logo

Meatoplastiek



Inleiding

Een smalle gehoorgang kan aangeboren zijn. Het kan ook op latere leeftijd ontstaan door terugkerende ontstekingen of verdikking van weefsels. De ingang van de gehoorgang is opgebouwd uit huid en kraakbeen. Een meatoplastiek is een operatie waarbij de KNO-arts een gedeelte van het kraakbeen verwijdert, waardoor de ingang ruimer wordt. 

Waarom een meatoplastiek?

Deze operatie is te overwegen als:

  • U steeds terugkerende of langdurige infecties heeft van de gehoorgang als gevolg van een te smalle ingang.
  • U last heeft van een verstopte gehoorgang door ophoping van oorsmeer. De KNO-arts moet het oor dan vaak schoonmaken.
  • Het aanbrengen van een hoorapparaat niet lukt vanwege een smalle gehoorgang. 

Voorbereiding

Er is geen voorbereiding nodig. Als u bloedverdunners gebruikt, hoeft u hiermee niet te stoppen. 

De behandeling

Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoeksbank. U krijgt een steriele doek over het hoofd die het oor vrij laat. Om de behandeling goed en pijnloos uit te voeren, krijgt u een plaatselijke verdoving door middel van kleine injecties in het oor. Vervolgens maakt de KNO-arts eerst een snee in de huid in het begin van de gehoorgang. Hij schuift de huid opzij en verwijdert een klein deel van het kraakbeen.  

Het verwijderde kraakbeen heeft de vorm van een halve maan en is ruim een halve centimeter groot. Daarna wordt de huid weer dicht gehecht met oplosbare hechtingen. Na de operatie krijgt u een tampon met antibioticumzalf in het oor met daarop een pleister. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten. 

Na de behandeling

Wij adviseren u de eerste dag thuis te blijven. Neem de eerste dag na de behandeling geen warme douche om de kans op nabloedingen te voorkomen. Daarna kunt u gewoon douchen, maar houd het oor droog. Na genezing is er geen litteken zichtbaar. Een ooroperatie geeft meestal niet veel pijn. Als u toch pijn heeft, kunt u paracetamol innemen volgens de dosering op de bijsluiter. 

Complicaties

Complicaties komen zelden voor. Krijgt u binnen 30 dagen na de ingreep toch problemen, zoals een temperatuur van boven de 38,5 graden of heftige pijn? Neem dan contact op. Op maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur belt u met de polikliniek KNO, telefoonnummer 0492-59 59 56. Buiten deze tijden belt u met de afdeling spoedeisende hulp. 

Controleafspraak

U krijgt één week  na de behandeling een controleafspraak op de polikliniek bij de KNO-arts die de operatie heeft uitgevoerd. De KNO-arts verwijdert dan de tampon uit uw oor. Zes weken later komt u weer voor controle op de polikliniek KNO. 

Contact

Het is niet mogelijk om in een voorlichtingsfolder alle details voor elke situatie te beschrijven. Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Stel ze dan aan uw KNO-arts.

Contact

 

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 56

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 16

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KNO-52817
Laatst bewerkt: 29-1-2024