logo

OSAS-verpleegkundige



Van uw behandelend arts heeft u te horen gekregen dat u ‘OSAS’ heeft. OSAS staat voor ‘Obstructief Slaap Apneu Syndroom’. Bij OSAS is de keelpassage gestoord waardoor er kortdurend een volledige afsluiting in de luchtpijp ontstaat. Op dat moment worden er wel adembewegingen gemaakt, maar vindt er geen luchtverversing in de longen meer plaats. Dit komt door dat de luchtpassage in de neus-/keelholte afgesloten is. Het gevolg hiervan is dat het zuurstofgehalte in het bloed snel zal zakken (desaturatie).  

Omdat een goede zuurstofvoorziening van levensbelang is, krijgt het lichaam een signaal om weer wakker te worden. Dit betekent in de praktijk een sluimerslaap. Tijdens de nacht kan niet of nauwelijks een diepe slaap optreden, omdat die steeds weer wordt tegengehouden door dreigend zuurstoftekort. Het resultaat is dat iemand met OSAS zich overdag niet uitgerust voelt, snel geïrriteerd is en op ongepaste momenten in slaap valt. Daarnaast is inmiddels bekend dat OSAS ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, zoals hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en beroerte. 

Wat kan de OSAS-verpleegkundige voor u betekenen

De OSAS-verpleegkundige houdt eigen spreekuur voor de OSAS patiënten. Op dit spreekuur geeft zij onder andere informatie en advies over:

  • het ziektebeeld: wat is het en wat zijn de behandelmogelijkheden
  • het leren omgaan met het slaap-apneu syndroom; op sociaal, emotioneel en lichamelijk gebied.
  • de patiëntenvereniging.
  • het in kaart brengen van de risicofactoren voor het krijgen van hart- en/of vaatziekten en samen met u een behandeling hiervoor afspreken.
  • het gebruik van de apparatuur die u nodig heeft voor uw behandeling. Neem uw apparatuur mee naar het spreekuur.

De OSAS-verpleegkundige werkt samen met de longarts, KNO-arts, neuroloog en kaakchirurg. Verder kan ze de vasculair internist, diëtiste, fysiotherapeut, psycholoog consulteren als dit nodig is.

Het eerste bezoek

Dit vindt plaats nadat u de diagnose OSAS heeft gekregen van uw behandelend arts. Neem bij dit bezoek uw huidige medicijnen en apparatuur mee naar het spreekuur. Waar vindt u de OSAS-verpleegkundige De OSAS-verpleegkundige houdt spreekuur op:

  • de locatie Helmond bij de polikliniek van de longartsen.
  • de locatie Deurne bij de polikliniek van de longartsen.

Belangrijk

Komt u in Deurne voor de MRA-beugel dan moet u zich melden bij de polikliniek van de kaakchirurgen.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de OSAS-verpleegkundige.

Contact


OSAS-verpleegkundigen

Marloes Beekwilder 
Annastatia Stoteler   

T. 0492 – 59 54 45      
E: osasverpleegkundige@elkerliek.nl  
maandag, dinsdag, woensdag


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
NEU-41106
Laatst bewerkt: 11-3-2024