logo

EEG



Met een EEG (elektro-encefalogram) wordt de elektrische activiteit van de hersenen onderzocht. Hiermee proberen wij achter de oorzaak van uw klachten te komen. In deze folder vindt u algemene informatie over het onderzoek. Mogelijk kiest de arts/laborant voor een andere methode, die beter aansluit bij uw situatie. 

Voorbereiding thuis

Haren wassen
Wij vragen u vóór het onderzoek thuis uw haar te wassen. Gebruik daarna geen crème, vet, wax, gel of haarlak. Dit kan de geleiding tussen de elektroden en de hoofdhuid negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat uw haar droog is als het onderzoek begint. 

Medicijnen
Medicatie mag u gewoon op de dag van het onderzoek innemen. Wel vragen wij u een overzicht mee te brengen van de medicijnen die u gebruikt of de laatste maand heeft gebruikt. Sommige medicijnen kunnen namelijk van invloed zijn op de prikkelactiviteit van de hersenen.  

In het ziekenhuis

Vanuit de centrale hal van het ziekenhuis volgt u de borden ‘Neurologen’ op de begane grond. Meldt u zich bij de balie.  

Het onderzoek

De laborant(e) van de afdeling neurofysiologie vraagt u plaats te nemen in de onderzoeksstoel. De registratie van uw hersenactiviteit vindt plaats met behulp van een soort badmuts op uw hoofd. In deze badmuts zitten elektrodes, die tijdens het onderzoek de signalen registeren. Met een stompe naald  brengt de laborant(e) onder de elektrodes een pasta aan. Ook wordt hiermee even op de hoofdhuid gekrabd. Dit duurt ongeveer 2 minuten en kan gevoelig zijn. Ook om beide polsen worden elektrodes aangebracht en u krijgt een band om de borst. Hierna kan de registratie beginnen. De kamer waarin u ligt wordt verduisterd. U wordt gevraagd om uw ogen te openen en te sluiten en een paar minuten te zuchten. Ook kan een lamp boven uw hoofd gaan flitsen. Door deze opdrachten is het mogelijk verschillende hersenactiviteiten te meten. 

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. Na afloop van het onderzoek wordt uw haar zo goed mogelijk schoongemaakt. Thuis kunt u gerust uw haren weer wassen. 

Uitslag

Het E.E.G. wordt achteraf beoordeeld door een neuroloog en het resultaat wordt doorgestuurd naar uw behandelend arts. Bij het eerstvolgende polikliniekbezoek krijgt u de uitslag van uw specialist. 

Verhinderd

Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, wilt u dit dan doorgeven aan de polikliniek Neurologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 54. 

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Klinische Neurofysiologie, telefoonnummer 0492 – 59 54 66.

Contact


Polikliniek Neurologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 54

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 14

Afdeling Klinische Neurofysiologie

T: 0492 – 59 54 66


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
NEU-12299
Laatst bewerkt: 7-3-2024