logo

Lichttherapie bij Morbus Bowen



Fotodynamische therapie

Inleiding

Bij u is de ziekte van Bowen (Morbus Bowen) vastgesteld. Voor de behandeling van Morbus Bowen krijgt u lichttherapie (fotodynamische therapie). In deze folder vindt u informatie over Morbus Bowen en over de lichttherapie. 

Morbus Bowen

Morbus Bowen is een afwijking waarbij zich in de opperhuid kwaadaardige cellen bevinden. Het wordt beschouwd als een beginstadium van een plaveiselcelcarcinoom (een bepaalde vorm van huidkanker). Morbus Bowen ziet er uit als een rood, vaak iets schilferend plekje, dat vrij scherp van de gezonde huid is afgegrensd. Meestal geeft Morbus Bowen geen klachten als jeuk of pijn. De plekjes worden vooral gezien op delen van de huid die regelmatig aan de zon zijn blootgesteld, zoals de handruggen, onderarmen, onderbenen en het gelaat. 

Dient Morbus Bowen behandeld te worden

Behandeling wordt sterk aangeraden. Morbus Bowen kan zich ontwikkelen tot een agressief plaveiselcelcarcinoom (huidkanker). Preventief behandelen kan dit gevaar voorkomen. De voor u gekozen therapie is relatief eenvoudig, veilig en effectief. 

Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de kwaadaardige huidcellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht worden gemaakt. Vervolgens worden deze kwaadaardige cellen belicht waardoor deze afsterven. Binnen enkele weken maakt het lichaam nieuwe, gezonde huidcellen aan. Doordat alleen de onrustige huidcellen door deze behandeling afsterven is fotodynamische therapie bijzonder geschikt voor deze aandoening. 

Dagopname

Voor deze behandeling wordt u gedurende twee ochtenden met een tussenpoos van een week opgenomen op de afdeling Dagbehandeling (tweede verdieping). 

In het ziekenhuis

Locatie Helmond

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de polikliniek Dermatologie (eerste verdieping). 

Hoe verloopt de behandeling

U krijgt twee korte behandelingen, die één week na elkaar plaatsvinden.

  • Op de polikliniek tekent de arts de delen van de huid af die belicht gaan worden. Daarna meldt u zich op de afdeling Dagbehandeling.
  • Bij de eerste behandeling wordt zoveel mogelijk aangedane huid verwijderd. Dit is niet of nauwelijks pijnlijk.
  • Vervolgens wordt een crème aangebracht met als werkzame stof methylaminolevulinaat. Deze stof wordt door de kwaadaardige huidcellen opgenomen en omgezet in een lichtgevoelige stof. De huidcellen worden hierdoor extreem gevoelig voor zichtbaar licht. 
  • Daarna wordt de met de crème ingesmeerde huid afgedekt met folie. Over deze folie wordt een lichtwerende bedekking aangebracht. Na drie uur wordt de overgebleven crème met een doek verwijderd en de huid schoongemaakt.
  • Tenslotte wordt de plek belicht met rood licht. De belichtingstijd is ongeveer acht tot twaalf minuten.
  • Alleen die cellen waarin zich de lichtgevoelige stof heeft gevormd (de kwaadaardige cellen) reageren op het licht en sterven af.

Na één week wordt de behandeling herhaald. 

Wat merkt u van de behandeling

Sommige patiënten zullen zich tijdens de behandeling en beetje ongemakkelijk voelen. Als u tijdens de behandeling pijn ervaart kan door koeling of het onderbreken van de behandeling geprobeerd worden de pijn te verlichten. Omdat de behandelde plek nog enige tijd lichtgevoelig kan zijn dient deze nog minimaal 24 uur bedekt te blijven. 

Na de behandeling

De kwaadaardige cellen zullen worden afgestoten en nieuwe gezonde cellen worden door het lichaam aangemaakt. Soms is er nog sprake van bepaalde verschijnselen na de behandeling:

  • lichte pijn (tot 24 uur);
  • roodheid (één tot twee weken);
  • korstvorming (twee tot vijf dagen);
  • zwellingen (twee tot vier dagen);
  • kleurveranderingen van de huid (twee tot vier weken). 

Zo nodig kan voor de klachten gedurende een week worden gesmeerd met een antibioticacrème. In dat geval zal de dermatoloog hiervoor een recept uitschrijven. 

Controleafspraak

U krijgt een afspraak om na enkele maanden het resultaat van de behandeling te bekijken en te bespreken met uw dermatoloog. 

Andere behandeling en mogelijkheden

In sommige gevallen wordt intensieve bevriezing met vloeibare stikstof of een celdodende crème (5-fluorouracil) toegepast. Morbus Bowen kan ook onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderd worden (excisie). Bij u is gekozen voor de lichttherapie.  

Aanbevelingen voor de toekomst

Vermijd tot zes weken na de behandeling langdurige blootstelling aan de zon of zonnebank. Bescherm uw huid bij zonnig weer met een antizonnebrandcrème. Een hoofddeksel biedt ook goede bescherming tegen overdadig zonlicht. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 58.

Contact


Polikliniek Dermatologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 58

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 18


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
DER-37938
Laatst bewerkt: 30-10-2023