logo

Mondslijmvliesontsteking



Stomatitis (stoma = mond; itis = ontsteking) is een algemene term voor een ontsteking van het gehele mondslijmvlies en vaak ook van de lippen. Veelal is ook het tandvlees ontstoken en wordt gesproken van 'gingivostomatitis' (gingiva = tandvlees). Stomatitis gaat veelal gepaard met heftige pijn en vaak ook met een algemeen ziektegevoel. Het slijmvlies heeft meestal een rood, soms ook beschadigd aspect.  

Hoe ontstaat stomatitis

Stomatitis kan door velerlei oorzaken ontstaan. Een ontsteking van het mondslijmvlies kan ontstaan door infectie door bepaalde virussen, bacteriën en schimmels. Soms wordt het veroorzaakt door slijmvliesziekten en kan het voorkomen bij bepaalde bloedziekten. Diverse geneesmiddelen, zoals cytostatica die worden gebruikt bij behandeling van bepaalde kwaadaardige aandoeningen door belemmeren van de celdeling en daardoor remming van celgroei, kunnen eveneens een ontstekingsreactie van het mondslijmvlies geven. Tijdens een bestralingsbehandeling van het hoofd- halsgebied treedt vaak een (tijdelijke) beschadiging op van het slijmvlies van de mond- en keelholte.  

Hoe wordt de diagnose gesteld

Omdat er zoveel verschillende oorzaken zijn voor een stomatitis, is het belangrijk dat eerst wordt gezocht naar de mogelijke oorzaak. Hiervoor is vaak aanvullend onderzoek noodzakelijk zoals het uitnemen van een klein stukje weefsel, een kweek en bloedonderzoek. Bij het gebruik van geneesmiddelen moet worden nagegaan of die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de klacht.  

Wat is de behandeling

De meeste vormen van stomatitis gaan niet zo maar in enkele dagen uit zichzelf over. Het is daarom raadzaam een arts of tandarts te raadplegen om na te gaan wat de oorzaak van de stomatitis is. De behandeling wordt bepaald door de aandoening of afwijking die verantwoordelijk wordt geacht voor het ontstaan van de stomatitis. Wanneer de oorzaak van de stomatitis duidelijk is en indien mogelijk wordt behandeld, zal u indien nodig tijdens de periode van stomatitis worden begeleid door de mondhygiëniste. Een goede mondhygiëne is namelijk erg belangrijk, maar soms wel lastig bij een ontstoken mond. Daarnaast is een voldoende voedselintake erg belangrijk voor een snel herstel en voldoende weerstand, maar ook dat is vaak juist lastig. Hierbij kan een diëtiste u indien nodig begeleiden.

Contact


Polikliniek Kaakchirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 51

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 11


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KAA-MONDSLIJMVLIESONTSTEKING
Laatst bewerkt: 21-2-2024