logo

Pijnbehandeling - Zenuwwortel proefblokkade



Inleiding

De pijnspecialist heeft met u afgesproken dat u een proefblokkade van een zenuwwortel gaat krijgen. Een zenuwwortel treedt tussen de wervels van de wervelkolom naar buiten. Door een hernia, of vernauwing van het wervelkanaal door slijtage, kan er druk op de zenuwwortel komen, wat pijn kan veroorzaken(afbeelding 1). Zenuwwortelblokkades kunnen in de nek, de borst en de lendenwervels gegeven worden. Bij een proefblokkade wordt er plaatselijke verdoving rondom de zenuwwortel ingebracht om te testen of de zenuw behandelbaar is en een volgende therapeutische zenuwwortelblokkade mogelijk pijnvermindering kan geven. Het is belangrijk dat u op de dag van de proefblokkade pijn ervaart zodat u het effect van de proefbehandeling goed kunt beoordelen. Neemt u daarom op de afgesproken dag zo min mogelijk pijnmedicatie in.

 afbeelding 1.

Voorbereiding en aandachtspunten bij een proef zenuwwortelblokkade

  • Draag gemakkelijke kleding en laat sieraden thuis.
  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Als u op de dag van de proefblokkade geen pijn heeft en de pijn ook niet kunt opwekken, kan de behandeling niet doorgaan. Neemt u dan contact op met het pijncentrum 0492-59 59 49.
  • Indien u op de dag van de proefbehandeling koorts heeft, kan de behandeling niet doorgaan. Neem in dit geval z.s.m. contact op met het pijncentrum 0492-59 59 49.
  • Bij een ontsteking (elders) in het lichaam, dient u vóór de pijnbehandeling contact op te nemen met het pijncentrum 0492-59 59 49.
  • Indien u bloedverdunners gebruikt bespreekt de pijnspecialist met u of en wanneer u moet stoppen voor de behandeling.
  • Na een vaccinatie mag u 7 dagen geen pijnbehandeling krijgen, u mag wel 2 dagen ná de behandeling een vaccinatie krijgen.
  • Na de pijnbehandeling mag u 24 uur niet zelf aan het verkeer deelnemen. Zorgt u ervoor dat iemand met u meegaat om u naar huis te begeleiden.
  • Na de pijnbehandeling moet u met een rolstoel worden opgehaald door uw begeleider. Deze zijn te vinden in de centrale hal van het ziekenhuis.
  • I.v.m. de röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. De straling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
  • Bent u overgevoelig voor jodium, pleisters, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, of heeft u een pacemaker of ICD, meld dit dan bij de pijnspecialist of de verpleegkundige.

In het ziekenhuis

U gaat in de centrale hal bij het ziekenhuiswinkeltje met de bezoekers lift naar de tweede etage. Uit de lift op de 2e etage gaat u naar links en volgt u de borden 'pijnbehandeling'. U meldt zich daar bij de verpleegkundige in de wachtkamer.

De behandeling

De proefblokkade vindt plaats in een daartoe ingerichte behandelkamer. U gaat op de behandeltafel liggen op uw buik of rug, afhankelijk van de plaats waar de blokkade gedaan wordt. Bij de procedure zijn de pijnspecialist en een pijnverpleegkundige aanwezig. De pijnverpleegkundige ontsmet en verdoofd de huid. Als u in de goede houding ligt brengt de pijnspecialist onder röntgendoorlichting een naald in vlakbij de betreffende zenuwwortel. (afbeelding 1). Voor een goed röntgenbeeld is het nodig om contrastvloeistof in te spuiten om zo de zenuw zichtbaar te maken. Als de naald in de juiste positie staat, brengt de pijnspecialist een verdovende vloeistof aan rondom de zenuwwortel. De naald wordt verwijderd en er komt een pleister op de insteekopening. De behandeling duurt gemiddeld 20 minuten. De verdovende vloeistof heeft slechts een korte tijd een pijnstillende werking. De pijn zal dan ook na enkele uren terugkeren.

Na de behandeling

Na de behandeling komt u terug in de wachtkamer, hier krijgt u een kopje koffie of thee. Ongeveer 30 minuten na de proefblokkade vult u samen met een verpleegkundige een vragenlijst in waarin u aangeeft of en hoeveel de pijn verminderd is. De proefblokkade is positief als de pijn met 50% of meer is afgenomen. U zult dan binnen 2 a 3 weken ingepland worden voor de therapeutische vervolgbehandeling. Hiervoor krijgt u automatisch een oproep thuis gestuurd. Ongeveer een uur na de proefbehandeling mag u onder begeleiding naar huis. De pleister mag u ’s avonds verwijderen. De volgende dag mag u weer douchen of in bad.

Als de proefblokkade onvoldoende pijn vermindering geeft, krijgt u een controle afspraak bij uw pijnspecialist.

Napijn

De plaatselijke verdoving die tijdens de proefblokkade rondom de zenuwwortel is achtergelaten zal na een aantal uren zijn uitgewerkt. De bekende pijnklachten zullen terugkeren. U kunt dan een pijnstiller nemen (Paracetamol 500 mg 4 x daags 2 tabletten). Gebruik ook uw voorgeschreven pijnmedicatie normaal door, tenzij uw pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Herhaalrecepten kunt u telefonisch aanvragen bij het pijncentrum. Houdt u rekening met 3 werkdagen voor de verwerking van het herhaalrecept.

Complicaties en bijwerkingen

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee. Een pijnbehandeling leidt zelden tot ongewenste blijvende schade. Na een blokkade kan er tijdelijk een gevoelsvermindering optreden in het huidgebied van de behandelde zenuwen. Bij het gebruik van ontstekingsremmers merken vrouwen soms dat de menstruatie korte tijd wat ontregeld is. Bij diabetes patiënten kan door het gebruik van ontstekingsremmers de bloedsuiker tijdelijk wat verhoogd raken. Ook kan er een bloeduitstorting of spierpijn optreden op de plaats waar geprikt is. De pijnspecialist bespreekt met u of de behandeling voor u bijzondere risico's met zich mee brengt.

Tot slot

Bij vragen, problemen of aanhoudende koorts, kunt u tijdens kantooruren gerust contact opnemen met het pijncentrum; 0492-59 59 49. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp; 0492-59 55 71.

Contact


Pijncentrum

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 49
E: pijncentrum@elkerliek.nl

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
ANE-52816
Laatst bewerkt: 18-1-2024