logo

Lichttherapie lokaal



PUVA en TL01

Inleiding

De arts heeft u een behandeling met PUVA of TL01 voorgeschreven. In deze folder wordt meer informatie gegeven over deze behandeling. 

PUVA en TL01

PUVA is een behandeling met UVA-licht in combinatie met het medicijn psoraleen (methoxaleen). De huid wordt door het psoraleen veel gevoeliger voor ultraviolet licht. TL01 is een behandeling met alleen UVB-licht. In uw geval is er voor gekozen om de belichting alleen lokaal te doen, dat wil zeggen aan handen en/of voeten. 

Voorzorgsmaatregelen

  • Het is niet bekend of de PUVA-behandeling van invloed is op het nakomelingschap. Het gebruik van anticonceptie wordt tijdens en tot drie maanden na de behandeling dringend geadviseerd. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.
  • De crème methoxaleen wordt meegegeven door de polikliniekassistente. Deze crème brengt u aan op de te belichten huid. Dit doet u 20 minuten voor de behandeling. Het is belangrijk dat u de gezalfde huid op de dag van de belichting uit de zon houdt! De crème maakt namelijk de huid lichtgevoelig, daardoor verbrandt de huid extra snel.
  • U moet op de dag van behandeling zonlicht vermijden en ook gedurende de hele behandeling geen gebruik maken van lichtbronnen zoals een zonnebank.   

Voorbereiding thuis

Lokale PUVA-behandeling

De crème methoxaleen dient 20 minuten voor de belichting te worden aangebracht op de te belichten huid. Dit kunt u thuis doen en vervolgens naar het ziekenhuis komen (mits u niet langer dan 20 minuten onderweg bent). U kunt de crème ook in het ziekenhuis aanbrengen en vervolgens 20 minuten wachten. 

TL01 behandeling

Voor deze behandeling is geen specifieke voorbereiding nodig. 

In het ziekenhuis

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de polikliniek Dermatologie, locatie Helmond (eerste verdieping).  

De behandeling

U zet de beschermingsbril op die u heeft gekregen van de polikliniekassistente. Het is belangrijk dat u dit altijd doet, het ultraviolet licht is niet goed voor uw ogen! De polikliniekassistente stelt de dosering middels de computer in. Daarop volgt de tijd hoe lang de belichting duurt. De lampen gaan uit nadat deze tijd verstreken is. Na de belichting is het belangrijk dat u de crème van uw huid wast. U kunt hiervoor een washand en handdoek van het ziekenhuis gebruiken. Daarna is de behandeling klaar en kunt u de polikliniek verlaten. Vermijd deze dag blootstelling aan zonlicht en andere lichtbronnen zoals een zonnebank. 

Bijwerkingen

Na de belichting kan verbranding optreden. Meld dit altijd bij de polikliniekassistente voordat u de volgende belichting ondergaat. Neem bij ernstige klachten contact op met de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 58. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of polikliniekassistente.

Contact


Polikliniek Dermatologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 58

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 18


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
GUID-E992F88F273A489EBD237EEB37FC5BF8
Laatst bewerkt: 30-10-2023