logo

Pijnmedicatie



Inleiding

Na een consult bij de pijnspecialist kan het zijn dat wordt geadviseerd om te starten met pijnmedicatie. Afhankelijk van de soort pijn die u heeft zal de pijnspecialist specifieke pijnmedicatie voorschrijven. Zo is er bijvoorbeeld andere pijnmedicatie voor zenuwpijn dan voor pijn bij weefselschade.

Algemene informatie medicatie

Pijnmedicatie is er op gericht om uw pijn te verminderen en u beter te laten functioneren. Als er met medicatie wordt gestart, krijgt u een telefonisch consult met een pijnconsulent, die volgt of de medicatie het gewenste effect heeft. Het is belangrijk dat u dan goed aangeeft wat voor effect de pijnmedicatie bij u heeft op de pijn, maar ook of er ongewenst bijwerkingen zijn. Bij het opstarten van de pijnmedicatie moet deze namelijk nog ingesteld worden op de voor u juiste dosering. Ook kunnen er te veel bijwerkingen zijn, waardoor u een ander medicijn krijgt voorgeschreven.

Adviezen voor thuis

Sommige medicijnen hebben een invloed op de rijvaardigheid welke dit zijn kunt u vinden op: Rij Veilig Met Medicijnen - Medicijn gebruik in het verkeer

Soorten pijnmedicatie

Paracetamol
Paracetamol is een goede en veilige pijnstiller. Bij de aanbevolen dosis kan paracetamol voor een langere periode worden gebruikt bij vele soorten pijn. Ondanks dat het een frequent gebruikte pijnstiller is, is het werkingsmechanisme nog niet geheel duidelijk. Er zijn aanwijzingen dat het een centraal remmend effect heeft in de hersenen. Hoewel het een veilige pijnstiller is, kan het ernstige bijwerkingen veroorzaken bij overdosering. Er zijn diverse toedieningsvormen: oraal, rectaal en intraveneus. Paracetamol beïnvloedt de rijvaardigheid niet.

NSAID's
NSAID's zijn krachtige pijnstillers geschikt voor matige tot ernstige pijn. Hun werking bestaat uit het remmen van de stoffen die vrijkomen bij een ontsteking. Er zijn verschillende soorten NSAID's op de markt, elk met een iets ander, doch gelijkaardig werkingsprofiel, bijvoorbeeld: Diclofenac, Ibuprofen en Arcoxia. NSAID's kunnen in tabletvorm of als zetpil worden voorgeschreven. Zij kunnen goed in combinatie met andere pijnstillers worden gebruikt. NSAID’s dienen over het algemeen niet langdurig te worden gebruikt vanwege het risico op bijwerkingen, maar kunnen voor een korte periode voorgeschreven worden.

Bijwerkingen kunnen zijn: maaglast, pijn op de borst, vocht vasthouden en benauwdheid. NSAID's beïnvloeden de rijvaardigheid niet.

Anti-depressiva
Antidepressiva worden voorgeschreven bij depressies, maar ook aan patiënten met zenuwpijn. Pijnstilling wordt vaak bereikt in een veel lagere dosis dan nodig is voor behandeling van een depressie. U hoeft dus geen depressie te hebben om deze tabletten als pijnstiller te gebruiken. Er zijn verschillende soorten antidepressiva die worden voorgeschreven bij pijnsyndromen, bijvoorbeeld Nortriptyline, Amitriptyline, Duloxetine. Allen zijn enkel verkrijgbaar in tabletvorm. Het kan enkele dagen tot weken duren voor dat een goed pijnstillend effect bereikt is.

Bijwerkingen kunnen zijn: sufheid, concentratiestoornissen, minder goed kunnen plassen, droge mond en hartkloppingen. Soms zijn deze bijwerkingen mild en verminderen deze als u de medicatie wat langer gebruikt. Antidepressiva beïnvloeden de rijvaardigheid, maar indien u gedurende 2 weken een stabiele dosering hebt én geen bijwerkingen ervaart, mag u een motorvoertuig besturen.

Anti-epileptica
Anti-epileptica worden voorgeschreven aan patiënten met epilepsie, maar tevens aan patiënten met zenuwpijn. Zij verminderen de prikkelbaarheid van het centrale zenuwstelsel waardoor ze ook pijnklachten verminderen. U hoeft dus geen epilepsie te hebben om deze medicatie als pijnstiller te gebruiken. Vaak voorgeschreven anti-epileptica zijn Pregabaline en Gabapentine, deze zijn enkel beschikbaar voor oraal gebruik. Meestal duurt het enkele dagen tot weken voor dat een goed pijnstillend effect is bereikt.

Bijwerkingen kunnen zijn: duizeligheid, sufheid, concentratiestoornissen, vermoeidheid en dubbelzien.

Anti-epileptica beïnvloeden de rijvaardigheid, maar indien u gedurende 2 weken een stabiele dosering hebt én geen bijwerkingen ervaart mag u een motorvoertuig besturen.

Opiaten
Opiaten zijn pijnstillers die al zeer lang voorgeschreven worden bij pijnsyndromen. Het zijn zeer sterke pijnstillers en ze worden alleen bij hevige pijn gebruikt. Er zijn diverse soorten opiaten, oftewel morfine-achtige, bijvoorbeeld: Tramadol, Oxycodon, Fentanyl, Methadon, Tapentadol en Buprenorfine. Elk heeft een gelijkwaardig, doch iets ander werkingsprofiel. Soms heeft men bijwerkingen en geen effect op bijvoorbeeld Oxycodon, maar geen bijwerkingen en een goed effect op Fentanyl. Er zijn verschillende manieren van toediening zoals; tabletvorm, druppels, een huidpleister of zetpil.

Bijwerkingen kunnen zijn: sufheid, misselijk, braken, obstipatie en jeuk en gewenning.

Opiaten beïnvloeden de rijvaardigheid, maar indien u gedurende 2 weken een stabiele dosering hebt én geen bijwerkingen ervaart, mag u een motorvoertuig besturen.

Op reis met pijnmedicatie

Voor bepaalde medicatie heeft u een verklaring nodig wanneer u op reis gaat. Of dit ook voor u geldt, kunt u vinden op: www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis/advies-verklaringen

Let op!

Houdt u er rekening mee dat u ZELF zes weken voordat u op reis gaat controleert of u een verklaring nodig heeft.

Contact


Pijncentrum

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 49
E: pijncentrum@elkerliek.nl


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
ANE-51008
Laatst bewerkt: 17-1-2024