logo

Hartkatheterisatie met voorbereiding (prehydratie)



Een hartkatheterisatie is een onderzoek waarbij gekeken wordt naar de bloedvaten die de hartspier van bloed voorzien, de kransslagaders. Voor dit onderzoek wordt u op de dag van het onderzoek opgenomen.    

Voorbereiding thuis 

Neemt u op de dag van opname een overzicht mee van al uw medicatie. Een recente uitdraai kunt u ophalen bij uw apotheek. U mag uw medicijnen, met uitzondering van bepaalde bloedverdunners en plastabletten, innemen zoals u gewend bent.

Bloedverdunners

  • ascal/carbasalaatcalcium, acetosal, aspirine, plavix/clopidogrel, prasugrel/efient en ticagrelor/brilique moet men in blijven nemen.
  • Het gebruik van de volgende bloedverdunnende middelen (antistolling) zal tijdelijk gestaakt moeten worden: 
    • marcoumar/fenoprocoumon, wordt gestopt volgens het advies van de trombosedienst, dat zal ongeveer vijf dagen voor de ingreep zijn. Streefwaarde INR < 2 
    • sintrommitis/acenocoumarol, 48 uur voor de ingreep niet meer innemen.
    • dabigatran/pradaxa, rivaroxaban/xarelto en apixaban/eliquis, edoxaban/lixiana 48 uur voor de ingreep niet meer innemen.

Plastabletten
U mag de ochtendtablet pas innemen na het onderzoek. 

U wordt vriendelijk verzocht om voor aanvang van het onderzoek thuis een douche of bad te nemen. 

Afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek en of het onderzoek via de arm of via de lies wordt uitgevoerd mag u enige tijd na het onderzoek naar huis of moet u blijven. Het is daarom verstandig om onderstaande zaken mee te brengen:

  • de medicijnen die u gebruikt;
  • uw toiletbenodigdheden;
  • eventueel uw ochtendjas en eigen lectuur. 

Zoals met u besproken, kan bij een verminderde nierfunctie het contrastmiddel schadelijk zijn. Om de kans hierop zoveel mogelijk te verkleinen wordt u op de dag van de hartkatheterisatie eerder opgenomen en met extra vocht voorbehandeld. Het kan soms voorkomen dat de behandeling in overleg met uw cardioloog anders zal verlopen dan hier beschreven. 

U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. 

In het ziekenhuis

U meldt zich bij de balie in de centrale hal van het ziekenhuis. U krijgt daar te horen op welke verpleegafdeling u wordt verwacht. Meldt u zich vervolgens aan de balie van de verpleegafdeling.  

Voorbereiding van het onderzoek

Bij gebruik van bloedverdunnende middelen, die u een aantal dagen voorafgaand aan het onderzoek niet heeft ingenomen (zie ‘voorbereiding thuis’), zal ter controle bloed worden afgenomen. 

Er wordt ter voorbereiding een infuus aangesloten. Gedurende de periode van één uur voor het onderzoek tot en met zes uur na het onderzoek krijgt u via dit infuus extra vocht toegediend omdat tijdens de hartkatheterisatie contrastvloeistof wordt gebruikt wat niet goed is voor uw nierfunctie. 

Voor het onderzoek wordt u met bed of rolstoel naar de katheterisatiekamer gebracht. De hartfunctielaborant(e) zal u vragen op de onderzoekstafel te gaan liggen. Rondom ziet u röntgen- en registratieapparatuur. De huid van de arm of de lies wordt plaatselijk verdoofd. Daarna wordt met behulp van een naald het bloedvat, dat onder de huid loopt, aangeprikt. U voelt daar weinig of niets van. Via de naald wordt dan een dun slangetje (katheter) opgeschoven naar het hart. Omdat uw hart en bloedvaten van binnen gevoelloos zijn, voelt u geen pijn. Mocht u wel pijn voelen, zeg dit dan meteen. 

Het onderzoek

Tijdens het inspuiten van contrastvloeistof worden er opnames gemaakt van de kransslagaders. Daarmee kunnen eventuele vernauwingen gezien en beoordeeld worden. Tijdens het onderzoek kan de cardioloog u vragen om diep in te ademen en uw adem vast te houden of om te hoesten.

Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof in de kransslagaders kunt u pijn op de borst krijgen. U moet dit direct melden. We geven u zo nodig een tabletje Isordil of Nitrospray onder de tong, waarna de klachten normaal gesproken weer verdwijnen. 

Nadat de katheter uit het lichaam is verwijderd, wordt er een drukverband aangelegd om een bloeding te voorkomen. Hierna is het onderzoek beëindigd en wordt u terug naar de afdeling gebracht. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 30-60 minuten. 

Na het onderzoek

Op de afdeling wordt uw bloeddruk regelmatig gemeten. Door minstens een liter te drinken, helpt u uw lichaam om de contrastvloeistof zo snel mogelijk het lichaam te verlaten via de urine. 

Ook na het onderzoek krijgt u extra vocht toegediend via het infuus. Indien het nodig is dat er langer dan zes uur na het onderzoek extra vocht toegediend moet worden, kan het zijn dat u hierdoor een nacht in het ziekenhuis moet blijven. 

Naar huis

Houdt u er rekening mee dat u niet zelf kunt autorijden. 

  • Wanneer het onderzoek via de arm is uitgevoerd krijgt u bij terugkomst op de afdeling een mitella om. U heeft geen verplichte bedrust. Indien er geen complicaties hebben voorgedaan, mag u na het beëindigen van de extra vochttoediening dezelfde dag nog naar huis. Het drukverband om uw pols mag na zes uur verwijderd worden. 
  • Wanneer het onderzoek via de lies is uitgevoerd moet u het eerste uur plat in bed blijven liggen. Daarna heeft u nog drie uur verplichte bedrust, waarbij u in een hoek van 30º mag liggen. Het aangeprikte been moet u gestrekt houden. De volgende ochtend na het ontbijt wordt het drukverband verwijderd. Als er zich geen complicaties hebben voorgedaan, mag u daarna naar huis. U hoeft geen nachtje te blijven wanneer katheterisatie via de lies al vroeg in de ochtend heeft plaatsgevonden en er geen complicaties zijn opgetreden. U mag dan aan het einde van de dag naar huis. De verpleger/verpleegkundige zal u vertellen wanneer het drukverband verwijderd kan worden. 

Op de derde dag na de hartkatheterisatie moet u bloed laten prikken. De laboratoriumbon krijgt u mee van de verpleger/verpleegkundige. 

Uitslag

Een voorlopige uitslag krijgt u van de cardioloog na het onderzoek. De definitieve uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts bij uw volgend polikliniekbezoek. 

Tot slot

Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Opname en planning. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 62.              

 

Contact

Polikliniek Cardiologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 62

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 22

Afdeling Opname en planning

T: 0492 – 59 59 65


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
CAR-42943
Laatst bewerkt: 4-3-2024