logo

Pleurapunctie



Een pleurapunctie is het afnemen van vocht dat zich heeft opgehoopt tussen de longvliezen (vocht achter de longen). Hiervoor wordt een speciale naald gebruikt.Soms wordt alle en een beetje vocht afgenomen voor onderzoek. Als u last heeft van teveel vocht en daardoor benauwd bent, wordt een pleurapunctie gedaan om dat te verlichten.

Als u zwanger bent of dit vermoedt, meld dit dan zo spoedig mogelijk bij de Endoscopieafdeling.

Bloedverdunners

Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, geldt het volgende, tenzij uw arts anders beslist: 

  • 24 uur voor het onderzoek stoppen met Fragmin.
  • 3 dagen voor het onderzoek stoppen met A cenocoumarol/Sintrom.
  • Gebruikt u Fenprocoumon/Marcoumar dan moet u zelf overleggen met de Trombosedienst wanneer u moet stoppen.
  • 7 dagen voor het onderzoek mstoppen met Plavix/Clopidogrel. 

Gebruikt u bloedverdunners die hierboven niet zijn genoemd, neem dan contact op met de Endoscopieafdeling of de polikliniek Longgeneeskunde. Het kan zijn dat u vooraf moet stoppen met uw medicatie. 

Als u Acenocoumarol/Sintrom of Marcoumar/Fenprocoumon gebruikt moet u 45 minuten voor het onderzoek bloed laten prikken om de stolling van het bloed te laten bepalen. 

In het ziekenhuis

Vanuit de centrale hal volgt u de borden ‘Endoscopieafdeling’ naar de 4e verdieping. Meld u aan de balie.   

Omdat er op meerdere kamers onderzoeken worden gedaan, kan het zijn dat u niet op volgorde van binnenkomst geholpen wordt. Omdat er ook behandelingen plaatsvinden, kan het zijn dat u langer moet wachten dan voor u wenselijk is. Hiervoor bij voorbaat onze excuses. 

Het onderzoek

Vooraf aan de pleurapunctie wordt meestal nog een doorlichting (met röntgenstralen) of een echo gedaan om te bepalen waar het vocht zit. Tijdens de punctie zit u met ontbloot bovenlichaam op een krukje aan de behandeltafel met uw armen gekruist voor u, leunend op een kussen. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft zitten. 

De huid wordt gedesinfecteerd en eventueel verdoofd. Vervolgens neemt de arts met een speciale naald vocht af. Na de punctie wordt het wondje afgeplakt met een pleister. De verpleegkundige vertelt u hoe lang die moet blijven zitten. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer tien tot vijftien minuten. 

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u naar huis. De plaats van de punctie kan nog enkele dagen gevoelig zijn. 

Uitslag

Als er vocht is afgenomen voor onderzoek, dan krijgt u van uw behandelend arts bij het volgend polikliniekbezoek de uitslag. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de Endoscopieafdeling, telefoonnummer 0492 –59 59 79, of de Polikliniek Longgeneeskunde, telefoonnummer 0492 –59 59 53.

Contact

 

Endoscopieafdeling

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 79

Polikliniek Longgeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 53

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 13


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
LON-42345
Laatst bewerkt: 21-3-2024