logo

Kaakcorrectie



Chirurgische kaakcorrectie is de methode om een afwijkende stand van de kaken operatief te corrigeren. Bij de behandeling wordt de stand van de kaken zodanig veranderd, dat de tanden en kiezen goed op elkaar komen, waardoor het kauwstelsel goed kan functioneren. Een gezamenlijk team streeft naar een optimaal esthetisch resultaat. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, de operatie en de behandeling. 

Voorbereiding op een operatie

Om te zorgen dat de boven- en ondertandboog na de operatie op elkaar passen, is vrijwel altijd een behandeling door de orthodontist nodig. Meestal is dit een vaste (“plaatjes”) beugel. Samen met de orthodontist wordt besproken welk resultaat wordt nagestreefd. Er wordt bepaald of een operatie van bovenkaak, onderkaak of van beide kaken nodig is. Mogelijk worden verstandskiezen of andere gebitselementen verwijderd. U krijgt verder te maken met uw tandarts en de mondhygiënist. Beiden zullen er voor zorgen dat uw gebit in optimale conditie is voordat de beugel door de orthodontist wordt geplaatst. Het is belangrijk dat alle gegevens over uw gezondheid bekend zijn voordat de behandeling start. Denk hierbij aan gegevens over onderzoeken/behandelingen bij huisarts, specialisten en andere hulpverleners. 

Duur behandeling

Ongeveer anderhalf jaar na start van de behandeling door de orthodontist kan de operatie gepland worden. Na de operatie moet u de beugel nog een half jaar dragen voor het gewenste resultaat. Vervolgens wordt vaak nog een uitneembare beugel gebruikt om de bereikte situatie nog een tijdje vast te houden. Deze ‘tooth positioner’ hoeft meestal alleen ’s nachts gedragen te worden. Tijdens de behandeling heeft u regelmatig controleafspraken bij de orthodontist en wordt de beugel bijgesteld.  

Voorbereidingen voor de operatie

Om de operatie nauwkeurig voor te bereiden:

  • worden er röntgenfoto’s en gebitsafdrukken gemaakt;
  • controleert de mondhygiënist uw gebit en geeft zo nodig een fluoridebehandeling;
  • heeft u een afspraak op de polikliniek Anesthesiologie. 

Afspraak polikliniek Anesthesiologie

Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologen. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Deze operatie gebeurt onder algehele anesthesie (narcose).

Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’. 

Om tot een goed besluit te komen, stelt de anesthesioloog u vragen over uw gezondheid en verricht lichamelijk onderzoek. Ook wordt bepaald of aanvullend onderzoek noodzakelijk is.  

De medewerker van de apotheek heeft een kort gesprek met u over de medicatie. Wanneer u medicijnen gebruikt, wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken.  

Een verpleegkundige bespreekt de gang van zaken rondom de opname. Tevens kan in overleg met u eventuele nazorg worden gepland.  

Dag van opname

Belangrijk

Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:   

  • niets meer mag eten.
  • niets meer mag drinken (u mag tot 2 uur voor de opname alleen nog een beetje water drinken). 
  • niet meer mag roken.

Voorbeelden:

  • Als u om 08.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 02.00 en 06.00 uur alleen nog een beetje water drinken.
  • Als u om 14.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 08.00 uur niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 08.00 en 12.00 uur alleen nog een beetje water drinken. 

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn. 

Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld. 

In het ziekenhuis

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie op de verpleegafdeling. Een verpleegkundige maakt u wegwijs op de afdeling, beantwoordt eventuele vragen en bereidt u voor op de operatie. 

Uitleg verschillende operaties

Afhankelijk van de afwijking wordt besloten tot operatie van de bovenkaak, de onderkaak of van beide kaken.  

Operatie van de bovenkaak
Bij verplaatsing van de bovenkaak wordt een botsnede gemaakt door de bovenkaak en het neustussenschot. Tijdens de operatie wordt de bovenkaak in de gewenste stand geplaatst. De bovenkaak wordt in de nieuwe stand vastgemaakt met titanium plaatjes en schroefjes. De schroefjes en plaatjes hoeven meestal niet verwijderd te worden. De operatie wordt volledig via de mond uitgevoerd. Vlak bij de botsneden lopen zenuwen die het gevoel geven aan het tandvlees van de bovenkaak, het gehemelte en aan de huid van wangen en neus. Na de operatie kan er een verdoofd gevoel bestaan. In de wangen en de neus keert het normale gevoel meestal snel terug. In het gehemelte verdwijnt het verstoorde gevoel vaak pas na enkele maanden. 

Operatie van de onderkaak
Om een te grote of te kleine onderkaak te corrigeren, wordt de onderkaak zo geopereerd dat deze als het ware kan in- of uitschuiven. Nadat de onderkaak in de gewenste stand is geplaatst, bestaat er contact tussen de beide botdelen, zodat deze met schroefjes of plaatjes aan elkaar gefixeerd kunnen worden. De schroefjes en plaatjes hoeven in principe niet verwijderd te worden. De operatie wordt volledig via de mond uitgevoerd. Soms wordt voor het aanbrengen van de schroefjes aan weerszijden een kleine sneetje in de buitenkant van de wang gemaakt. De zenuw die het gevoel verzorgt in de onderlip en de kin loopt langs de botsnede. Na de operatie kan daardoor een enkele keer een verdoofd gevoel in onderlip en kin optreden. Dit verstoorde gevoel verdwijnt gewoonlijk binnen enkele weken tot maanden.  

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de verkoeverkamer. Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. De verpleegkundige voert de nodige controles bij u uit. Uw gezicht kan fors gezwollen zijn. Het is belangrijk dat uw bezoekers daarover informeert, zodat zij zich daarover niet ongerust maken. Soms krijgt u via een infuus medicijnen toegediend die de ergste zwelling tegengaan. De meeste patiënten hebben na de operatie geen pijn. U kunt wat slikklachten hebben door de algehele anesthesie. Ook kan de eerste dagen wat bloed uit de mond en neus komen. Na de operatie hoeven de kaken meestal niet op elkaar gefixeerd te worden. Als er titanium schroefjes en plaatjes zijn gebruikt, kunt u de mond meestal direct na de operatie open doen. De dag na de operatie mag u al vloeibaar eten. Tijdens de opname controleert de mondhygiënist uw mond, omdat het in het begin lastig is de mond goed schoon te houden.

Voeding

De eerste vier tot zes weken mag u alleen vloeibaar en later zacht voedsel. Dit is nodig omdat de schroeven en plaatjes waarmee de kaken in hun nieuwe stand zijn bevestigd niet bestand zijn tegen kauwkrachten. U kunt het voedsel fijn maken met behulp van een keukenmachine. Het eten kunt u verdunnen met bouillon, jus of melk. Wanneer u uw maaltijden goed samenstelt, is toevoeging van eiwitrijke voeding, voedingssuiker en dergelijk overbodig.

Heeft u hier vragen over, neem dan gerust contact op met de afdeling Diëtetiek, telefoonnummer 0492 – 59 55 60. 

Controle

De eerste zes weken na de operatie moet u regelmatig terugkomen voor controle. Hoewel u de mond kunt openen, is door de beperkte mondopening het moeilijk om de mondhygiëne zelf goed uit te voeren. De mondhygiënist adviseert u bij de wekelijkse controle De behandeling door de orthodontist kan twee weken na ontslag uit het ziekenhuis worden voortgezet. Zorgt u ervoor tijdig een afspraak te maken? 

Waar u rekening mee moet houden

Zodra u na een week of zes weer normaal gaat eten, merkt u dat de kaakgewrichten en de kauwspieren nog stijf zijn. De kaakgewrichten kunnen knappen en er kunnen zelfs pijnklachten ontstaan aan de kaakgewrichten en de kauwspieren. Deze klachten gaan meestal gewoon over. Zo nodig krijgt u een verwijzing voor fysiotherapie. Het lichaam heeft soms wel een jaar nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Door de behandeling kan uw uiterlijk veranderen. De meeste patiënten ervaren deze verandering als een esthetische verbetering. Het doel van de behandelaars is om de ingreep zo uit te voeren dat het karakter van uw gezicht behouden blijft.                  

Tot slot

Het is belangrijk dat alle onderdelen van de behandeling en de gevolgen duidelijk zijn. Heeft u vragen, stel ze aan het behandelend team. Op die manier kunt u gemotiveerd en met een gerust hart aan de behandeling beginnen. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Kaakchirurgie, telefoonnummer 0492 – 59 59 51. 

Orthodontistenpraktijken

Ortho Helmond
Kromme Steenweg 23
5707 CA Helmond
T: 0492 – 50 47 70 

Orthodontistenpraktijk Deurne
Tramstraat 20
5751 JK Deurne 
T: 0493 – 32 14 44 

Orthodontistenpraktijk Boxmeer
Akkerdistel 4
5830 PJ Boxmeer
T: 0485 – 57 88 18 

Ortho Uden
Boekelsedijk 2A
5404 ND Uden
T: 0413 – 25 49 82 

Orthodontistenpraktijk Veghel
Beatrixsingel 1c
5462 HJ Veghel 
T: 0413 – 34 29 55                  

Orthodontistenpraktijk Venray
Hoogakker 17
5802 MA Venray
T: 0478 – 58 84 33 

Orthodontiepraktijk van Gemert
Kaldenkerkweg 25
5913 AB Venlo
T: 077-3543317 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het samenwerkingsverband Orthodontie-Kaakchirurgie op www.kaakcorrectie.com.

Contact


Polikliniek Kaakchirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 51

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 11

Samenwerkingsverband Orthodontie-Kaakchirurgie
I: www.kaakcorrectie.com 
E: secretariaatkaakchirurgen@elkerliek.nl 


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KAA-12351
Laatst bewerkt: 6-3-2024