logo

Slijmcyste in de kleine speekselklieren



Een mucokèle is een slijmcyste uitgaande van de kleine speekselkliertjes. De afwijking wordt vooral gezien in de onderlip en soms in de mondbodem en de wang.

Het gaat om een enigszins blauw doorschemerdende en week aanvoelende zwelling met een afmeting van enkele millimeters tot soms groter dan een centimeter. De mucokèle is gevuld met speeksel. Wanneer op de zwelling wordt gebeten, komt een dikke vloeistof vrij. De mucokèle is dan verdwenen maar komt meestal weer terug.

Hoe onstaat een mucokèle

De oorzaak is vermoedelijk een beschadiging (door bijten of een wond) van de uitvoergang van het desbetreffende speekselkliertje. Door littekenvorming wordt de uitvoergang afgesloten en kan het speeksel niet meer weg. Het hoopt zich op onder het slijmvlies. Verder onderzoek voor een de diagnose van een een mucokèle is niet nodig. Een mucokèle is eenvoudig te herkennen.

De behandeling

De behandeling bestaat uit verwijdering van de mucokèle en de nabijgelegen speekselkliertjes. Aanstippen met vloeibare stikstof of aanprikken heeft aanvankelijk wel resultaat maar meestal komt de afwijking na enige tijd weer terug. Onder lokale verdoving wordt de cyste samen met nabijgelegen speekselkliertjes verwijderd, waarna het wondje wordt gehecht met oplosbare hechtingen. Er is een kans van ongeveer 10% dat er zich weer een nieuwe mucokèle vormt in het litteken.

Contact


Polikliniek Kaakchirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 51

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 11


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KAA-SLIJMCYSTEINDEKLEINESPEEKSELKLIEREN
Laatst bewerkt: 26-2-2024