logo

Embolisatie vena spermatica



U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling Radiologie voor een embolisatie van de vena spermatica. Embolisatie betekent ‘afsluiten van een bloedvat’. De vena spermatica is de ader die het bloed van de teelbal afvoert. Tijdens de behandeling wordt deze ader dichtgemaakt.  

De behandeling vindt plaats tijdens een onderzoek op de angiokamer. Een angiografie is een röntgenonderzoek van de bloedvaten. Röntgenstralen gaan door bloedvaten heen en zijn daarom op een röntgenfoto niet zichtbaar. Om ze wel te kunnen zien, is het noodzakelijk om de bloedvaten aan te kleuren. Dit gebeurt met een contrastvloeistof die door een heel dun slangetje (katheter) via de lies in uw lichaam wordt gebracht. In deze folder vindt u informatie over een angiografie en de embolisatie (dichtmaken ader).

Opname

U wordt voor deze behandeling een dag opgenomen. De afdeling Planning en Opname geeft telefonisch de afspraak aan u door. Dit kunt u op de voorzijde van deze folder noteren. Op het afgesproken tijdstip wordt u op de verpleegafdeling verwacht en u gaat rond 17.00 uur weer naar huis. 

Aandachtspunten

Wilt u tenminste drie dagen voor het onderzoek contact met ons opnemen als u:

  • overgevoelig of allergisch bent voor geneesmiddelen of jodium. Meld dit ook bij de laborant(e) op de dag van het onderzoek, dan kunnen wij daar rekening mee houden.

De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer 0492 – 59 56 04. 

Voorbereiding thuis

Om het onderzoek goed te laten verlopen, zijn onderstaande voorbereidingen noodzakelijk. Sommige van deze punten bespreekt de afdeling Opname en Planning met u als de afspraak wordt gemaakt.

  • Als u bloedverdunners gebruikt, heeft u met uw behandelend arts hier afspraken over gemaakt.
  • op de dag van het onderzoek mag u een licht ontbijt. Dit bestaat uit twee beschuitjes met jam en twee kopjes thee. Daarna mag u niets meer eten en drinken. Wanneer u diabetes mellitus patiënt bent, mag u normaal ontbijten en uw tabletten innemen of uw spuiten zetten.
  • In verband met de hygiëne vragen wij u om op de dag van het onderzoek thuis een bad te nemen of te douchen.

In het ziekenhuis

Volg vanuit de centrale hal de borden van de verpleegafdeling en daar meldt u zich aan de balie. 

Verpleegafdeling 
Op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u naar de kamer brengt. Bij gebruik van bepaalde bloedverdunnende middelen wordt bij u bloed afgenomen. U trekt al uw kleren uit (ook uw onderbroek) en u krijgt een OK-jasje aan. 

Verloop van het onderzoek

Op de afdeling radiologie
U wordt de onderzoekskamer ingereden. In het midden van de kamer staat de onderzoekstafel met aan het plafond de beeldschermen. Bij het onderzoek zijn één of meerdere radiologen en laboranten aanwezig. U neemt plaats op de onderzoekstafel. Tijdens het hele onderzoek ligt u op uw rug met uw handen naast of boven uw lichaam. De laborant(e) brengt een ontsmettingsmiddel aan in uw lies en bedekt daarna uw lichaam, behalve uw hoofd en uw liezen, met een steriel laken.

Inbrengen van de katheter
De radioloog verdooft de lies met een klein naaldje. Zodra de verdoving werkt, wordt de ader aangeprikt en de katheter (dun slangetje) over een dunne draad in de slagader geschoven. De radioloog ziet op het beeldscherm waar de katheter zich in het lichaam bevindt.   

Contrastinjectie
Als de katheter op de goede plaats is ingebracht, spuit de radioloog contrastvloeistof in de katheter en maakt foto’s. U wordt gevraagd om tijdens het foto’s maken stil te liggen. Soms krijgt u een ademcommando. Door de contrastvloeistof krijgt u een warm gevoel in het lichaam. Deze symptomen verdwijnen binnen enkele minuten. Als de radioloog meerdere foto’s maakt, krijgt u ook meerdere keren contrastvloeistof toegediend. 

Embolisatie (dichtmaken)
Tijdens het onderzoek wordt de ader die het bloed van de teelbal afvoert (vena spermatica) dichtgemaakt. Dit gebeurt via de ingebrachte katheter. De ader wordt dichtgezet met coils, dit zijn een soort van kleine metalen spiraaltjes. De coils blijven achter in het bloedvat en zullen daar voor altijd blijven zitten. Dit heeft geen consequenties voor uw gezondheid. 

Verwijdering van de katheter
Na het maken van de foto’s wordt de katheter verwijderd. De radioloog drukt vervolgens het bloedvat gedurende een aantal minuten dicht. Hierna wordt een drukverband aangebracht rondom de lies. Wanneer u weer in uw bed ligt, krijgt u een zandzak op de lies voor extra druk. De laborant(e) meet nog de bloeddruk en daarna gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 45 minuten. In sommige gevallen kan het langer duren. 

Na het onderzoek

Als u terug bent op de verpleegafdeling controleert de verpleegkundige regelmatig de bloeddruk, de pols en het liesverband. 

Om de contrastvloeistof sneller uit het lichaam te laten verdwijnen, moet u 1 tot 1,5 liter extra drinken. U mag weer normaal eten en uw medicijnen gebruiken. Na het onderzoek heeft u ongeveer 1 uur bedrust. 

Weer thuis

  • U krijgt een advies van de arts of verpleegkundige wanneer u thuis weer mag starten met bloedverdunners.
  • De eerste 24 uur na het onderzoek, moet u het rustig aan doen. Dit betekent dat u lichamelijke inspanning zoals fietsen, hardlopen, tillen, sporten niet mag uitvoeren.
  • Het verband rond de lies mag u de volgende ochtend eraf halen. Op de prikplaats in de lies kan een bloeduitstorting ontstaan. Dit geeft soms pijnklachten, maar die verdwijnen na enkele dagen tot een week.

Belangrijk
Neem direct contact op met uw huisarts bij verkleuring, doofheid of temperatuurverandering in het behandelde been of de lies.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0492 – 59 56 04. U kunt uw vragen ook stellen vlak voor, tijdens of na het onderzoek.

Contact

 

Afdeling Radiologie

T: 0492- 59 56 04

Kortverblijf/Dagopname Helmond

Verpleegafdeling 2B    T: 0492 – 59 55 79
Verpleegafdeling 2C    T: 0492 – 59 55 80
Verpleegafdeling 2D    T: 0492 – 59 56 53

Spoedeisende hulp

T: 0492- 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
RAD-51842
Laatst bewerkt: 10-4-2024