logo

Lichttherapie bij actinische keratose



Fotodynamische therapie

Inleiding

Bij u is actinische keratose vastgesteld. Dit zijn ruw aanvoelende verhoornde plekjes van de huid. Deze huidafwijkingen ontstaan op delen van het lichaam die aan (zon)licht worden blootgesteld. Behandeling van deze actinische keratosen wordt sterk aangeraden, omdat ze zich kunnen ontwikkelen tot huidkanker. Preventief behandelen voorkomt dit gevaar. De meest voorkomende behandeling van actinische keratosen is bevriezing met vloeibare stikstof en Efudix-crèmebehandeling. In uw geval is echter gekozen voor lichttherapie. Fotodynamische therapie (lichttherapie) is een effectieve behandeling. In deze folder leest u meer over deze behandeling. 

Wat is fotodynamische therapie?

Met lichttherapie maken we de aangetaste huidcellen eerst gevoelig voor zichtbaar licht. Daarna worden de onrustige cellen belicht, waardoor deze afsterven. Binnen enkele weken maakt het lichaam nieuwe, gezonde huidcellen aan. Doordat alleen de onrustige huidcellen door deze behandeling afsterven is fotodynamische therapie bijzonder geschikt voor deze aandoening. 

In het ziekenhuis

Locatie Helmond

Meldt u zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de polikliniek Dermatologie (eerste verdieping). 

Behandeling

De behandeling vindt plaats op de afdeling Dagbehandeling (tweede verdieping). U bent in totaal ongeveer 3½ uur in het ziekenhuis.   

Hoe verloopt de behandeling

  • Op de polikliniek tekent de arts de delen van de huid af die belicht gaan worden. Daarna meldt u zich op de afdeling Dagbehandeling.
  • Er wordt zoveel mogelijk aangedane huid verwijderd. Dit doet niet of nauwelijks pijn.
  • Vervolgens wordt een crème aangebracht met als werkzame stof methylaminolevulinaat. Deze stof wordt door de kwaadaardige huidcellen opgenomen en omgezet in een lichtgevoelige stof. Hierdoor worden de huidcellen gevoelig voor zichtbaar licht.
  • Daarna bedekken we de met de crème ingesmeerde huid met afdekfolie. Over de folie wordt een lichtwerende bedekking aangebracht. Na drie uur wordt de overgebleven crème met een doek verwijderd en de huid schoongemaakt.
  • Tenslotte wordt de plek belicht met rood licht. De belichtingstijd is ongeveer acht tot twaalf minuten.
  • Alleen die cellen waarin zich de lichtgevoelige stof heeft gevormd (de onrustige cellen) reageren op het licht en sterven af. 

Belangrijk

Sommige patiënten kunnen tijdens de behandeling plaatselijke branderigheid of pijn ervaren. Als u tijdens de behandeling pijn voelt, geef dit dan aan. Mogelijk kan de pijn worden verlicht door koeling of door onderbreking van de behandeling.  

Na de behandeling

Omdat de behandelde plek nog enige tijd lichtgevoelig kan zijn, moet deze nog minimaal 24 uur bedekt te blijven. De onrustige cellen zullen worden afgestoten en nieuwe, gezonde cellen worden aangemaakt. Soms is er nog sprake van bepaalde verschijnselen na de behandeling:

  • lichte pijn (tot 24 uur);
  • roodheid (één tot twee weken);
  • korstvorming (twee tot vijf dagen);
  • zwellingen (twee tot vier dagen);
  • kleurveranderingen van de huid (twee tot vier weken). 

Zo nodig kan voor deze klachten gedurende een week worden gesmeerd met een antibioticacrème. In dat geval zal de dermatoloog hiervoor een recept uitschrijven.  

Controle afspraak

U krijgt een afspraak om na enkele maanden het resultaat van de behandeling te bekijken en te bespreken met uw dermatoloog. 

Aanbevelingen voor de toekomst

Vermijd tot minimaal zes weken na de behandeling langdurige blootstelling aan de zon of andere lichtbronnen, zoals zonnebank. Bescherm uw huid bij zonnig weer met een antizonnebrandcrème. Een hoofddeksel beschermt uw hoofd goed tegen overdadig zonlicht.  

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 58.

Contact


Polikliniek Dermatologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 58

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 18


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
DER-37936
Laatst bewerkt: 30-10-2023