logo

Sedatie



Inleiding

Binnenkort ondergaat u in het Elkerliek ziekenhuis een onderzoek en/of behandeling welke gebeurt onder sedatie. In deze folder informeren wij u over de sedatie, waarom dit nodig is en waar u rekening mee moet houden.

Wat is sedatie?

Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn van een patiënt. Wanneer er tijdens deze procedure ook pijnstilling (analgetica) wordt toegediend dan spreekt men van Procedurele en/of Analgesie (PSA). Dit gebeurt door het toedienen van geneesmiddelen via een infuusnaald in een ader van uw hand of arm. De sedatie wordt uitgevoerd door een Sedatie Praktijk Specialist (SPS), een ervaren anesthesiemedewerker die hiervoor speciaal is opgeleid.

Waarom sedatie?

Sedatie wordt toegepast om een onaangenaam of pijnlijk onderzoek/behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Dat wil zeggen met minder ongemak zoals stress, angst en pijn. Hierdoor kan het onderzoek/behandeling ook makkelijker plaatsvinden.

Waarmee wordt de sedatie uitgevoerd?

Voor de sedatie gebruikt de Sedatie Praktijk Specialist twee soorten medicijnen. Een slaapmiddel om het bewustzijn te verlagen en een pijnstiller om de pijn te bestrijden. Sedatie vermindert angst en verlaagt het bewustzijn zodanig dat de onaangename procedure beter verdragen wordt. Pijnstilling wordt gegeven om de pijnlijke momenten van het onderzoek/behandeling te verminderen of te onderdrukken.

Wat zijn de effecten van sedatie?

Het toedienen van sedatie en/of pijnstilling heeft de volgende effecten op uw lichaam:

  • Het verminderd het bewustzijn; u wordt slaperig en suf. Hierdoor maakt u het onderzoek/behandeling niet helemaal bewust mee. Soms bent u na afloop zelfs al vergeten wat er gebeurd.
  • Het onderdrukt de pijnprikkel; u voelt minder of geen pijn. De pijnstillers kunnen u ook wat suf maken.
  • U blijft wekbaar. Dit betekent dat uw toestand tijdens sedatie vergelijkbaar is met slapen en niet met narcose. Daarom behoudt u belangrijke reflexen zoals ademhalen en slikken.

Vragenlijst

Voor de sedatie ontvangt u een vragenlijst met vragen over uw gezondheid. Probeer deze vragen zo volledig mogelijk in te vullen. Aan de hand van deze lijst nodigen wij u uit voor een persoonlijke screening in het ziekenhuis.

Voorbereiding thuis

Voor de sedatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor het onderzoek/behandeling:

  • Niets meer mag eten
  • Niets meer mag drinken (u mag tot 2 uur voor de opname alleen nog een beetje water drinken)
  • Niet meer mag roken

 Voorbeelden:

  • Als u om 08.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer eten en niet meer roken en mag u tussen 02.00 en 06.00 uur alleen nog water drinken.
  • Als u om 14.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 08.00 uur niets meer eten en niet meer roken en mag u tussen 08.00 en 12.00 uur alleen nog water drinken.

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens het onderzoek en/of behandeling maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn.

Het kan zijn dat u vanwege het onderzoek/behandeling langere tijd niet mag eten en drinken. Houdt u zich in dat geval aan de afspraken die uw behandelend arts over eten en drinken met u maakt. Lees hiervoor ook de patiëntenfolder over uw behandeling.

Medicijnen

U mag uw medicijnen met een klein slokje water innemen, tenzij uw behandelend arts anders met u heeft afgesproken.

Sieraden, make-up en overige zaken

U moet uw horloge en sieraden afdoen. We adviseren u om deze thuis te laten. Ook is het verstandig de bril of contactlenzen veilig op te bergen. Een gehoorapparaat kunt u zo lang mogelijk inlaten. Verwijder eventuele make-up en nagellak. De Sedatie Praktijk Specialist wil namelijk de natuurlijke kleur van uw huid en nagels kunnen zien om uw gezondheidstoestand te beoordelen. Mogelijk krijgt u een operatiejasje aan.

Belangrijk

  • U mag na het onderzoek of behandeling niet zonder begeleiding naar huis.
  • U mag na het onderzoek of behandeling niet zelf aan het verkeer deelnemen. U mag ook niet alleen per taxi of bus reizen. Er moet altijd begeleiding aanwezig zijn.
  • Neem geen belangrijke of ingrijpende beslissingen op de dag van het onderzoek/behandeling.

Onderzoek/behandeling

Op de behandelkamer neemt u plaats op een behandeltafel of bed. De Sedatie Praktijk Specialist plakt elektroden op uw borst of armen. Hiermee wordt uw hart bewaakt. Via een knijpertje om uw vinger wordt het zuurstofgehalte in uw bloed gemeten. U krijgt een band om uw arm die om de paar minuten uw bloeddruk meet. Tijdens de eerste metingen krijgt u een infuusnaaldje en wordt de zuurstofvoorziening aangesloten. Nadat alles gereed is en u bent aangesloten aan de bewakingsmonitor kan de sedatie starten. Tijdens de sedatie worden de belangrijkste lichaamsfuncties bewaakt door de Sedatie Praktijk Specialist. Uw hartactiviteit, bloeddruk, ademhaling en bewustzijn worden continue gemeten.

Na de sedatie

Wanneer de behandelend arts klaar is met het onderzoek/behandeling, wordt de toediening van de medicatie gestopt. U wordt dan snel weer helemaal wakker. Na de ingreep wordt u naar de uitslaapkamer of verpleegafdeling gebracht, waar gespecialiseerde verpleegkundigen u verzorgen en uw toestand in de gaten houden. Afhankelijk van wat de afspraken zijn met uw behandelend arts en als uw gezondheidstoestand het toelaat, mag u na enkele uren weer naar huis. U krijgt van ons een brief mee waarin ook het telefoonnummer staat dat u kunt bellen als u vragen of problemen heeft die samenhangen met de sedatie.

Complicaties en nawerkingen

Grote risico’s of complicaties ten gevolge van de sedatie doen zich zelden voor. Tijdens de sedatie kan uw ademhaling wat vertragen. Dit komt door de medicijnen. Door u extra zuurstof te geven, wordt dit opgevangen. Na de sedatie kan u wat misselijk zijn. Dit kan een bijwerking zijn van de medicijnen. Door de lage gebruikte doseringen komt het zelden voor. We proberen hier zo adequaat mogelijk op in te spelen.

Herstel

Het kan soms even duren voordat u zich helemaal fit voelt, dit is normaal. Uw lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de sedatie en het onderzoek/behandeling.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over de sedatie, noteer deze en stel ze voor de sedatie aan uw Sedatie Praktijk Specialist.

Sedatie Praktijk Specialisten 
Annemieke Niemantsverdriet
Doranda Thomassen
E: sedaties@elkerliek.nl

Heeft u na het onderzoek nog vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Anesthesiologen. Bij dringende vragen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag, kunt u buiten kantooruren contact opnemen met de Spoedeisende hulp.

Contact


Polikliniek Anesthesiologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 69
E: polianesthesie@elkerliek.nl

Spoedeisende hulp

T. 0492 –59 55 71 


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
ANE-46413
Laatst bewerkt: 18-1-2024