logo

Instructies van de kaakchirurg voor patiënten na een wortelpuntoperatie



Een wortelpuntbehandeling, ook wel apexresectie, is het verwijderen van een ontstekingshaard die in het kaakbot en aan de wortel(punt) van een tand of kies (soms meerdere tegelijk) aanwezig is. Tegelijkertijd wordt het nog ongevulde deel van het wortelkanaal van deze tand of kies schoongemaakt en dichtgemaakt met een vulling. Hiertoe wordt het tandvlees boven een tand in de bovenkaak of onder een tand in de onderkaak losgemaakt en aan het einde van de behandeling weer gehecht.

                      

Verbandgaasje

Indien er op de wond een verbandgaasje is gedaan moet dit tenminste gedurende één uur op die plaats worden gehouden. Daarna mag u het gaasje verwijderen. 

Hechtingen

De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen tot twee weken vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Het vroegtijdig verlies van draden is dus niet verontrustend. Als hechtdraad is gebruikt dat niet oplost, heeft de assistente met u een afspraak gemaakt voor het verwijderen van deze hechtingen. 

Koelen met ijs

Om het ontstaan van zwelling van de wang zoveel mogelijk tegen te gaan mag u zo snel mogelijk na de ingreep de wang koelen met ijs. Dit doet u door tegen de wang ter plaatse van de wond een coldpack of een washandje met daarin een plastic zakje gevuld met ijsblokjes te houden. Doe dit minimaal anderhalf uur, steeds een kwartier erop en vervolgens weer vijf minuten eraf. 

Nabloeden

Enig nabloeden uit de wond is normaal. Dit veroorzaakt rood gekleurd speeksel dat soms ten onrechte voor een actieve bloeding wordt aangezien. Op de dag van de behandeling is het raadzaam om de mond niet te spoelen want dit vergroot de kans op nabloeden. Wel kunt u wat drinken. Indien een echte bloeding (helderrood!) niet vanzelf stopt, dan brengt u een opgevouwen vierkant gaasje of eventueel een opgevouwen zakdoek (vooral geen watten!) aan op de wond. Bijt dit gedurende een uur stevig dicht. Blijft de wond desondanks bloeden dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen.                  

Pijnstillers

Ter bestrijding van mogelijk optredende wondpijn wordt meestal paracetamol geadviseerd of wordt een recept voorgeschreven. Gebruik bij pijn de tabletten volgens voorschrift. Neem de eerste dosis al nadat u de gaastampon verwijderd hebt, dus terwijl de verdoving nog werkt. De pijnstillers dienen om de wondpijn draaglijk te maken, maar kunnen deze meestal niet geheel wegnemen. Houdt u echter aan de voorgeschreven dosering. 

Eten, drinken en roken

Er zijn geen beperkingen wat betreft eten en drinken, hoewel dit de eerste dagen na de behandeling meestal niet makkelijk gaat. De meeste patiënten geven de voorkeur aan een zacht dieet. Het gebruik van alcoholische dranken wordt tot twee dagen na de behandeling afgeraden. Roken verstoort de wondgenezing, waardoor lange tijd napijn kan ontstaan. Geadviseerd wordt om een week of twee niet te roken.

Mondverzorging

Voor een goede genezing is het schoonhouden van de mond van belang. Dus normaal tandenpoetsen direct na de maaltijden, ook aan de kant waar u bent geholpen en ter plaatse van de wond zelf. De wond zelf kan ook worden gereinigd door ná de eerste dag te spoelen met een zelfgemaakte zoutoplossing (los één afgestreken theelepeltje zout op in één glas lauw water) of een verdunde waterstofperoxyde-oplossing 3% één op één verdunnen met lauw water). Spoel na elke grote maaltijd en voor het slapen gaan (maximaal 4x per dag).                  

Zwelling, temperatuursverhoging en beperkte mondopening

Het ontstaan van een zwelling van de wang, welke zeer aanzienlijk kan zijn, kunt u als normaal beschouwen, evenals een temperatuursverhoging en een onvermogen om de mond normaal te openen. Deze ongemakken nemen gewoonlijk na drie tot vier dagen weer af. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat de operatieve behandeling enig ongemak met zich meebrengt. Indien u ons hierover wilt raadplegen kunt u telefonisch contact met ons opnemen. Neem óók telefonisch contact met ons op (en bij voorkeur niet met de huisarts of tandarts) indien de zwelling niet afneemt maar juist toeneemt, ernstig kloppende pijn optreedt, gepaard gaande met hoge koorts (39 graden of hoger), en eventueel slikklachten ontstaan. 

Tot slot

Tijdens kantooruren kunt u bij vragen contact opnemen met de polikliniek Kaakchirurgie. Bij dringende zaken kunt u buiten kantooruren contact opnemen met de Spoedeisende hulp.

Contact


Polikliniek Kaakchirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 51

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 11

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KAA-41832
Laatst bewerkt: 6-3-2024