechts een klein deel wordt opgenomen in het bloed. Het werkt op dezelfde manier als hand of gezichtscrème. Er is een minimale opname in de bloedbaan en daardoor zeer veilig. Als u borstkanker heeft gehad en persisterende vaginale klachten heeft die niet over gaan met een vaginale bevochtiger kunnen lokale oestrogenen gebruikt worden. Echter overleg dit wel eerst met uw behandelaar. 

Welke toedieningsvorm is het beste voor mij? 

Uw arts kan u goed hierover adviseren, maar de meeste vrouwen verdragen alle vormen van lokale oestrogenen. Studies hebben aangetoond dat alle toedieningsvormen even effectief zijn in het behandelen van symptomen.                 

Als ik reeds hormoon substitutie therapie (HST) gebruik, heb ik dan lokale oestrogenen nodig? 

Meestal niet, maar als u ondanks HST gebruik vaginale klachten heeft, is het mogelijk dat uw arts vaginale oestrogenen erbij voorschrijft. Dit kan met name het geval zijn als u een zeer lage dosis HST gebruikt. Hierdoor kunt u uw vaginale klachten verminderen zonder de dosis van de HST te verhogen. Als u met name last heeft van vaginale droogheid tijdens het vrijen kan een vaginale bevochtiger, zoals glijmiddel ook helpen.

Bron: Yourpelvicfloor.org 

Meer informatie

Als u nog vragen heeft, kun u die aan uw behandelend arts stellen of kijk op de website www.bekkenbodem4all.nl

Contact


Polikliniek Gynaecologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 57

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 17


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
GYN-50594
Laatst bewerkt: 15-1-2024