logo

Milde cognitieve stoornis (MCI)



 

Inleiding

Met deze informatie vertellen we u graag meer over een milde cognitieve stoornis. Mensen met een milde cognitieve stoornis kunnen problemen hebben met het geheugen, met taal maar ook moeite met het behouden van overzicht of moeite met het uitvoeren van eenvoudige handelingen zoals koffiezetten of zich aankleden.

In tegenstelling tot iemand met dementie, kan iemand met MCI nog zo goed als zelfstandig functioneren. Bij MCI zijn de problemen ernstiger dan op basis van leeftijd verwacht mag worden. 

MCI staat voor ‘mild cognitive impairment, de Engelse term voor milde cognitieve stoornis. 

MCI en dementie

Uit onderzoek blijkt dat mensen met MCI een verhoogd risico hebben om na enkele jaren dementie te krijgen. Ongeveer 44% van de mensen met MCI krijgt dementie.

Er is echter ook een groep mensen waarbij de klachten stabiel blijven of verdwijnen. 

Oorzaken

MCI kan een voorstadium zijn van de ziekte van Alzheimer, maar kan ook ontstaan door psychologische problemen zoals een depressie of burn-out. Daarnaast kunnen vitaminetekort of een verminderde schildklierfunctie de klachten verklaren. Wanneer deze behandeld worden, kunnen klachten verminderen. 

Behandeling

MCI is nog niet te genezen en er bestaan geen medicijnen voor. Het is belangrijk om te letten op risicofactoren zoals vitaminetekort, (verkeerd) medicijngebruik, depressie, burn-out of schildklierproblemen.

Daarom is het van belang regelmatig voor controle terug te komen en eventueel een psycholoog te raadplegen. 

Contact

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek Geriatrie van het Elkerliek ziekenhuis, T: 0492 – 59 59 67.

Contact


Polikliniek Geriatrie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 67


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
GER-57736
Laatst bewerkt: 5-2-2024