logo

Mohs micrografische chirurgie



Inleiding

In overleg met uw behandelend arts is besloten dat u wordt behandeld volgens de Mohs micrografische chirurgie methode. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Deze folder bevat algemene, aanvullende informatie over deze Mohs ingreep.  

Wat is Mohs micrografische chirurgie? 

Begin jaren veertig heeft Frederick Mohs, professor aan de universiteit van Winscinson (Verenigde Staten), een manier ontwikkelt om zo huidbesparend mogelijk huidkanker te behandelen. In de loop der jaren is de door Mohs ontwikkelde techniek verder verfijnd. De officiële naam is nu Mohs micrografische chirurgie. Met deze behandeling wordt huidkanker volledig verwijderd en wordt er zoveel mogelijk gezonde huid gespaard. De weggenomen stukjes huid worden direct microscopisch onderzocht.  

Voor de operatie: 

  • De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. U hoeft niet nuchter te komen, u mag voor de operatie gewoon eten en drinken.
  • Als de plek die behandeld gaat worden in een behaard gebied zit, scheert u zich dan niet voor de ingreep.
  • Neem een overzicht mee van de medicatie die u gebruikt. Bloedverdunners kunt u meestal gewoon gebruiken, tenzij de dermatoloog iets anders met u heeft afgesproken.
  • Als u antistolling via de trombosedienst gebruikt, is het belangrijk dat u goed bent ingesteld. De INR-waarde mag bij de ingreep niet hoger zijn dan 2,5. Indien de INR-waarde hoger is dan 2,5 verzoeken wij u hierover contact op te nemen met de trombosedienst.
  • Roken heeft een nadelig effect op de wondgenezing. Wij adviseren u te stoppen met roken, tenminste in de week voor en na de ingreep.
  • Zorg voor vervoer, u mag niet zelf naar huis rijden, een begeleider is welkom.
  • Draag op de dag van de behandeling makkelijk zittende kleding die niet over het hoofd aan en uit moet.
  • Draag geen sieraden of make-up en gebruik geen (dag)crèmes.
  • Heeft u vakantie gepland in de weken na de ingreep, bespreek dit dan tijdens het plannen van de operatiedatum met de arts. 

De operatie

Waar meldt u zich?

Op de afgesproken datum meldt u zich ‘s ochtends op de poli Dermatologie.  

Verloop operatie

De operatie bestaat uit meerdere onderdelen en vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Voordat de operatie begint, vindt een aantal voorbereidingen plaats. De operatieassistente desinfecteert het operatiegebied waarna het wordt afgedekt met steriele doeken. De arts tekent de plek van de huidkanker (met een kleine veiligheidsmarge) af, waarna zij het operatiegebied verdooft. U voelt een aantal prikjes, het inspuiten van de verdovingsvloeistof geeft een brandend gevoel. U krijgt ook een langwerkende verdoving toegediend om te voorkomen dat u tijdens de dag pijn voelt. U voelt wel dat de dermatoloog bezig is, maar het mag niet pijnlijk zijn. Als de huidkanker weggesneden is, brandt de arts kleine bloedvaatjes dicht en verbindt de operatieassistente de wond. Dit gedeelte van de operatie duurt ongeveer 30 minuten.                  

Onderzoek weggenomen weefsel

Het weggenomen weefsel wordt ter plaatse door de analist bewerkt. Deze vriest de weefselstukjes in en snijdt ze in kleine plakjes. De plakjes worden onder de microscoop door de behandelend dermatoloog en een patholoog bekeken om te zien of er nog huidkanker in de snijranden van het weefselstukje aanwezig is. Door alle snijranden te markeren met een kleur en een tekening te maken van het weefsel, is precies te zien waar eventueel nog huidkanker is achtergebleven. Deze procedure kan 1 á 2 uur duren.  Tussen de middag is er voor u een lunch.  

Verdere verloop operatie

De uitslag van het microscopisch onderzoek wordt u direct kenbaar gemaakt door de dermatoloog. Zijn er nog huidkankercellen te zien, dan snijdt de arts nog een stukje huid weg. Deze huid wordt dan meteen weer onderzocht. Deze procedure wordt herhaald totdat alle huidkanker weg is. Gemiddeld is dit na twee rondes, maar soms zijn er meer rondes nodig om de huidkanker volledig weg te halen. 

De dermatoloog bespreekt met u vervolgens de mogelijkheden om de wond te sluiten. Als de wondranden niet direct tegen elkaar gehecht kunnen worden, zijn er nog andere mogelijkheden om de wond te sluiten. Soms wordt er besloten om de wond vanzelf te laten genezen. Er kan soms ook worden besloten om de naastliggende huid op te schuiven of om een huidtransplantaat te gebruiken. Voor het sluiten van de wond is het meestal nodig om extra plaatselijke verdoving te geven. Het sluiten van de wond duurt tussen de 30 en 60 minuten. Na het hechten van de wond wordt een drukverband aangebracht welke 72 uur dient te blijven zitten zodat de kans op een nabloeding zo klein mogelijk is. In enkele gevallen wordt de plastisch chirurg gevraagd om de wondranden te sluiten. Als dit het geval is, gebeurt dit vaak op een andere dag. 

Na de operatie

Na de operatie kunt u weer naar huis. Meestal valt de pijn mee. Heeft u toch veel pijn, dan kunt u paracetamol nemen, vier maal per dag twee tabletten van 500 mg. Gebruik geen andere pijnstillers, die hebben vaak een bloed verdunnende werking en dat vergroot de kans op een nabloeding. De eerste dagen na de operatie kan er rond het operatiegebied een (rode of blauwe) zwelling ontstaan. Dit komt vooral voor als u aan het voorhoofd, de wang of in de buurt van het oog bent geholpen. Dit is geen reden tot ongerustheid. 

Infectie

Ook bestaat er een risico op infectie en eventueel koorts. Dit merkt u door extra veel pijn, pus en/ of een kloppend gevoel rond de wond. Waarschuw in dit geval uw arts.  

Nabloeding

Als er een nabloeding optreedt, drukt u met een theedoek ongeveer 15 minuten stevig tegen de wond. Als de bloeding niet stopt, waarschuw in dit geval ook uw arts.  

Lichamelijke activiteit

Minimaal 1 week na de operatie adviseren wij u om het rustig aan te doen. Dit betekent o.a. niet teveel voorover bukken, niet sporten, niet stofzuigen en niet te zwaar tillen. Ook lichamelijk zwaar werk wordt ontraden.                   

Controle

Binnen een week na de operatie wordt u door de doktersassistente een of twee keer gezien op de polikliniek Dermatologie voor wondcontrole en om de hechtingen te verwijderen. Zo nodig wordt u ook gezien door uw dermatoloog. De wond dient drooggehouden te worden tot het verband er af gaat en de hechtingen verwijderd zijn. Omdat bij u huidkanker geconstateerd is, is er mogelijk de eerste jaren controle van de huid nodig. Hoe lang en hoe vaak dit nodig is, hangt af van het type huidkanker dat u heeft. Dit bespreekt uw behandelend arts met u.  

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over de ingreep, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie via telefoonnummer 0492-59 59 58. De poli is bereikbaar van maandag t/m vrijdag, tussen 08.00 en 17.00 uur. U kunt uw vragen ook stellen aan uw dermatoloog. Buiten kantooruren belt u de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer 0492 – 59 55 71.

Contact

 

Polikliniek Dermatologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 58

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 18

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
DER-51940
Laatst bewerkt: 22-4-2024