logo

Echocardiogram



Bij een echocardiogram worden er met behulp van geluidsgolven beelden van uw hart gevormd. De teruggekaatste geluidsgolven geven een beeld op de monitor. Ook is het mogelijk de stroomsnelheden van het bloed in het hart te meten.  

Voorbereiding thuis

Wij verzoeken u vriendelijk om voor aanvang van het onderzoek thuis een douche of bad te nemen. 

Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek kunt beginnen. Kom daarom op tijd. 

In het ziekenhuis

Vanuit de centrale hal van het ziekenhuis volgt u de borden ‘Cardiologen’.  Meld u bij de balie. 

Voorbereiding van het onderzoek

De hartfunctielaborant(e) zal u vragen om met ontbloot bovenlichaam op uw linkerzij op de onderzoekstafel te gaan liggen. Er worden drie elektroden (plakkers) met daaraan kabels aangesloten. Hiermee kunnen de elektrische signalen van uw hart (ECG) geregistreerd worden. 

Een echocardiogram is geen pijnlijk onderzoek.   

Het onderzoek

De hartfunctielaborant(e) gaat met een apparaatje met wat gel over uw borst heen. Door terugkaatsing van het uitgezonden geluid kan er een beeld gevormd worden van uw hart. Zo kan men zien hoe uw hart beweegt en wat de afmetingen van de verschillende delen van uw hart zijn. De hartkleppen worden in beeld gebracht en de stroomsnelheid van het bloed wordt hoorbaar en zichtbaar gemaakt. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Daarna zal de hartfunctielaborant(e) aan de hand van de opgenomen beelden op de computer verschillende metingen uitvoeren en het onderzoek beschrijven.  

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts na het onderzoek of bij uw volgende polikliniekbezoek. 

Tot slot

Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de polikliniek Cardiologie. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie.

Contact


Polikliniek Cardiologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 62

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 22


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
CAR-12437
Laatst bewerkt: 4-3-2024