logo

Polikliniek Geriatrie



Inleiding

Omdat de werkwijze van deze polikliniek verschilt van die van andere poliklinieken, willen wij u de gang van zaken uitleggen.  

Wat is geriatrie 

Bij ouderen vinden vaak tegelijkertijd veranderingen plaats op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Dit kan sneller tot ziekte leiden. Het lopen kan bijvoorbeeld slechter gaan, het geheugen kan achteruit gaan en door overlijden van leeftijdgenoten kan eenzaamheid of somberheid optreden. Vaak leidt dit tot klachten zonder dat er een duidelijke ziekte te herkennen is. In dat geval kan een klinisch geriater gevraagd worden een uitgebreid onderzoek te doen. Een klinisch geriater is een specialist op het gebied van ouderdomsziekten en problemen.  

Verwijzing

De verwijzing naar de polikliniek geriatrie wordt gedaan door de huisarts, de GGZ/RGC-afdeling Ouderenzorg in overleg met de huisarts, door een verpleeghuisarts of door een andere medische specialist. Het is belangrijk te weten, dat de medewerkers van de polikliniek geriatrie nauw samenwerken met andere instellingen op het gebied van ouderenzorg.  

Vertrouwenspersoon/contactpersoon

Op de polikliniek vindt een gesprek plaats met uw behandelend arts. Het wordt zeer op prijs gesteld wanneer een vertrouwenspersoon bij dit gesprek aanwezig kan zijn. Zo’n vertrouwenspersoon kan uw partner zijn of een familielid of een verzorger, bijvoorbeeld een gezinsverzorgster of wijkverpleegkundige. U en uw vertrouwenspersoon moeten er rekening mee houden dat het verblijf in het ziekenhuis ongeveer twee en een half uur kan bedragen. Wij zullen u ook vragen een contactpersoon op te geven. Het is de bedoeling dat u ons dan de toestemming geeft om  aan deze contactpersoon desgewenst inlichtingen te geven over uzelf en uw ziekte of behandeling. Voor alle duidelijkheid de bovengenoemde vertrouwenspersoon kan een en dezelfde persoon zijn als de contactpersoon. 

Wat neemt u mee

Wij adviseren u om makkelijke kleding aan te trekken. Verder vragen wij u om de onderstaande zaken mee te nemen:

  • Alle medicijnen die u de laatste 3 maanden gebruikt heeft. Dit geldt ook voor medicatie die u zelf heeft gekocht.
  • De afspraakbrief die u thuis ontvangen heeft. 

Indien van toepassing:

  • uw bril;
  • uw hoorapparaat;
  • uw loophulpmiddel zoals een wandelstok, looprekje of rollator. 

Waar moet u zijn in het ziekenhuis

Locatie Helmond

Vanuit de centrale hal volgt u de borden ‘Geriaters’ naar de 3de etage. Meldt u zich aan de balie.

Locatie Gemert

U kunt zich melden bij balie van het Elkerliek ziekenhuis. 

Verloop van de eerste afspraak

Bij aankomst meldt u zich bij de polikliniekassistente. Hierna wacht u in de wachtruimte, waar de arts u ophaalt. Eerst vindt er een gesprek plaats tussen u en de klinisch geriater. De klinisch geriater heeft ook een gesprek met uw begeleider(s). U gaat ondertussen naar de onderzoekkamer waar de polikliniekassistente begint met het lichamelijk onderzoek. De geriater neemt dit over. Na afloop van het onderzoek wordt er eventueel bloed afgenomen en/of een hartfilmpje (cardiogram) gemaakt. Houd u er rekening mee dat deze afspraak ongeveer anderhalf uur duurt. 

Vervolgafspraak

Afhankelijk van een vervolgonderzoek wordt er een nieuwe afspraak op de polikliniek gemaakt. Dit kan al na twee weken; maar het kan ook veel langer duren, afhankelijk van de uitslag. 

  • Voor dit gesprek is 30 minuten beschikbaar.
  • De klinisch geriater bespreekt de uitslagen met u en uw begeleider. Ook wordt overlegd wat verder kan en moet gebeuren.
  • Zo nodig worden er controleafspraken gemaakt.
  • De huisarts wordt van de uitslag op de hoogte gesteld en neemt indien gewenst de vervolgbehandeling over. 

Het komt voor dat bestaande problemen beter behandeld kunnen worden tijdens een opname in het ziekenhuis. 

Tot slot

Indien u verhinderd bent, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de polikliniek Geriatrie.

Contact


Polikliniek Geriatrie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 67


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
GER-12317
Laatst bewerkt: 30-10-2023