logo

Pijnbehandeling - Qutenza®-huidpleister



Inleiding

De pijnspecialist van het Elkerliek ziekenhuis heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden door middel van een Qutenza®-huidpleister, ook wel ‘de hete peperpleister’ genoemd. Deze behandeling is bedoeld voor volwassenen met oppervlakkige zenuwpijn aan de buitenzijde van de huid. Dit wordt ook wel perifere neuropathische pijn genoemd. Het werkende bestanddeel van de pleister is een hoge concentratie van Capsaïcine die door de huid heen wordt opgenomen. Capsaïcine is de prikkelende stof die voorkomt in planten uit de nachtschadenfamilie, zoals de paprika en de Spaanse peper. 

Capsaïcine activeert bepaalde pijnprikkelontvangers in de huid, de zogenaamde nociceptoren. Deze trekken zich door de behandeling met Qutenza terug. Het effect hiervan is dat de pijnprikkels minder goed worden doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel en de pijnklachten zullen afnemen.

Voorbereiding en aandachtspunten bij behandeling Qutenza-pleister:

  • Draag gemakkelijke kleding en laat sieraden thuis.
  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • De behandeling duurt een uur, neem iets mee om te lezen of te puzzelen.
  • Indien u op de dag van de pijnbehandeling koorts heeft, kan de behandeling niet doorgaan. Neem in dit geval z.s.m. contact op met het pijncentrum 0492-59 59 49.
  • Indien u een hoge bloeddruk heeft die niet goed onder controle is meld dit dan bij de pijnspecialist/pijnconsulent.
  • Indien u recent (< drie maanden) een hartinfarct heeft gehad, is het veiliger om de behandeling uit te stellen.
  • Qutenza kan niet gebruikt worden bij beschadigde huid ter plaatse van het te behandelende pijn gebied.
  • Qutenza kan niet worden gebruikt op het gezicht, boven de haarlijn van de hoofdhuid of in de buurt van slijmvliezen.
  • Op de dag van de behandeling gebruikt u geen huidlotion/crème op het pijngebied.
  • Wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft kan de behandeling niet doorgaan.
  • Na de Qutenza behandeling mag u niet zelf aan het verkeer deelnemen. Zorgt u ervoor dat iemand met u meegaat om u naar huis te begeleiden.
  • Bent u overgevoelig voor jodium, pleisters, verdovingsvloeistof, rode peper (Capsaïcine) of voor bepaalde medicijnen, meld dit dan bij de pijnspecialist of de verpleegkundige.
  • De telefonische afspraak voor de controle na 4 weken, krijgt u automatisch thuisgestuurd.  

In het ziekenhuis

U gaat in de centrale hal bij het ziekenhuiswinkeltje met de bezoekers lift/of trap naar de eerste etage. Uit de lift op de 1e etage gaat u naar rechts en volgt u de borden 1C, kamer 111. U meldt zich daar bij de pijnverpleegkundige.

Behandeling

De Qutenza behandeling vindt plaats in een bed op een patiëntenkamer. De procedure wordt uitgevoerd door een verpleegkundige en een pijnconsulent. Vooraf wordt uw bloeddruk gemeten en krijgt u twee tabletten paracetamol van 500 mg om eventueel ongemak tijdens de behandeling te verminderen. De verpleegkundige vraagt u om de kleding die het pijngebied bedekken, te verwijderen. Het teveel aan haar (bijvoorbeeld borsthaar) in het pijngebied wordt met een tondeuse verwijderd, zodat de huidpleister goed contact kan maken. De huid wordt geïnspecteerd op wondjes/irritaties, waarna het pijngebied samen met uw hulp wordt afgetekend. De Qutenza®-huidpleister wordt zorgvuldig aangebracht op het afgetekende pijngebied. De pleister blijft gedurende één uur zitten om zo de optimale werking te verkrijgen (uitzondering is de behandeling van de voetzool, hier volstaat 30 minuten). Omdat de Qutenza®-huidpleister geen echte klevende eigenschap heeft, wordt deze met een zwachtel/fixomul extra bevestigd. Na een uur wordt de huidpleister voorzichtig verwijderd en de huid met een speciale gel gereinigd. Daarna wordt het behandelde gebied met water en zeep gewassen. Als de Qutenza®-huidpleister meer pijn geeft tijdens de inwerktijd, meldt u dit dan bij de verpleegkundige. Er kan dan tijdens de behandeling al gestart worden met koelen door middel van een koude pakking. Raakt u het behandelgebied tijdens de voorbereiding en de procedure zo min mogelijk aan.

Bron: patiëntenbrochure Grünenthal.

Na de behandeling

Het behandelde gebied kan enkele dagen rood en gevoelig zijn voor warmte (warme douche of bad, flinke inspanning, enz.de eerste dagen vermijden). Raak het behandelgebied de eerste dagen zo min mogelijk aan. Na de behandeling kan het ongeveer twee weken duren eer u pijnvermindering ervaart. De pijnvermindering kan tot twaalf weken of langer aanhouden. Indien nodig kan de Qutenza behandeling, na overleg met de pijnspecialist, herhaald worden.

Napijn

Eventuele pijn/warmte ten gevolge van de behandeling is in het begin het hevigst en neemt doorgaans vanzelf af in enkele dagen. Het koelen met een koude pakking (coldpack) zal snel verlichting geven. Zorg dat u die reeds in huis heeft. U mag een pijnstiller nemen (Paracetamol 500 mg 4 x daags 2 tabletten). Gebruik ook uw eigen voorgeschreven pijnmedicatie normaal door, tot u de telefonische controle heeft gehad. Tenzij uw pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Herhaalrecepten kunt u telefonisch aanvragen bij het pijncentrum. Houdt u rekening met 3 werkdagen voor de verwerking van het herhaalrecept.

Complicaties en bijwerkingen

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee. De Qutenza behandeling zal zorgvuldig worden uitgevoerd, toch bestaat er een geringe kans op complicaties/bijwerkingen. Bijwerkingen die het meest voorkomen zijn:

  • Branderig pijnlijk gevoel op de plaats waar de Qutenza®-huidpleister heeft gezeten.
  • Roodheid van de huid op de plaats waar de Qutenza®-huidpleister heeft gezeten.
  • Jeuk op de plaats waar de Qutenza®-huidpleister heeft gezeten.

Mocht de brandende napijn na 1 week niet afgenomen zijn, neem dan contact op met het pijncentrum. Vier weken na de behandeling neemt de pijnconsulent telefonisch contact met u op om het behandelresultaat met u te bespreken.

Tot slot

Bij vragen, problemen, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met het pijncentrum; 0492-59 59 49. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp; 0492-59 55 71.

Contact


Pijncentrum

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 49
E: pijncentrum@elkerliek.nl


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
ANE-44500
Laatst bewerkt: 17-1-2024