logo

Echogeleide verwijdering van kalk in de schouderregio (NACD)



Door uw behandelend arts bent u doorverwezen naar de afdeling Radiologie voor een echogeleide verwijdering van kalk in de schouderregio of wel een Needle-guided Aspiration of Calcific Deposit (NACD).
Het doel van een NACD is het behandelen van kalk, dat zich in het kapsel van uw schouder heeft afgezet. Deze behandeling wordt uitgevoerd op de angiokamer; met behulp van echografie of onder röntgendoorlichting.De behandeling wordt uitgevoerd door een radioloog. Deze wordt bijgestaan door een interventielaborant(e).

In deze folder vindt u algemene informatie over deze behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven. 

Aandachtspunten

Wilt u tenminste 3 dagen voor het onderzoek contact met ons opnemen, via telefoonnummer 0492 – 59 56 04, als 1 of beide van onderstaande punten voor u gelden. 

  • U bent overgevoelig of allergisch voor geneesmiddelen of jodium. U dient dit bij de laborant(e) te melden op de dag van het onderzoek, wij kunnen daar dan rekening mee houden.
  • U bent zwanger of vermoedt dit. 

Voorbereiding thuis

U hoeft thuis geen speciale voorbereiding te volgen. U mag voor de behandeling normaal eten en drinken.  

Medicijnen die u gebruikt mag u gewoon innemen, met uitzondering van bloedverdunners. Het gebruik van bloedverdunners moet tijdelijk gestaakt worden. Doe dit nooit op eigen initiatief, maar overleg met de specialist die deze bloedverdunners heeft voorgeschreven of met de arts welke het onderzoek heeft aangevraagd. 

In verband met de hygiëne in de behandelkamer is het wenselijk dat u enkele uren voor de behandeling een bad of douche neemt.  

Wij raden u aan om iemand mee te nemen die u na de behandeling naar huis kan rijden. Het zelf autorijden na de behandeling wordt afgeraden omdat de verdoving in de schouder mogelijk nog niet is uitgewerkt.  

Dag van de behandeling

De behandeling vindt poliklinisch plaats. U meldt zich bij de balie van de afdeling Radiologie en neemt vervolgens plaats in de wachtruimte. 

Uitvoering van de behandeling

U wordt gevraagd om uw bovenlichaam te ontbloten, een bh mag aanblijven. U neemt plaats op de behandeltafel. De radioloog gebruikt röntgendoorlichting of echografie om de positie van het kalk in uw schouder te kunnen bepalen. De huid rondom uw pijnlijke schoudergewricht wordt ontsmet met jodium, waarna een steriel lakentje over uw schouder wordt gelegd. De radioloog verdooft de plek waar hij de naald zal plaatsen.  

Let op: de plek waar het kalk zich bevindt wordt zoveel mogelijk verdoofd. Het aanprikken van het kalk zelf kan soms pijnlijk zijn. Laat de radioloog weten wanneer u te veel pijn heeft. Hij kan dan meer verdovingsvloeistof toedienen. 

Met behulp van de naald wordt het kalk in zoveel mogelijk stukjes gebroken. Vervolgens wordt er via deze naald een pijnstillend middel en een ontstekingsremmer ingebracht. Het kalk zal door deze behandeling door het lichaam zelf opgenomen worden. De radioloog verwijdert de naald en de prikplaats wordt met een pleister beplakt door de laborant. Hierna kunt u zich weer aankleden en mag u naar huis.  

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. 

Weer thuis

In de eerste twee dagen na de behandeling zal de pijn in uw schouder toenemen in plaats van afnemen. Dit is een normaal verschijnsel. U kunt dan uw eigen pijnmedicatie gebruiken. 

Indien u gestopt was met uw bloedverdunners, mag u deze volgens voorschrift van de specialist, weer innemen.  

Uitslag van de behandeling

De uitslag bespreekt uw behandelend arts met u bij uw volgende bezoek.  

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0492 – 59 56 04. 

Contact

 

Afdeling Radiologie

T: 0492- 59 56 04


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
RAD-44536
Laatst bewerkt: 11-4-2024