logo

SSEP - Somato Sensibel Evoked Potential



Een SSEP (Somato Sensibel Evoked Potential) is een onderzoek om de werking van de gevoelszenuw te meten. De zenuwbanen lopen door tot in de hersenen. Daar geven de zenuwcellen prikkels af. Deze prikkels zijn zwakke elektrische signalen. Deze signalen kunnen we met behulp van een apparaat meten.  

Voorbereiding thuis

Het is voor het onderzoek van belang dat de elektrodes in goed contact staan met de huid. De huid moet daarom ontvet zijn. Neem  op de dag van het onderzoek een douche of bad en gebruik gewone zeep. Nadien geen crèmes/bodylotion op de huid aanbrengen. 

In het ziekenhuis

Vanuit de centrale hal in het ziekenhuis volgt u de borden ‘Neurologen’ naar de polikliniek op de begane grond. Meldt u zich bij de balie.

Voorbereiding van het onderzoek

De laborant(e) van de afdeling klinische neurofysiologie vraagt of u op de stoel gaat zitten. Er worden de elektrodes op uw hoofd geplaatst. Dit voelt koud aan. Onder de elektrodes wordt een pasta aangebracht, dit voelt wat onprettig aan. Hierna kan het onderzoek beginnen. 

Het onderzoek

Terwijl u op de stoel zit of ligt, wordt uw gevoelszenuw geprikkeld. De prikkeling geeft een sterk tintelend gevoel maar is niet pijnlijk. Na het onderzoek worden de elektrodes verwijderd. Thuis kunt u gerust uw haren weer wassen.  

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt maximaal 30 minuten. 

Uitslag

Bij het volgende bezoek aan uw specialist krijgt u de uitslag van het onderzoek. 

Verhinderd

Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, wilt u dit dan doorgeven aan de polikliniek Neurologie. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Klinische Neurofysiologie, telefoonnummer 0492 – 59 54 66.

Contact


Polikliniek Neurologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 54

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 14

Afdeling Klinische Neurofysiologie

T: 0492 – 59 54 66


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
NEU-12414
Laatst bewerkt: 11-3-2024