logo

Pijnbehandeling - Zenuwen knie



Inleiding

U heeft pijn in uw knie. Daarom heeft u samen met uw pijnspecialist besloten dat u een behandeling krijgt van de zenuwen bij het kniegewricht. Dit wordt ook wel een Genicularis-behandeling genoemd. Deze behandeling is voor patiënten met chronische pijn in de knie, bijvoorbeeld bij pijn door artrose of aanhoudende pijn na een knievervanging. Het gaat om een blokkade van vijf zenuwen rondom de knie. Door deze zenuwen te blokkeren, proberen we de pijn in uw knie te verminderen.

Voorbereiding en aandachtspunten bij een pijnbehandeling van de zenuwen van de knie

  • Draag gemakkelijke kleding en laat sieraden thuis.
  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Indien u op de dag van de pijnbehandeling koorts heeft, kan de behandeling niet doorgaan. Neem in dit geval z.s.m. contact op met het pijncentrum 0492-59 59 49.
  • Bij een ontsteking (elders) in het lichaam, dient u vóór de pijnbehandeling contact op te nemen met het pijncentrum 0492-59 59 49.
  • Indien u bloedverdunners gebruikt bespreekt de pijnspecialist met u of en hoe lang u moet stoppen voor de pijnbehandeling.
  • Na een vaccinatie mag u 7 dagen geen pijnbehandeling krijgen, u mag wel 2 dagen ná de behandeling een vaccinatie krijgen.
  • Na de pijnbehandeling mag u 24 uur niet zelf aan het verkeer deelnemen. Zorgt u ervoor dat iemand met u meegaat om u naar huis te begeleiden.
  • Na de pijnbehandeling moet u met een rolstoel worden opgehaald door uw begeleider. Deze zijn te vinden in de centrale hal van het ziekenhuis.
  • I.v.m. de röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. De straling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
  • Bent u overgevoelig voor jodium, pleisters, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, of als u een pacemaker of ICD heeft, meld dit dan bij de pijnspecialist of de verpleegkundige.
  • De telefonische afspraak voor de controle na 8-10 weken, krijgt u automatisch thuisgestuurd. 

In het ziekenhuis                

U gaat in de centrale hal bij het ziekenhuiswinkeltje met de bezoekers lift naar de tweede etage. Uit de lift op de 2e etage gaat u naar links en volgt u de borden 'pijnbehandeling'. U meldt zich daar bij de verpleegkundige in de wachtkamer.

De behandeling

Om te beoordelen of deze zenuwblokkade van de knie een geschikte behandelvorm voor uw pijnklachten is, wordt soms eerst een proefblokkade gedaan. Dat houdt in dat de betreffende knie zenuwen eerst tijdelijk( ongeveer 2 a 3 uur) verdoofd zullen worden met een plaatselijke verdoving, wat te vergelijking is met de verdoving die bv een tandarts gebruikt. Als de pijnklachten na de proefbehandeling met meer dan 50% procent afnemen zult u ingepland worden voor de therapeutische zenuwbehandeling van de knie.

De proef en ook de therapeutische behandeling, vinden plaats in een speciaal hiervoor ingerichte behandelkamer. Bij de procedure zijn de pijnspecialist en een pijnverpleegkundige aanwezig. Tijdens de behandeling ligt u op uw rug. De pijnspecialist verdooft de huid van de knie met plaatselijke verdoving. Vervolgens brengt de pijnspecialist met behulp van röntgenbeelden de vijf naalden in de juiste positie. (afbeelding 1).

Afbeelding 1. een röntgenopname van de 5 behandelplaatsen van de zenuwen van het knie gewricht

Daarna verwarmen we de vijf zenuwen met behulp van radiofrequente stroom (RF). Elke zenuw wordt 90 seconden lang behandeld. De behandeling zorgt ervoor dat de zenuw langdurig tot rust komt, zonder deze te beschadigen. De procedure duurt in totaal ongeveer 30-45 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling komt u terug in de wachtkamer, hier krijgt u een kopje koffie of thee. Na 30 tot 60 minuten mag u onder begeleiding naar huis. De pleister mag u ’s avonds verwijderen. De volgende dag mag u weer douchen of in bad. Houd u er rekening mee dat het effect van de behandeling pas na 8 tot 10 weken te beoordelen is.

Napijn

Het is mogelijk dat u napijn krijgt. Deze pijn kan enkele dagen tot weken aanhouden. U kunt dan een pijnstiller nemen (Paracetamol 500 mg 4 x daags 2 tabletten). Gebruik ook uw voorgeschreven pijnmedicatie normaal door, tot u de telefonische controle heeft gehad. Tenzij uw pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Herhaalrecepten kunt u telefonisch aanvragen bij het pijncentrum. Houdt u rekening met 3 werkdagen voor de verwerking van het herhaalrecept.

Complicaties en bijwerkingen

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee. Een zenuwwortelblokkade leidt zelden tot ongewenste blijvende schade. Na een blokkade kan er tijdelijk een gevoelsvermindering optreden in het huidgebied van de behandelde zenuwwortel of krachtsvermindering in het behandelde been. Bij het gebruik van ontstekingsremmers merken vrouwen soms dat de menstruatie korte tijd wat ontregeld is. Bij diabetes patiënten kan door het gebruik van ontstekingsremmers de bloedsuiker tijdelijk wat verhoogd raken. Ook kan er een bloeduitstorting of spierpijn optreden op de plaats waar geprikt is. De pijnspecialist bespreekt met u of de behandeling voor u bijzondere risico's met zich mee brengt.

Tot slot

Bij vragen, problemen of aanhoudende koorts, kunt u tijdens kantooruren gerust contact opnemen met het pijncentrum; 0492-59 59 49. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp; 0492-59 55 71.

Contact


Pijncentrum

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 49
E: pijncentrum@elkerliek.nl

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
ANE-57698
Laatst bewerkt: 30-1-2024