logo

Keelamandelen verwijderen bij volwassenen



Belangrijk

Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:

  • niets meer mag eten.
  • niets meer mag drinken (u mag tot 2 uur voor de opname alleen nog een beetje water drinken).
  • niet meer mag roken. 

 Voorbeelden

  • Als u om 08.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 02.00 en 06.00 uur alleen nog een beetje water drinken.
  • Als u om 14.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 8.00 uur niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 08.00 en 12.00 uur alleen nog een beetje water drinken. 

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn. 

Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld.  

Inleiding

Amandelen verwijderen bij volwassenen is een grotere ingreep dan op jeugdige leeftijd. De wond in de keel is pijnlijker, omdat de amandelen meer zijn vastgegroeid.  

Wat zijn amandelen

Amandelen zijn twee klieren in de keelholte die infecties tegen moeten gaan. Deze klieren kunnen hun functie verliezen en dan zelf ontstoken raken. Deze ontsteking kan zich in het lichaam verspreiden. Om dit te voorkomen, worden de amandelen verwijderd. 

Afspraak polikliniek Anesthesiologie

Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologen. De anesthesioloog bespreekt met u welke anesthesie wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moeten deze tijdig worden gestopt.  

Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’.  

Op de afdeling

Bij aankomst op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Zij zal u wegwijs maken op de afdeling en eventuele vragen beantwoorden. Vervolgens wordt u voorbereid voor de operatie. 

De ingreep

Onder algehele anesthesie verwijdert de keel-, neus- en oorarts de keelamandelen via de mond. 

Na de ingreep

Na de ingreep blijft u even op de uitslaapkamer. Wanneer u voldoende wakker bent, mag u terug naar de afdeling. Daar krijgt u regelmatig koud drinken of een waterijsje aangeboden. Het slikken is moeilijk, maar wel belangrijk. Het verzacht de pijn na de eerste slokjes. U mag in principe alles eten. Geleidelijk aan wordt de pijn minder en gaat het slikken gemakkelijker. U kunt om een pijnstiller vragen. Indien het goed gaat mag u dezelfde dag nog naar huis. Vindt de operatie in de middag plaats dan blijft u een nachtje opgenomen. 

Nazorg

Waneer u thuis bent, is het verstandig om de eerste dagen rustig aan te doen. Na twee weken kunt u weer werken en mag u sporten. Controleafspraak Na zes weken komt u voor controle op de polikliniek. Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven aan de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde.  

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer 0492 – 59 59 56. 

Contact


Polikliniek Keel-, Neus en Oorheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 56

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 16


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KNO-12352
Laatst bewerkt: 13-3-2024