logo

Instructies na operatieve verwijdering van tand of (verstands)kies



In deze folder vindt u informatie over hoe te handelen nadat bij u een tand of (verstands)kies operatief op onze polikliniek is verwijderd. 

Verbandgaasje

Indien er op de wond een verbandgaasje is gedaan moet dit tenminste gedurende één uur op die plaats worden gehouden. Daarna mag u het gaasje verwijderen. 

Hechtingen

De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen tot twee weken vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Het vroegtijdig verlies van draden is dus niet verontrustend. Als hechtdraad is gebruikt dat niet oplost, heeft de assistente met u een afspraak gemaakt voor het verwijderen van deze hechtingen. 

Koelen met ijs

Om het ontstaan van zwelling van de wang zoveel mogelijk tegen te gaan, mag u zo snel mogelijk na de ingreep de wang koelen met ijs. Neem hiervoor een coldpack of een washandje met daarin een plastic zakje gevuld met ijsblokjes. Houd dit tegen de wang. Koel minimaal anderhalf uur (afwisselend een kwartier erop en vijf minuten eraf).  

Nabloeden

Enig nabloeden uit de wond is normaal. Dit veroorzaakt rood gekleurd speeksel dat soms ten onrechte voor een actieve bloeding wordt aangezien. Op de dag van de behandeling is het raadzaam om de mond niet te spoelen, want dit vergroot de kans op nabloeden. U kunt gewoon drinken. 

Indien een echte bloeding (helderrood!) niet vanzelf stopt, leg dan een opgevouwen vierkant gaasje of een opgevouwen zakdoek op de wond en bijt hier stevig op. Gebruik geen watten! Blijft de wond desondanks bloeden, neem dan telefonisch contact met ons op. 

Pijnstillers

Ter bestrijding van mogelijk optredende wondpijn wordt meestal paracetamol geadviseerd of wordt een recept voorgeschreven. Gebruik bij pijn de tabletten volgens voorschrift. Neem de eerste dosis al nadat u de gaastampon verwijderd hebt, dus terwijl de verdoving nog werkt. De pijnstillers dienen om de wondpijn draaglijk te maken, maar kunnen deze meestal niet geheel wegnemen. Houdt u echter aan de voorgeschreven dosering. 

Eten, drinken en roken

Er zijn geen beperkingen wat betreft eten en drinken. Dit zal echter de eerste dagen na de behandeling meestal niet makkelijk gaan. De meeste patiënten geven de voorkeur aan een zacht dieet. Gebruik de eerste twee dagen geen alcohol. Geadviseerd wordt om de eerste twee weken niet te roken. Roken verstoort namelijk de wondgenezing, waardoor lange tijd napijn kan ontstaan.

Mondverzorging

Voor een goede genezing is het schoon houden van de mond van belang. Dus normaal tandenpoetsen direct na de maaltijden, ook aan de kant waar u bent geholpen en ter plaatse van de wond zelf. De wond zelf reinigt u door ná de eerste dag te spoelen met een zelfgemaakte zoutoplossing. Los hiervoor één afgestreken theelepeltje zout op in één glas lauw water. Ook kan er gespoeld worden met verdunde waterstofperoxyde-oplossing 3% één op één verdunnen met water. Met de meegegeven plastic spuit kunt u dan lauw water, waaraan een beetje zout is toegevoegd, opzuigen. U plaatst de tuit van de spuit tussen de hechtingen in de wond en spuit enige keren de wond goed schoon. Spoel na elke grote maaltijd en voor het slapen gaan (maximaal vier keer per dag). Als de pijn ter plaatse van de wond terugkeert of erger wordt, dan is dit meestal het gevolg van verontreiniging door voedselresten.  

Zwelling, temperatuursverhoging en beperkte mondopening

Het ontstaan van een zwelling van de wang is normaal, evenals een temperatuursverhoging en een onvermogen om de mond normaal te openen. Deze ongemakken nemen gewoonlijk na drie tot vier dagen weer af. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat de operatieve behandeling enig ongemak met zich meebrengt. Indien u hierover vragen heeft, kunt u telefonisch contact met ons opnemen. 

Neem óók telefonisch contact met ons op als:

  • de zwelling niet afneemt maar juist toeneemt;
  • er ernstig kloppende pijn optreedt, gepaard gaande met hoge koorts (39 graden of hoger);
  • er eventueel slikklachten ontstaan. 

Tot slot

Bij vragen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek kaakchirurgie. Bij dringende zaken buiten kantooruren  kunt contact opnemen met de Spoedeisende hulp.

Contact


Polikliniek Kaakchirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 51

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 11

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KAA-34423
Laatst bewerkt: 8-2-2024