logo

Ergometrie



Ergometrie is een onderzoek waarbij uw lichamelijke gesteldheid onderzocht wordt. Daarbij gaat het vooral om de functie van uw hart en de vraag in hoeverre er zuurstoftekort in het hart optreedt. Dit kan gebeuren door middel van een fietstest of loopbandtest. 

Voorbereiding thuis

De kleding die u het beste kunt dragen tijdens het onderzoek is een gemakkelijke (sport)broek, een ruim T-shirt of hemd met korte mouwen en dichte schoenen. 

Zorg ervoor dat u voor aanvang van de test niet nuchter bent. Dit betekent dat u gewoon mag eten en drinken voor het onderzoek. 

Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek kunt beginnen. Kom daarom op tijd. 

In het ziekenhuis

Vanuit de centrale hal van het ziekenhuis volgt u de borden ‘Cardiologen’. Meld u bij de balie. 

Voorbereiding van het onderzoek

U wordt door de hartfunctielaborant(e) binnengeroepen. Deze wijst u de kleedkamer waar u zich kunt omkleden. Als u een T-shirt of hemd met korte mouwen aan hebt hoeft u deze niet uit te doen. Na het omkleden kunt u op de fiets of de loopband plaatsnemen. De fiets wordt door de laborant(e) op de juiste hoogte afgesteld. De laborant(e) zal vragen naar uw lengte en gewicht. Bij mannen moet soms plaatselijk wat borsthaar verwijderd worden. 

Het onderzoek

De laborant(e) sluit de elektroden (zuignapjes) aan voor het ECG (hartfilmpje). Om uw arm wordt een manchet bevestigd, waarmee de bloeddruk gemeten kan worden. 

Een ergometrie is geen pijnlijk onderzoek. 

Tijdens het fietsen wordt de belasting regelmatig opgevoerd. Uw ECG wordt continu geregistreerd en uw bloeddruk wordt regelmatig gemeten. De hartfunctielaborant(e) vraagt tijdens het fietsen regelmatig hoe het met u gaat. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen is het belangrijk dat u zich zo volledig mogelijk inspant. 

Wanneer u niet kunt fietsen, kan er ook een loopbandtest gedaan worden. Ook kan de arts om andere redenen ervoor kiezen om een loopbandtest te doen. 

Na afloop van de test krijgt u een handdoek waarmee u zich wat kunt opfrissen. U mag zich daarna weer aankleden. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts na het onderzoek of bij uw volgend polikliniekbezoek.  

Tot slot

Mocht u om wat voor reden dan ook verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de polikliniek Cardiologie. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie.

Contact


Polikliniek Cardiologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 62

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 22


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
CAR-12438
Laatst bewerkt: 4-3-2024