logo

HSG - Röntgenonderzoek baarmoeder en eileiders



Inleiding

Uw specialist heeft een onderzoek van de baarmoeder en eileiders aangevraagd, een zogenaamde hysterosalpingografie (HSG). In deze folder krijgt u uitleg over dit onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn. 

Hysterosalpinografie

Dit onderzoek wordt gedaan op de afdeling Radiologie. Met behulp van contrastmiddel wordt op röntgenfoto´s de binnenkant van de baarmoeder en de eileiders zichtbaar gemaakt. Door middel van deze techniek kan de radioloog bepalen of de eileiders al dan niet open, gezwollen of geblokkeerd zijn. Ook wordt de omvang, vorm en structuur van de baarmoeder weergegeven.  

Belangrijk

Gedurende het onderzoek mag u geen vaginaal bloedverlies hebben en niet zwanger zijn. Het onderzoek wordt daarom meestal gedaan in de periode na de menstruatie en vóór de eisprong. U kunt samen met uw arts/verpleegkundig specialist het meest geschikte moment bepalen. 

Allergie

Het is belangrijk om te weten of u allergisch bent voor jodium en/of contrastvloeistof, omdat dit bij het HSG-onderzoek wordt gebruikt. Mocht dit zo zijn, neemt u dan contact op met de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 57.  

Afspraak onderzoek

Tijdens een van de eerste dagen van de menstruatie neemt u contact op met de polikliniek Gynaecologie. De polikliniekassistente plant dan de afspraak op de afdeling Radiologie en zorgt zo nodig voor een medicatierecept. De datum en het tijdstip van de afspraak kunt u op de voorkant van deze folder noteren. 

Voorbereiding thuis

Uw arts heeft medicatie voorgeschreven: 

  • Zithromax® of azitromycine:
    Op de avond voor het onderzoek eenmalig twee tabletten van elk 500 mg innemen.
  • Naproxen:
    Ongeveer een uur voor het onderzoek één tablet van 500 mg (met water) innemen. Bij pijnklachten mag u zo nodig zes uur na het onderzoek nogmaals één tablet innemen. 

Op de dag van het onderzoek mag u een licht ontbijt (twee sneetjes brood of twee beschuiten met beleg) en een kopje drinken. 

Wij raden u aan om iemand mee te nemen, voor het geval dat u zich na het onderzoek niet helemaal lekker voelt. 

In het ziekenhuis

Locatie Helmond Volg vanuit de centrale hal de borden ‘Radiologie/Röntgen’. Meldt u zich bij de balie. 

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel en kunt u het onderzoek volgen via een televisiescherm. De arts/verpleegkundig specialist brengt een spreider in de vagina. De vagina en baarmoederhals worden gedesinfecteerd met een jodiumoplossing. Via de baarmoedermond wordt de contrastvloeistof in de baarmoeder en door de eileiders gespoten. Door de contrastvloeistof worden de vorm van de baarmoederholte en de binnenzijde van de eileiders in beeld gebracht. Hier worden röntgenfoto’s van gemaakt.  

Het inspuiten van contrastvloeistof in de baarmoeder kan krampen veroorzaken. Dit kunt u vergelijken met hevige menstruatiepijn.  

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt met de voorbereiding ongeveer 20 minuten. 

Na het onderzoek

De eerste dagen na het onderzoek kunt u nog enig vaginaal bloedverlies en buikpijn hebben. De pijn verdwijnt vrijwel altijd direct na het onderzoek. Er is geen bezwaar om zwanger te worden in dezelfde maand waarin het HSG-onderzoek is gedaan. 

Controleafspraak

In overleg met uw arts/verpleegkundig specialist wordt twee weken na het onderzoek een vervolgafspraak gepland op de polikliniek Gynaecologie. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 57.

Contact


Polikliniek Gynaecologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 57


Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 17

Afdeling Radiologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 5604


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
GYN-32516
Laatst bewerkt: 11-1-2024