logo

Polysomnografie - slaaponderzoek



Polysomnografie is een neurologisch slaaponderzoek, waarbij diverse metingen worden verricht gedurende de gehele nacht. De resultaten van dit onderzoek geven inzicht in de kwaliteit van slapen. We meten onder andere de hersenactiviteit, spieractiviteit, de ademhaling, het zuurstofniveau en de hartslag. 

Met dit onderzoek is het mogelijk om diverse slaapstoornissen op te sporen. 

Voorbereiding thuis

Belangrijk:

  • Neem een T-shirt mee! Hieraan wordt de meetapparatuur bevestigd. Dit T-shirt kunt u gedurende het onderzoek niet meer uittrekken. Indien u een BH draagt, kan er gekozen worden om deze uit te doen of een makkelijk zittende (sport) BH aan te trekken, die dan ook ’s nachts gedragen wordt. Het is wel mogelijk een blouse of vest over de meetapparatuur aan te trekken.  
  • Uw haren moeten droog en schoon zijn. Gebruik geen gel, wax of haarlak. Gebruik geen crèmespoeling.
  • Gebruik geen gezichtscrème of make-up.
  • Elektrische apparatuur vlakbij uw bed kan storing geven op onze meting. Gelieve dit zoveel mogelijk te uit te schakelen. Een elektrische deken of waterbed is ook niet toegestaan. 

In het ziekenhuis

Voor dit onderzoek wordt u verwacht op de polikliniek Neurologie. Volg vanuit de centrale hal de borden en meldt u bij de balie. 

Het onderzoek

Er worden diverse elektroden geplakt op onder andere het hoofd, de buik, de borst en de benen. Voor het bevestigen gebruiken we stickers en lijm. Er wordt meetapparatuur aan uw T-shirt vastgemaakt en verbonden met de elektroden. Hierna volgen nog enkele instructies en daarna mag u weer naar huis. U kunt bijna alle dagelijkse bezigheden weer hervatten. 

Het aanbrengen van de elektroden duurt maximaal 45 minuten.   

De volgende dag

De volgende dag meldt u zich op de polikliniek Neurologie tussen 08.00 en 08.15 uur. De meetapparatuur en de elektroden worden verwijderd. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Daarna mag u weer naar huis. 

Uitslag

De uitslag krijgt u van uw neuroloog. Hiervoor is al een afspraak gemaakt.  

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Klinische Neurofysiologie, telefoonnummer 0492 – 59 54 66. 

Contact


Polikliniek Neurologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 54

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 14

Afdeling Klinische Neurofysiologie

T: 0492 – 59 54 66


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
NEU-12391
Laatst bewerkt: 11-3-2024